skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

De Onze-Lieve-Vrouw-Visitatiekerk in Budel-Schoot

De kerk van O.L.V. Visitatie is de tweede kerk van die naam in Budel. In het dorp zelf staat er ook een. De kerk van Budel-Schoot is van veel latere datum, net als het dorp zelf trouwens. Gelukkig kreeg het godshuis een tweede beschermheilige: Antonius van Padua. Dat maakt het onderscheid wat gemakkelijker.
Tot in de negentiende eeuw bestond Schoot uit niet meer dan twee kleine gehuchten. De aanleg van de Zuid-Willemsvaart en de spoorweg naar België en Duitsland bracht hier verandering in: er kwamen een station en een douanekantoor, en dat bracht allerlei vormen van dienstverlening en nijverheid met zich mee. De opening van de zinkfabriek deed de rest: Schoot groeide uit tot een flinke nederzetting met bijbehorende kerk.

In 2012 besloot het bisdom dat de kerk in Budel-Schoot gesloten zou worden, maar wat de inwoners van Schoot betreft, is dat nog geen voldongen feit.


Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2014

In 2014 werden de Cranendonkse parochies samengevoegd tot één nieuwe parochie H. Cornelius. Sindsdien wordt in Budel-Schoot nog maar eens per maand een mis opgedragen. Behalve dan voor begrafenissen en huwelijken en op hoogtijdagen. 

Al die parochianen moesten natuurlijk ook een beetje in het gareel gehouden worden. Hun zieleheil stond immers op het spel! Natuurlijk waren mijnheer pastoor en zijn kapelaans de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden. Kun je je nog herinneren hoe dat vroeger ging in Budel-Schoot? Hoe waren deze mannen nou eigenlijk in de omgang? Denk bijvoorbeeld aan pastoor P.A. van der Heijden, die in 1946 de parochie onder zijn hoede kreeg. Hieronder zien we hem op de foto samen met andere geestelijken uit de omgeving, tijdens een plechtige viering in Budel.

Over hem en de andere geestelijken van de O.L. Vrouwekerk weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Deel ze met ons hieronder!

Pastoor Van der Heijden  

Pastoor Van der Heijden (linksachter) tijdens het jubileum van rector Tychon, 1949-1958. Naast Van der Heijden lopen rector Tychon en pastoor Panis. De misdienaars zijn Jos Krebbers, Pierre van Meijl, Noel van Winkel en Bernhard Drent, Johan Mathijsen, Wim Mathijsen, Tjeu van Winkel, Jan van Meijl. De rode kragen van de misdienaars zijn exclusief voor kloostermisdienaars. (Fotocollectie RHCe, 46115, fotograaf: Tychon)

Reacties (2)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 december 2019 om 15:55
Gerard Jeuken wees ons op de herinneringen die Tjeu Broers uit Budel aan pastoor Panis optekende.

Tjeu vertelt hoe pastoor Panis iedere week op school godsdienstles kwam geven. De kinderen moesten dan op hun knieën naast de bank, en als de pastoor zei: “Nos com pole pia” (Tjeu schreef het op zoals hij het hoorde), dan moesten de leerlingen zeggen: “Dulce virgo Maria.”

Iedere week moesten de leerlingen een bladzijde van de catechismus (500 in totaal!) uit het hoofd leren. Die werd de week erop overhoord. De eerste vraag was: Waartoe zijn wij op aarde? Het antwoord: Om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Maar de versie van Tjeu en zijn vriendjes was: ‘Om aardappelen te rapen, de kleine in de ketel en de grote in de mand.’
Toen een jongen een keertje in de klas vertelde dat zijn moeder ‘had gejongd’, kreeg hij enorm op zijn donder en zijn straf was om in twee weken de hele catechismus uit zijn hoofd te leren. En wat bleek? Hij had prima geleerd, kende alles.

Tjeu vervolgt: “Als je pastoor Panis tegenkwam, dan moest je onmiddellijk op je knieën, weer of geen weer, en dan een kruisteken maken. Dus als je de pastoor in de verte zag naderen, probeerde je je wel te verstoppen.”
Thij Lamers zei op 21 september 2021 om 16:00
Pastoor Panis was een kindermishandelaar (bv. hij sloeg me in het publiek in het gezichten toen ik bij de communie een snoepje in de mond had) en dorpsterrorist.
Hij sloeg de kinderen en iedereen in het dorp was bang voor hem. Als hij het woord gods verkondigde was er dat een van hel en verdoemenis.
Als er een hel bestaat, dan zit hij er zeker in. De HYPOCRIET.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!