i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Michielsgestel
Tags:

De nieuwe gemeente Sint-Michielsgestel

vertelde op 29 april 2008 om 10:01 uur

De gemeente Sint-Michielsgestel is op 1 januari 1996 ontstaan uit de samenvoeging van de opgeheven gemeenten Berlicum, Den Dungen en Sint-Michielsgestel. Per diezelfde datum werd ook de kern Gemonde, die tot dan onder maar liefst vier gemeenten viel, te weten Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode, in zijn geheel bij de nieuwe gemeente Sint-Michielsgestel gevoegd. De nieuwe gemeente is 6.000 ha groot en telt ruim 28.000 inwoners.

de raadszaal van het nieuwe gemeentehuisVan de vier kernen werd Gemonde als eerste, ruim 1300 jaar geleden, in de schriftelijke bronnen vermeld en wel in een schenkingsakte uit 698/699. Het gaat om een schenkingsoorkonde van goederen in de villa Datmunda (= Gemonde) aan Sint-Willibrord als abt van Echternach in Luxemburg.

Het gemeentewapen

De nieuwe gemeente kreeg ook een nieuw gemeentewapen: 'Gevierendeeld van azuur [=blauw] en zilver en over alles heen een kruis van het een in het ander, gedekt door een gouden kroon van drie bladeren en twee parels'.

Dit nieuwe wapen is eenvoudig en overzichtelijk van opzet. Een combinatie van de oude wapens van Sint-Michielsgestel, Berlicum en Den Dungen bleek onhaalbaar. Voor het nieuwe wapen is uitgegaan van een van de symbolen van de H. Aartsengel Michael, namelijk een blauw schild met een kruis van zilver. Dit symbool werd hier al in de 14e eeuw gebruikt.

De vierdeling van het schild symboliseert tegelijk de vier samenstellende kernen van de nieuwe gemeente.

Bevolking

Sinds de herindeling van 1996 is Sint-Michielsgestel met bijna 1.000 inwoners gegroeid.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: