skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Ossenkop

Rond 1650 stond er op de plaats van het latere café De Ossenkop al een huis met schuur, dat toebehoorde aan Peter Willems van de Tillaer. Aan de achterzijde van dat huis bevond zich de burchtgracht en aan de voorzijde de straat.

Toen het huis in 1821 verkocht werd door toenmalige eigenaar Gijsbertus Engels aan Martinus van den Broek, een bekende bierbrouwer in die tijd, was het een herberg.

In het midden van de negentiende eeuw woont Marinus Maas er, eigenaar en uitbater van de zogenoemde ‘De Ossekop’. Verschillende verenigingen vonden daar hun stamhuis, o.a. de Liederentafel ‘Ons Genoegen’, de ‘Sociëteit de Unie’ en 'Het Rooisch Liefhebberij Toneel’. Vijf jongelui gaven daar in 1884 hun eerste uitvoering, dames waren niet welkom.

De harmonie ‘Nos Jungit Appolo’ hield er concerten. Toen er in 1883 met de Rooijsche kermis een 'Matinée, Bal en Soirée' plaatsvond, schreef de Rooijsche krant er lovend over: "het was een wel geslaagd en druk bezocht gebeuren en kreeg met recht de goedkeuring van talrijke toehoorders, dankzij de Harmonie en de Sociëteit die zich kosten noch moeite hadden bespaard. Dames waren hierbij wel aanwezig en werden ruimschoots bedankt voor hun aanwezigheid en goeden zorgen."

Marinus Maas vinden we ook in de ‘Registers der Patentschuldigen’ over de jaren 1878/1879. Hij is dan vleeshouwer, metselaar, biljardhouder met een tafel, agent brandassurantie en sociëteithouder. Zoon Alphonsus Maas, slager, vraagt in 1910 om een vergunning voor de verkoop van sterke drank in de "lokaliteiten en het sociëteitslokaal staande op de Heuvel." Deze vergunning wordt na zijn overlijden overgeschreven naar Marinus Maas.

Café ‘De Ossekop” in 1920 met de eigenaar Cor van de Hagen met vrouw en dochter en cafébezoekers

Ook Cornelis van der Hagen heeft het pand enige tijd in eigendom. In een advertentie in de Provinciale Noordbrabantsche en ’s-Hertogenbossche Courant van 4 november 1922 wordt het te koop aangeboden. Het wordt dan beschreven als een "welbeklant, doelmatig ingericht koffiehuis, voor 8 jaren nieuw gebouwd, genaamd ‘De Ossekop’ met vergunning. Met zijgang, open plaats en remise, washuis en schilderwerkplaats, gelegen in de kom van het dorp, aan de tramlijn nabij kerk en school. Sectie G nummer 1843, genummerd A 94. Het huis bevat een grote gelagkamer met suite, keuken, kelder, ruime huiskamer, 6 bovenkamers, zolder en is van gasleiding voorzien."

Wanneer J. van Kemenade de uitbater is in de jaren vijftig van de vorige eeuw, is het een druk bezochte gelegenheid waar niet alleen drank wordt geschonken, maar waar ook tijdelijk een consultatiebureau voor zuigelingen gevestigd was.

Voor Café De Ossekop met Cato Foolen

Latere uitbaters van ‘De Ossekop’, nu Heuvel 9, waren o.a. P. van de Ven, Joh. Foolen en W. van Aarle. Nieuwe benamingen waren o.a.: Bournous, Super-Disco ‘Fox’, Discotheek ’t Palmke, Tapperij De Palm en Eetcafé Hier Ist.

Reacties (9)

Gerard de Gier zei op 22 februari 2020 om 21:07
Kunt u mij zeggen of Sociëteit De Unie nog bestaat. Ik ben bestuurslid van een vereniging van sociëteiten in Nederland en wij zoeken naar vernegingen die nog niet bij ons zijn aangeslote,
Hans Hendriks zei op 23 februari 2020 om 15:11
Tot voorjaar 1951 vernemen we vervolgens niets meer van de sociëteit.//
In verband met opheffing van 'De Unie' wenst hij als laatstovergebleven lid uitvoering te geven aan het vroeger genomen besluit en het schilderij over te dragen aan de gemeente, onder de voorwaarden dat het steeds eigendom van de gemeente zal blijven en dat 'De zaaier' een passende plaats in het gemeentehuis zal krijgen. Burgemeester V.J.E. Leurs vestigt er de aandacht op dat eigenlijk de heer A. Versantvoort de feitelijke eigenaar van het schilderij is.

De zaaier: pastel vervaardigd door Pieter de Josselin de Jong.

Bron: Heemschild 2007 nr 1 blad 15 _blad heemkundige kring Sint-Oedenrode
Gerard D. de Gier zei op 23 februari 2020 om 15:26
Geachte Heer Hendriks,

Zéér bedankt voor uw snelle en heldere reactie.

Met vriendelijke groet,

Gerard D. de Gier - Contactraad Nederlandse Sociëteiten.
Harrie van den Brand zei op 1 maart 2020 om 19:04
We komen weer bij elkaar sinds 2013.
Gerard D. de Gier zei op 2 maart 2020 om 10:59
Geachte heer V.d. Brandt

Kunt u mij meer vertellen? over de huidige status? Ik informeer u graag over het samenwerkingsverband van sociëteiten in Nederland.
Peter van de Laar zei op 2 april 2020 om 01:47
Harrie,
Betekenen de hervatte bijeenkomsten vanaf 2013 ook dat 'de Unie'weer heropgericht is?
Mari Thijssen zei op 13 augustus 2021 om 23:21
In 2013 nam Arno de Leijer de exploitatie over van De Ossenkop en kreeg deze horeca-onderneming weer de functie van (Eet)Cafe, nadat het enige jaren Restaurant "Hier is't" was geweest.
Bij de opening van de Ossenkop heb ik onmiddellijk contact opgenomen met de nieuwe uitbater met het verzoek Societeit De Unie weer nieuw leven in te blazen. IK was er trots op dat de vermaarde societeit DE Unie met illustere Rooienaren als Pieter Josselin de Jong, weer zou gaan voortleven.
Arno de Leijer juichte dit toe. Met mijn vrouw heb ik overlegd om ditmaal geen herensoos te organiseren maar een gemengde societeit.
We hebben toen twee personen aangezocht om ook deel uit maken van De Unie en deze vier mensen zochten samen weer de volgende personen aan.
WE wilden een gemeleerde groep bij elkaar brengen die allemaal een sociaal maatschappelijke achtergrond hadden, die met elkaar een discussie wilden aangaan, we wilden het niet alleen van gezelligheid hebben.
Dat was ook de reden dat we twee jaar geleden besloten om tweemaal per jaar een lezing te laten houden door een soosdeelnemer voor de andere soosleden. Vanwege Covid-19 is dit maar eenmaal georganiseerd kunnen worden.
We komen maandelijks op de tweede donderdag bij elkaar.
Twee maanden geleden is de exploitatie van de Ossenkop weer overgenomen en werd de naam gewijzigd in Eetcafé Ons Thuijs. WE hebben protest aangetekend tegen deze nieuwe naamgeving, omdat DE Ossenkop qua erfgoed een historisch begrip is in Rooi. Het heeft niet mogen helpen, maar we besloten in dit café te blijven en Societeit De Unie voort te zetten. We hebben in de afgelopen jaren ons bestaan niet geformaliseerd via een rechtsvorm.
Mari Thijssen zei op 13 augustus 2021 om 23:37
Excuus: Opening van Café de Ossenkop door Arno de Leijer en start van de heropgerichte Unie was niet in 2013 maar in 2012.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 augustus 2021 om 11:02
Wat mooi Mari, om te lezen dat jullie de oude sociëteit weer nieuw leven hebben ingeblazen, een modern leven. Goed initiatief wat helaas door corona niet echt in alle aspecten tot leven is gekomen, maar wat jullie vast gaat lukken. Ondanks de nieuwe naamgeving van de ruimte waarin jullie sociëteit gevestigd is. Veel succes!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen