i

vertelde op 11 juni 2015 om 14:13 uur

“Elk nadeel heb zijn voordeel.” Zo bekijken ze in Hoogerheide het feit dat de pastorietuin van de O.L. Vrouw Hemelvaartkerk tegenwoordig een parkeerplaats is. Je kunt de kerk nu van alle kanten bekijken, zo lezen we in de Kleine Monumentenroute die de gemeente op haar site heeft geplaatst.

De kerk is officieel geen monument, maar deze markante neogotische schepping van de bekende architect Van Langelaar (1882) is terecht opgenomen in de monumentenroute. Haar huidige vorm kreeg ze in 1910, naar een ontwerp van de architect Jac. van Gils. Net als Van Langelaar liet hij een deel van het oorspronkelijke gebouw intact. Dat was een schuurkerk die in 1769 was opgetrokken, als opvolger van een nog oudere schuurkerk van 1680.

Misschien moeten monumentenbeschermers toch nog eens naar de kerk in Hoogerheide kijken. Al was het maar omdat een ander monument op de gemeentelijke route – het voormalig raadhuis – inmiddels gesloopt is. Opname in de gemeentelijke route biedt kennelijk geen zekerheid voor behoud.

Foto: G.J. Dukker, 1973. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 149.199

Foto: G.J. Dukker, 1973. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 149.199

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Wie herinnert zich nog pastoor Konings. Hij kwam in 1937 naar de Hemelvaartkerk, en kreeg halverwege de jaren vijftig hulp van twee trouwe kapelaans: de heren Chr. van Beek en Prud. van Leeuwe. Kun je ze nog herinneren? Of denk aan pastoor A.S.M.J. Meeus, die in de jaren zestig de parochie bestierde. Wij zijn benieuwd naar je verhalen. Je kunt ze hieronder met ons delen.

Pastoor Konings Pastoor G.F.J. Konings. Wie weet bij welke gelegenheid deze foto is gemaakt? (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-1A199)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: