i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Wanroij
Tags:

De Oude Wereld in Landhorst

vertelde op 2 mei 2012 om 15:48 uur

Wat een mooi tijdsbeeld geeft deze foto. De jurken en kapsels van de dames geven een aardige indicatie dat we ergens halverwege de vorige eeuw zijn beland (jaren zestig misschien?).

Maar er is meer gedateerds: we zien ook hoe de tweede meneer van links een sigaret presenteert aan zijn buurman.

Op tafel ligt een uitgepakt boek en als we heel sterk op de foto inzoomen, kunnen we op de rug de titel lezen: De Oude Wereld.

Waar in Landhorst zijn we hier beland? Landhorst is een bijzonder dorp, omdat het ooit een soort niemandsland was, een barre vlakte waar slechts wolven en struikrovers huisden. Na de Tweede Wereldoorlog sloegen boeren de handen ineen om het dorp gestalte te geven. In de jaren vijftig kwamen er meer wegen en huizen en uiteindelijk ook elektriciteit.

Blijft de vraag wat de aanleiding was voor de bijeenkomst op de foto? Wie weet meer?

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

mevrouw Hijl, telefonisch zei op 10 mei 2012 om 14:03 uur

Ik herken onze oude buurman, de heer Smulders (als tweede van rechts). Dat was destijds de burgemeester. Hij is kennelijk hier ook in functie want hij draagt zijn ambtsketen. Daarnaast zit zijn vrouw.

Over de andere personen twijfel ik sterk. Ik ben benieuwd of andere mensen ze herkennen en of zij ook zeker weten dat dit in Landhorst is.

René Pennings zei op 11 mei 2012 om 09:30 uur

De foto van "De oude wereld in Landhorst" hebben we eens goed bekeken. Links met bril is inderdaad mijn vader (burgemeester Hofmans Mill )en die mevrouw links met kopje is mijn moeder (mevrouw Hofmans).

De mijnheer die mijn vader een sigaret aanbiedt ken ik niet en de mevrouw naast voornoemde mijnheer ken ik evenmin.

De mevrouw naast voornoemde mevrouw is de vrouw van de burgemeester van Wanroy en naast haar met ambtsketen is de burgemeester van Wanroy.[naam?] De mijnheer rechts met het zwarte pak is naar mijn idee pastoor Brandts. Leuk om dat allemaal eens terug te zien!

Marilou Nillesen bhic zei op 11 mei 2012 om 09:36 uur

Dank mevrouw Hijl en René Pennings, dank voor jullie reacties. Langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Wie maakt het af? Waar is deze foto genomen en waarom? We zijn benieuwd!

Jan Veekens zei op 15 maart 2018 om 10:02 uur

Marilou, deze foto nr. LH00040 en ook LH00041, zijn beiden gemaakt in het nieuwe gemeentehuis van Wanroij. Ik herkende foto LH00040 aan de hand van de vloer en het motief in het glas van de deur. De andere foto, LH00041 eveneens aan de vloer en aan de klok. Deur, vloer en klok staan ook op onze trouwfoto's van 1970. De deur was de ingang naar de trouwzaal en er is toen ook een foto bij de klok gemaakt.
Dus het betreft geen bijeenkomst in Landhorst maar in Wanroij.
Bij welke gelegenheid deze twee foto's zijn gemaakt blijft nu nog over.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 15 maart 2018 om 16:20 uur

Op je trouwdag zelf zul je meer op de bruid gelet hebben dan op de deur, de vloer en de klok! Maar je trouwfoto's zijn achteraf wel een heel mooi bewijs.
Dank voor je reactie.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 september 2019 om 15:54 uur

Onderzoeker Jan Veekens stuurt ons dit krantenartikel op (dd 06-08-1970) waarin precies wordt uitgelegd bij welke gelegenheid deze foto is gemaakt: namelijk bij de opening van het nieuwe dienstencentrum in Wanroij (PTT en bibliotheek)

https://www.bhic.nl/media/document/file/wanroij-krantenartikel-burgemeester-nieuw-postkantoor-6-augustus-1970-002-jan-veekens.jpg?6-0-19

Met veel dank, Jan!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 14 november 2013 om 09:52 uur

Genesiusdag

vertelde op 21 maart 2012 om 14:04 uur

Kopje koffie

vertelde op 24 november 2009 om 15:29 uur

Licht aan in Landhorst