i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Budel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 18 december 2014 om 08:43 uur

In Noord-Brabant vinden we veel sporen van het vroegste christendom in onze gebieden. Onder meer in Budel. Daar staat een kerk die zijn geschiedenis kan terugvoeren tot in de achtste eeuw.

Niet dat er in de huidige kerk iets terug te vinden is van het oudste kerkje van Budel, dat waarschijnlijk van hout is geweest. Het werd opgevolgd door een stenen kerkje in romaanse stijl, dat op zijn beurt in de veertiende eeuw plaats moest maken voor een gotisch bedehuis. Deze kerk hield het uit tot 1902, toen begonnen werd met de bouw van de huidige kerk. Dat Budel zijn middeleeuwse kerk kwijtraakte, lag aan het zink. In 1892 was er een zinkfabriek geopend en die bood zo veel werkgelegenheid dat het dorp uit zijn voegen groeide. De kerk werd te klein. Daarom besloot pastoor Van Bergen in 1902 dat er een nieuwe moest komen.

Toen Van Bergen in 1904 overleed, was de kerk nog maar half af. Zijn opvolger, pastoor Van Baars moest zorgen dat de nieuwe kerk gereed kwam, maar er was geen geld meer. Van Baars liet een goedkoper ontwerp maken, maar daar ging de bisschop niet mee akkoord. Er moest en zou 120.000 gulden op tafel komen voor een nieuwe kerk. Van Baars gooide het nu over een andere boeg. Hij deed een beroep op zijn parochianen. Omdat hij begreep dat het bedrag hun draagkracht ver te boven ging, maakte hij er een twintigjarenplan van.

Dat sloeg aan: al na acht jaar werd de nieuwe kerk in gebruik genomen en in 1915 kwam de bisschop naar Budel voor de plechtige inwijding. Door zijn vasthoudendheid, maar vooral door de bijdragen van de parochianen, heeft Budel nu een gaaf voorbeeld van het latere werk van de Roermondse architect Caspar Franssen.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans.

Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog pastoor A.A.M. Panis, die in 1932 naar de parochie kwam en daar midden jaren vijftig nog steeds de heilige mis verzorgde? Of pastoor Van den Heuvel, die in de jaren zestig de scepter zwaaide in de parochie?

Wij zijn benieuwd naar de verhalen. Je kunt ze hieronder met ons delen.

Pastoor E.J.W. van den Heuvel, op deze foto als geestelijk adviseur van R.K.T.W.C. "De Pijn" (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2A3738) Pastoor Van den Heuvel

Pastoor Panis  

Pastoor Panis (rechtsachter) tijdens het jubileum van rector Tychon, 1949-1958. Naast Panis lopen rector Tychon (midden) en pastoor P.A. van der Heijden. De misdienaars zijn Jos Krebbers, Pierre van Meijl, Noel van Winkel en Bernhard Drent, Johan Mathijsen, Wim Mathijsen, Tjeu van Winkel, Jan van Meijl. De rode kragen van de misdienaars zijn exclusief voor kloostermisdienaars.  (Fotocollectie RHCe, 46115, fotograaf: Tychon)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Gerard. zei op 15 maart 2015 om 16:10 uur

Wie kan er nog een verhaal vertellen over de eigenzinnige en strenge
Pastoor PANIS ? Pastoor te Budel.
Mijn ome Janus Vlassak (timmerman) vertelde dat hij de jongens altijd voortrok
ten opzichte van de meisjes.

Thij zei op 18 maart 2019 om 15:11 uur

Hij sloeg me in mijn gezicht (ik was toen 7 of 8 jaar) toen ik bij communie een kauwgom in mijn mond had. Ieder kind was bang voor hem.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 20:38 uur

Was dat pastoor Panis, Thij? Het klinkt enorm hardvochtig, ik kan me voorstellen dat dat veel angst inboezemt, bij jongens én meisjes.

Thij zei op 3 april 2019 om 13:43 uur

ja; dat was pastoor panis

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 april 2019 om 10:25 uur

Wat een nare herinnering, Thij; ik kan me voorstellen dat je dat je leven lang niet meer vergeet.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: