i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Schijndel
Tags:

De sprookjeswereld van Jèntje de Kunning

vertelde op 27 september 2018 om 12:25 uur

De natuur is voor hem één groot boek vol verhalen over trollen, kabouters en andere bosbewoners. En belangrijker: Jèntje de Kunning – Jan Verhagen (1911-1997) uit Schijndel –vertelt die verhalen aan een ieder die het horen wil.

Zoals zoveel mensen uit Schijndel werkt Verhagen - zo halverwege de vorige eeuw - bij de kousen- en sokkenfabriek Jansen de Wit in Schijndel. Maar na zijn pensioen begint zijn tweede carrière als verteller van sprookjes uit zijn eigen fantasiewereld. Niet alleen in woorden, ook in creaties. Bijna dagelijks trekt Jan 'op de fiets' erop uit, op zoek naar takken en stronken. De meest wonderlijkste gezichten en bosgeesten weet hij uit deze twijgen naar voren te halen.

Hoofdrolspelers

Op zijn tachtigste verjaardag exposeert Jèntje de Kunning – inmiddels steeds meer bekend als boomkunstenaar – zijn creaties. Van grote takken legt hij zich steeds meer toe op het kleine: grillig gedraaide boomworteltjes die hij bewerkt met een mesje en omvormt tot sprookjesachtige wezens uit een andere wereld. Het worden de hoofdrolspelers in zijn eigen verhalen.

Daarnaast is deze veelzijdige Schijndelnaar het  boegbeeld van het Smartlapkoor van Ome Jan (Skoj). In die rol weet hij in menig verzorgingstehuis 'de herinnering' bij de bewoners naar boven weten te halen. Als hij tachtig wordt, krijgt hij van de andere Skoj-ers een geholde boomstam; zes jaar later wordt Jèntje de Kunning in deze uitgeholde boomstam ten grave gedragen.

Met dank aan Peter Smits voor de tip en foto's!

 Hieronder: de Skoj-ers (als bosgeesten) die de fantasiewereld van Jèntje de Kunning tot leven brengen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 5 augustus 2009 om 12:40 uur

Een strenge, maar muzikale onderwijzer: Jacques Jongen (1902-1981)

vertelde op 3 april 2017 om 12:24 uur

Brabantse staander, een levend monument