i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

De onvergetelijke Sacramentsdag

vertelde op 1 juni 2015 om 09:34 uur

Een paar dagen voor Sacramentsdag 1947 werden in de 4e klas enkele jongens naar voren geroepen, onder wie ook ik. We moesten naast elkaar gaan staan, zodat meester Jans(s)en ons op grootte kon beoordelen. We zouden namelijk met zijn vieren tijdens de processie een beeld op onze schouder gaan dragen.

Uden, Sacramentsprocessie, de troonhemelVoor mij was het een heel grote eer en bijzonder op deze Sacramentsdag. Na ons verzameld te hebben op het schoolplein, liepen we naar het afgesproken punt voor de processie. We kregen een brede, blauwe sjerp diagonaal over onze kleding. Op de draagbaar stond het Christuskind, onderweg werden foto’s gemaakt, denkend die nog eens te zien. In de straat hingen geel-witte vaantjes, links en rechts stonden hoge zuilen met kantelen waarop voornamelijk geraniums.

De processie werd voorafgegaan door ruiters te paard, diverse verenigingen, twee muziekkorpsen, namelijk die van het Kruisherencollege en Harmonie De Eendracht. Op de straatstenen waren versieringen aangebracht, figuren met gekleurd zaagmeel, en bij ieder huis stond een versierd beeld voor het raam en brandende kaarsen. Het baldakijn, waaronder pastoor De Louw met het H. Sacrament in een monstrans liep, werd voorafgegaan door de Erewacht met brandende flambouwen. Iedereen langs de route knielde als de “Troonhemel” voorbij kwam.

Uden, H. Mis bij het rustaltaar tijdens de SacramentsprocessieSchoolkinderen, zusters en bruidjes, en de dorpelingen vormden het merendeel van de processie, huismoeders met kleine kinderen stonden langs de route. Die liep vanaf de Kerkstraat, Kapelstraat, verder naar de Ouw Kerk en de Sacramentsweg naar het Marktplein. Daar stond voor het Prilleke het prachtig rustaltaar. Na de plechtig gezongen Mis met drie Heren ging de processie via de Marktstraat terug naar de kerk. Links stond bij het atelier van Jansen de Wit (de Sok) het personeel langs de straat. Het was voor iedereen een doordeweekse werkdag, een dag waarop het altijd gloeiend heet was.

Thuisgekomen vroeg Moeke om naar de ‘straat’ te gaan, daar werd de bloemenversiering in handkarren geladen. Tegen een lage prijs deden de bloemisten ze van de hand. Dat bespaarde veel werk om ze weer terug naar de kwekerij te brengen. Na de processie werd het door de bruidjes uitgestrooide mengsel bijeengeraapt. Het had grote waarde, want “het H. Sacrament was er overheen gegaan”. Het werd verzameld in een toet, een papieren zak, en opgehangen in het woonhuis, schuur of hooiberg ter bescherming tegen onheil, brand en bliksem.

 Het beeld van het christuskind, Uden  Sacramentsprocessie te Eijsden, wierookvaten

De Katholieke Illustratie van 3 augustus 1918 vermeldt de H. Sacramentsprocessie van Uden: “nu de kwestie van het processieverbod nog steeds aan de orde van den dag is, zijn de foto’s van openbare processies van actueel belang. Aldaar wordt driemaal per jaar een processie gehouden: op H. Sacramentsdag, met Kruisvinding (3 mei) en het feest der H. Odilia (18 juli)”.

Donderdag 4 juni 2015 is het weer Sacramentsdag. In Gronsveld (Zuid-Limburg) wordt eens in de vier jaar de Grote Bronk gehouden. Een zes uur durende processie, slingerend door de velden, waarbij onderweg diverse rustaltaren worden aangedaan. Vorig jaar telde ik in Eijsden 22 wierookvaten waarvan ik de verbrande harsgeur kon opsnuiven.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 juni 2015 om 12:41 uur

Het heeft er verder niets mee van doen, maar die laatste foto met al die wierookvaten aan de hekken geeft een sterke overeenkomst met wat zeer recent op het nieuws was met al die liefdeshangslotjes aan de hekken van een Parijse brug die hoognodig verwijderd moesten worden daar anders door 't enorme totaalgewicht de brug zou bezwijken.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 juni 2015 om 16:43 uur

Haha, ja... ik zie de gelijkenis!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 juni 2012 om 15:36 uur

Sacramentsprocessie

vertelde op 6 oktober 2011 om 14:43 uur

Het mirakel van Niervaert

vertelde op 9 maart 2010 om 16:40 uur

Duizend bloemblaadjes... Sacramentsprocessie in Teeffelen