i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Steenbergen en Kruisland
Periode: 1950 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Watertorens

De nieuwe watertoren van Steenbergen

vertelde op 5 januari 2010 om 11:22 uur

Op 3 november 1944 bliezen Duitse troepen de watertoren van Steenbergen op. Het duurde tot 1950 voordat er opnieuw een watertoren in het dorp stond. De nieuwe toren had een tweemaal zo grote capaciteit als de oude en hij was twee meter lager.

De toren was een ontwerp van de Roosendaalse architect J.M. Hurks, die onder meer ook tekende voor de watertoren van Stampersgat. Hoewel de capaciteit van de toren dus flink was uitgebreid, bleek dat uiteindelijk niet voldoende om te voorzien in de alsmaar groeiende vraag naar drinkwater. Midden jaren ’70 wordt een groot aantal watertorens in heel Nederland buiten gebruik gesteld, omdat hun functie overgenomen wordt door nieuwe pomptechnieken.

Ook de toren van Steenbergen is al jaren niet meer als onderdeel van de watervoorziening in gebruik. In 1998 kwam de toren leeg te staan. Maar gelukkig is er een nieuwe bestemming voor de toren en het aanpalende kantoor gevonden. In 2000 nam het kinderdagverblijf Toerdeloo er zijn intrek, na een flinke verbouwing. Oprichtster Diana Hendrikse heeft zich bij de naamgeving voor haar particuliere kinderopvang laten inspireren door de Steenbergse watertoren (tour de l’eau). Inmiddels heeft de instelling diverse locaties in de regio.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: