i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Helmond
Periode: 1899 - 1956
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Watertorens

De oude watertoren van Helmond

vertelde op 4 december 2009 om 15:08 uur

Helmond was de vierde stad in Noord-Brabant die een waterleidingnet aanlegde en dus ook voorzien werd van een watertoren. Of misschien moeten we toch zeggen de vijfde stad, want tijdens het vullen van het reservoir op 10 februari 1899 stortte de nieuwe watertoren in. Hij werd in 1900 herbouwd, maar toen had ook Bergen op Zoom zijn watertoren in gebruik genomen (en die bleef wél staan).

Foto: Collectie RHC Eindhoven, fotonr. 0106484Het verhaal over dat instorten van de allereerste toren vind je op de website van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

De herbouwde 'eerste' Helmondse toren bleef tot 1950 in gebruik. Na zes jaar leegstand werd hij in 1956 gesloopt. Zijn functie was overgenomen door de in 1948 gebouwde nieuwe toren. De torens hebben dus nog even naast elkaar gefunctioneerd. Hemelsbreed stonden ze ook niet zo ver bij elkaar vandaan. Een ansichtkaart uit die tijd laat beide watertorens in volle glorie zien.

Een van de redenen van vervanging was de geringe capaciteit van de oude toren, die een waterreservoir had van 300 m3 water. Zijn opvolger was vier keer zo groot. De oude watertoren was de oorlog ongeschonden doorgekomen, maar tegen de sterk toegenomen vraag naar drinkwater kon hij uiteindelijk niet op.

De toren was ontworpen door Jan Schotel (1845-1912), bouwkundige en ontwerper van meer watertorens. Hij was begonnen als metselaar en volgde in de avonduren de tekenschool in Dordrecht. Daar werkte hij als aannemer en weer later als architect-ingenieur. In Noord-Brabant ontwierp hij ook de watertoren van Breda, buiten de provincie die van Zwolle, Gorinchem, Sliedrecht en Gouda.

Foto oudste toren: RHC Eindhoven, fotonr. 0106484.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 30 oktober 2009 om 16:00 uur

En gálmen dat het deed! Voetballen in het waterreservoir van de Boxtelse watertoren

vertelde op 10 december 2009 om 15:11 uur

De nieuwe watertoren van Helmond

vertelde op 17 december 2009 om 10:55 uur

Watertoren Vlisco