skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De nieuwe dorpsherder van Cromvoirt

Het ‘Brabants Dagblad’ vermeldde de benoeming van kapelaan Mutsaers uit de Petrusparochie in Uden tot pastoor in Cromvoirt. Met de kapelaan waren we al vanaf 1951 vertrouwd. Hij volgde de recent overleden pastoor Bakx op, die sinds 1941 wijwaterkwast en wierookvat in Cromvoirt had gehanteerd.

Op zondag 4 februari 1962 las Mutsaers persoonlijk zijn aanstelling voor in de H. Mis van 8.30 en hij bedankte ons voor het medeleven tijdens zijn ziekte in Athene.

De kapelaan was in de tien jaar daarvoor verantwoordelijk geweest voor diverse verfraaiingen in het kerkgebouw: met Christuskoning een versierde kroon boven het Hoogaltaar; lichtornamenten met lampjes in de bogen; de tekst ‘Vrede op Aarde’ prijkte nu meters hoog onder de koepel; bij de Kerststal waren lantarentjes in het dennengroen waarvoor hij vele uren bij smid Piet Ivits had doorgebracht.

En hij beschikte over eenvoudig ’sloopgereedschap’ wanneer na de H. Mis op het kerkplein fietsers hun fietssleuteltje niet konden vinden.

Met z’n drieën begaven we ons op zaterdagmiddag met de Volkswagen pick-up voor de inwijding naar Cromvoirt, een ons totaal onbekende locatie. We reden via Schijndel, Sint-Michielsgestel en omleiding naar Den Bosch.

Het portaal van de St. Lambertuskerk was gevuld met kerkbestuur, burgemeester, hulpbisschop Mgr. Bluyssen en de nieuwe herder met voor zich de kudde ‘schapen’ van Cromvoirt. Er stonden jongetjes met een bekommerd gezicht en een vlaggetje, terwijl de Vughtse Harmonie voor een muzikale omlijsting zorgde.

In het kerkgebouw volgde de installatie van de nieuwe pastoor, bijgestaan door pastoor-deken De Louw uit Uden, die hierbij afscheid nam van zijn kapelaan. We luisterden naar toespraken en de dorpsherder vroeg medewerking van ’t gemeentebestuur zoals in z’n vorige plaats, waar geestelijkheid en gemeentebestuur één waren!

Volgde de overdracht van kerksleutels, missaal, kelk, misgewaden, preekstoel, doopvont etc. en alles werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Veni Creator en het Tantum ergo. Met de zegen van ’t Allerheiligste werd de ceremonie afgesloten. Een interessante plechtigheid om straks aan het thuisfront te vertellen. Buiten vermoedde een mevrouw dat ik uit Uden kwam en vroeg hoelang zijn preken duurde. Ik antwoordde “korter dan bij zijn voorganger”.

De schare met muziekkorps, bruidjes en geestelijken, hulpbisschop Bluyssen, de nieuwe pastoor en deken Velzeboer(?) verplaatste zich naar de ernaast gelegen, versierde pastorie. Als pastoorsmeid had Mutsaers de Udense Marietje Spierings meegebracht. Mevrouw Witlox vroeg me een herinneringsfoto te maken van haar dochter Mauriën, het bruidje. Haar man was in ’t buitenland en zij zou hem graag verrassen.

Met een laatste nummer sloot de Harmonie het optreden af en toen was er gelegenheid kennis te maken met de nieuwe herder. Wij schudden de handen van drie geestelijken, tekenden het gastenboek en wensten onze oud-kapelaan veel succes. Drie maanden later vierde hij zijn 25-jarig priesterfeest.

Op de terugweg deden we Den Bosch aan, dronken een kopje koffie, winkelden bij de HEMA en de V&D, en keerden huiswaarts langs de Zuid Willemsvaart, een snellere route.

Nog dezelfde avond ontwikkelde ik handmatig het zwart-wit 6x6 filmrolletje van 12 opnamen. Na een uur te drogen gehangen kon ik op het celluloid, nog steeds kwetsbaar, het beeldresultaat in negatieve vorm bekijken. Na een halve eeuw is er veel veranderd, ik sprak onlangs eindeloos met de oudste? heldere, 93-jarige dorpsbewoonster!

Reacties (5)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 maart 2017 om 12:33
Rini, mag ik hier uit opmaken dat je oproep in ; https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/kinderen-worden-groot
geresulteerd heeft in een ontmoeting met Mevrouw Witlox (en haar dochter Mauriën ? ) en dat met de 93 jarige dorpsbewoonster ook Mevrouw Witlox wordt bedoeld ?
Rini. zei op 20 maart 2017 om 21:23
Gerard,
het werd een hele zoektocht.
Allereerst zoek je contact met een Heemkunde kring
omdat Cromvoirt onder Vught valt moet je daar zoeken.
De locatie was onvindbaar en blijkt al jaren ingepakt te zitten,
want de Gemeente Vught zit met de te vestigen locatie de
St. Petruskerk te samen met andere verenigingen.
In de bieb aldaar vond ik één boekje over Cromvoirt.
Bij het kerkcentrum, dat alleen op vrijdagmorgen bezet is kreeg ik
een tip daarvoor de 93 jarige mevrouw Witlox te benaderen.
Ik verwachte dat zij de gezochte mevrouw was,
zij verwees naar andere dorpelingen maar de meeste kunnen zich
het niet herinneren of zijn overleden, 55 jaar geleden!
Door met uitvergrote foto,s langs bekenden te gaan gaven zij namen.
De oproep geplaatst door BHIC leverde niets op.
Graag had ik contact met het bruidje Moriën geheten om haar te
herinneren met haar ‘optreden,’en moeders verleden nadien.
Ondanks die mevrouw van 93 is weet zij veel en gezellig over vroeger
te vertellen, je komt er niet weg daar hadden ze me op gewezen.
Zoals altijd was mijn kopje koffie nog niet leeg na ieders ruim 2 uurs bezoek.
In een volgend verhaal de namenlijst van de foto, verwacht reacties uit Cromvoirt.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 maart 2017 om 23:05
Dus je hebt een mevrouw Witlox gesproken maar niet degenen van 55 jaar geleden. Misschien is die Mauriën te vinden via een Facebook-site als : "Je komt uit Cromvoirt als .." of iets dergelijks.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 21 maart 2017 om 10:17
Even ter zijde, Rini. Vught heeft geen heemkundekring, maar wel een museum. Hier de website van het Vughts Museum http://www.vughtsmuseum.nl/
Ook is er de Vughtse Historische Reeks. De inhoud van de artikelen vind je hier op deze website https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/registers-vughtse-historische-reeks.
Leuk overigens te lezen hoe jullie vanuit Uden naar Cromvoirt kwamen om de installatie van jullie oud-kapelaan Mutsaers tot pastoor van Cromvoirt bij te wonen!
Rini. zei op 22 maart 2017 om 00:39
Deze site is dan zeer recent,
op 16 febr. 2017 kreeg ik dit niet te lezen op internet.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen