skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

De Muziekkiosk

Dertig jaar lang stond deze fraaie kiosk achter het oude gemeentehuis. Het was de thuisbasis voor de optredens van R.K. fanfare (later harmonie) Concordia. Sinds eind 1988 staat er een openluchttempel van staal op het Meester Gielenplein. Maar voor hoe lang nog?
   

Fanfare Concordia werd opgericht op 6 december 1933 en was al snel succesvol. Dankzij een sponsor - misschien wel notaris Bijvoet - kreeg de fanfare in 1941 zelfs een eigen kiosk. Het was de oude kiosk van Grave, die voor 210 gulden was aangekocht (met zelf afbreken en weer opbouwen).

De kiosk kreeg een mooi plekje achter het gemeentehuis in een fraai plantsoen. Tijdens de oorlog leidde de fanfare een slapend bestaan, maar na de oorlog is de kiosk jarenlang in gebruik geweest voor concerten en feestelijke gelegenheden. Door het steeds drukker wordende verkeer werd het in de loop der tijd echter een steeds gevaarlijker plek voor muziekuitvoeringen. Het aantal concerten nam af. Ook het gemeentehuis had ruimte nodig voor uitbreiding(die er overigens pas in 1987 kwam).

Al snel na 1968 viel het besluit tot sloop, op voorwaarde dat er een nieuwe kiosk zou komen op een andere plek. Het inmiddels harmonie geworden Concordia moest dat zelf betalen, maar kreeg de financiering niet rond. Door gebrek aan actie bleef de intussen bouwvallig geworden kiosk gewoon staan.

In februari 1972 trok raadslid T.A. Broers daarom aan de bel tijdens de rondvraag in de raadsvergadering. De kiosk was nog steeds niet afgebroken, het hout was aan het wegrotten, en spelende kinderen liepen gevaar. In juli 1972 deed de krant het nog eens dunnetjes over.

Maar het bleef nog tien jaar lang stil rond de kiosk, totdat burgemeester Straatsma de zaak in het najaar van 1982 weer oppikte. Het proces van besluitvorming duurde lang, omdat er wel veel werd overlegd, maar beide partijen nogal afwijkende visies hadden. De gemeente wilde de kiosk inpassen in het nieuwe centrum. De harmonie vond de omgeving van de kerk de enige geschikte locatie.

Uiteindelijk werd het het Meester Gielenplein. Hier paste geen klassieke houten kiosk, omgeven door groen. Er kwam een multifunctionele kiosk in staal, die op 21 mei 1988 officieel in gebruik werd gesteld door de plaatsing van een harp boven op de nok.

De kiosk is meermaals ten prooi gevallen aan vandalisme met vuurwerk, recentelijk nog in januari 2010.

Of deze kiosk de 25 jaar zal halen, is vooralsnog onduidelijk. In het kader van het Centrumplan Berghem zal hij gesloopt worden. En dan? Komt er een nieuwe? En wordt dat dan een klassieke, een moderne of wellicht zelfs een mobiele kiosk?

De discussie is nog niet ten einde.

Reacties (2)

Lambert van Hintum zei op 24 september 2015 om 19:43
Vooral dat laatste spreekt mij als lid van Berchs-Heem aan.
Gelukkig is dat lelijke ding op het meester Gielenplein gesloopt, het lelijkste bouwwerk van Berghem. Als het aan mij ligt komt er in de toekomst een kopie van de oude kiosk in de tuin van de pastorie die er nu na de herinrichting er troosteloos uitziet. Deskundige hebben deze tuin met hun historische plantengroei finaal naar de knoppen geholpen, maar ja zo is het nu eenmaal.
Berchs-Heem heeft vele plannen om de identiteit van Berghem te behouden en daar hoort de kiosk ook bij. Maar wij zijn net pas klaar met het realiseren van het prachtige nieuwe oorlogsmonument, een sieraad voor ons dorp. De tekening van de kiosk is aan te komen, en een lid heeft al een kleine uitvoering van de oude kiosk gemaakt. Het voor ons u welbekende Baarhuisje zouden wij dan kunnen gebruiken als theehuisje bij de koffieconcerten van b.v. Harmonie Concordia. Ik kan nog wel even doorgaan, maar dit lijkt mij voldoende.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 september 2015 om 11:28
Bedankt voor je reactie Lambert, en ik begrijp dat jullie druk bezig zijn om van Berghem weer een unieke plek te maken. Het oorlogsmonument 'Het open boek' is daar een mooi voorbeeld van.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: