i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Budel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 18 december 2014 om 10:00 uur

De kerk van O.L.V. Visitatie is de tweede kerk van die naam in Budel. In het dorp zelf staat er ook een. De kerk van Budel-Schoot is van veel latere datum, net als het dorp zelf trouwens. Gelukkig kreeg het godshuis een tweede beschermheilige: Antonius van Padua. Dat maakt het onderscheid wat gemakkelijker.

Tot in de negentiende eeuw bestond Schoot uit niet meer dan twee kleine gehuchten. De aanleg van de Zuid-Willemsvaart en de spoorweg naar België en Duitsland bracht hier verandering in: er kwamen een station en een douanekantoor, en dat bracht allerlei vormen van dienstverlening en nijverheid met zich mee. De opening van de zinkfabriek deed de rest: Schoot groeide uit tot een flinke nederzetting met bijbehorende kerk.

In 2012 besloot het bisdom dat de kerk in Budel-Schoot gesloten zou worden, maar wat de inwoners van Schoot betreft, is dat nog geen voldongen feit.


Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2014

In 2014 werden de Cranendonkse parochies samengevoegd tot één nieuwe parochie H. Cornelius. Sindsdien wordt in Budel-Schoot nog maar eens per maand een mis opgedragen. Behalve dan voor begrafenissen en huwelijken en op hoogtijdagen. 

Al die parochianen moesten natuurlijk ook een beetje in het gareel gehouden worden. Hun zieleheil stond immers op het spel! Natuurlijk waren mijnheer pastoor en zijn kapelaans de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden. Kun je je nog herinneren hoe dat vroeger ging in Budel-Schoot? Hoe waren deze mannen nou eigenlijk in de omgang? Denk bijvoorbeeld aan pastoor P.A. van der Heijden, die in 1946 de parochie onder zijn hoede kreeg. Hieronder zien we hem op de foto samen met andere geestelijken uit de omgeving, tijdens een plechtige viering in Budel.

Over hem en de andere geestelijken van de O.L. Vrouwekerk weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Deel ze met ons hieronder!

Pastoor Van der Heijden  

Pastoor Van der Heijden (linksachter) tijdens het jubileum van rector Tychon, 1949-1958. Naast Van der Heijden lopen rector Tychon en pastoor Panis. De misdienaars zijn Jos Krebbers, Pierre van Meijl, Noel van Winkel en Bernhard Drent, Johan Mathijsen, Wim Mathijsen, Tjeu van Winkel, Jan van Meijl. De rode kragen van de misdienaars zijn exclusief voor kloostermisdienaars. (Fotocollectie RHCe, 46115, fotograaf: Tychon)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: