skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Sint-Jozefkerk (Titus Brandsma) in Oss

De kerk en parochie St. Jozef gingen in 2004 op in de parochie Titus Brandsma. Deze nieuwe parochie was een samenvoeging van de parochies H. Jozef en Wederkomst (de Scheppingskerk).

De St. Jozefkerk (foto: Paul van der Werff, bron: BHIC, collectie Gemeente Oss / Stadsarchief Oss, fotonr. 1685-053680)
Foto: Paul van der Werff, bron: BHIC, Collectie Gemeente Oss / Stadsarchief Oss, nr. 1685-053680

De geschiedenis van de Sint-Jozefkerk begint met het gelijknamige rectoraat van de karmelieten in Oss. Dat rectoraat werd in 1956 verheven tot parochie, waardoor het een meer autonome status kreeg als kerkgemeenschap. Pater karmeliet Clemens Zonneveld ging in 1957, op 46-jarige leeftijd, als pastoor aan de slag in deze nieuwe parochie. De Sint-Jozefkerk moest toen nog worden gebouwd. Deze werd in mei 1968 ingezegend na oplevering van de nieuwbouw. Architect Jos Bijnen uit Oss ontwierp het godshuis in de stijl van de Bossche School.

Foto: collectie Stadsarchief Oss, id.nr. BCO021999
Pastoor Zonneveld tijdens het afscheid van burgemeester G. Delen, 1963. V.l.n.r. dominee, gemeentesecretaris Van Herpen. Vierde van rechts pastoor Van der Wiel (Visserskerk). Uiterst rechts, op de derde rij, zit pastoor Van Vlerken, met links naast hem pastoor Zonneveld. (Foto: Collectie Stadsarchief Oss, nr. BCO021999)

Reacties (17)

John Blummel zei op 24 september 2018 om 18:15
In uw aanhef van dit onderdeel staat:"Titus Brandsmakerk 2004"...niet correct, de kerk heet van meet af aan Jozefkerk, en vanaf fusie met andere parochies "Titus Brandsmaparochie".
John Blummel
sinds 1968 tot aan heden organist Sint Jozefkerk Oss.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 september 2018 om 09:49
Bedankt voor je berichtje John, ik heb onze aanhef aangepast met jouw informatie. Je zult vast veel kunnen vertellen over deze kerk, zeker nu ik lees dat je vanaf 1968 tot heden de organist bent van de St. Jozefkerk. Is er ook op muzikaal gebied veel veranderd in de kerk door de jaren heen?
john blummel zei op 25 september 2018 om 10:08
Helaas is er ook op muzikaal gebied in deze kerk veel veranderd: het fameuze Paterskoor Cantemus Domino, wat destijds mee verhuisde vanuit de oude Paterskerk, is al lang ter ziele, de jongerenkoren zijn verworden tot bejaardenkoor, of wat daarvan over is:)....het kleine nieuw aangeschafte Pels en Van Leeuwen orgeltje is door mij in 2004 overgeplaatst als koororgel in de kerk van Dreumel, en beschikt de Jozefkerk vanaf 2005 over een flink 2klaviers orgel, wat geschikt is voor alle liturgie-ondersteunende functies. Vorig jaar nog werd dit orgel uitgebreid met twee registers, Trompet en Fagot, afkomstig van het gesloopte orgel uit de kapel van het oude Sint Annaziekenhuis Oss, zodat daarmee ook een deel van die historie bewaard is gebleven.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 september 2018 om 10:21
Jammer om te lezen dat het koor Cantemus Domino niet langer bestaat. Dat moet vast indrukwekkend geklonken hebben.
Maar wat mooi dat van het orgel van de ziekenhuiskapel nog twee registers bewaard zijn gebleven en hun weg hebben gevonden naar jullie orgel.
john blummel zei op 29 september 2018 om 20:28
Inderdaad jammer, hoogtepunt van het rijke Roomse leven! Klonk ook zeer indrukwekkend, vooral in de oude Paterskerk. Nog steeds schandalig dat die, inclusief klooster, met de grond is gelijk gemaakt, vanwege verkwanseling aan Organon....en wat is ervoor in de plaats gekomen? Een parkeerplaats....
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 oktober 2018 om 10:28
Ja John, ik kan me voorstellen dat dat bepaald geen verbetering is te noemen. Ik begrijp uit je reactie dat de Paterskerk ook een goede akoestiek had? Hoe oud was je (ongeveer) toen je daar naar de kerk ging?
john blummel zei op 1 oktober 2018 om 10:41
Ben vanaf ongeveer mijn vierde jaar met mijn vader meegegaan naar de oude Paterskerk, die was daar organist...op mij als klein kind maakte dat telkens enorme indruk, immers ik mocht mee naar boven, de toren in, en het zangkoor op, het grote orgel aanzetten, naast mijn vader op de orgelbank zitten...zodoende heb ik de liefde voor het orgel door- en meegekregen, en werd ik op 11 jarige leeftijd organist van de nieuwe Jozefkerk, letterlijk en figuurlijk een tijdje naast mijn vader, Theo Blummel, die nadien dirigent werd van wat nog over was van het Paterskoor. Eind jaren 70 is dit koor dan opgehouden te bestaan...maar er waren voldoende kerkdiensten welke muzikaal omlijst werden, al dan niet met koren.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 oktober 2018 om 13:07
Wat bijzonder John, ik kan me voorstellen dat je band met die kerk dan heel erg sterk is. Ontroerend ook om te lezen hoe je zo naast je vader de liefde voor de orgelmuziek hebt meegekregen! Een buitengewoon verhaal hoor.

En 11 jaar, dat moet een hele belevenis zijn geweest als je dan al mocht spelen. Kun je je dat moment nog goed herinneren?
john blummel zei op 1 oktober 2018 om 16:53
dingen die (als kind) een enorme indruk op je maken, vergeet je eigenlijk nooit...ik deze ervaring dus ook niet:)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 oktober 2018 om 21:53
Dat begrijp ik! Ik vind het ook een hele prestatie voor een jongen van die leeftijd. Je kreeg vast veel reacties op, lijkt me? Misschien ook van leeftijdsgenoten?
john blummel zei op 1 oktober 2018 om 21:58
Ja, was ook toen al wel erg uniek...veel verzoeken om in de diverse kerken die Oss e.o. destijds nog rijk was, en "in bedrijf" waren, orgel te komen spelen, koren te begeleiden, (jongeren)koren op te richten, kortom, je in te zetten voor de (kerk)muziek in alle facetten. Altijd en nog steeds met veel plezier gedaan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 oktober 2018 om 10:16
Dat kan ik me voorstellen, John. Bijzonder dat je dat zo hebt kunnen doen en nog steeds doet. Waardevol hoor!
john blummel zei op 3 november 2021 om 14:46
De Jozefkerk werd niet "pas in 1968 ingezegend"....hoezo "pas"...maar in mei 1968 ingezegend na oplevering nieuwbouw. Architect was Jos Bijnen uit Oss. Kerk was ontworpen naar Bossche School...
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 november 2021 om 15:20
Hallo John, dank voor je reactie. Alles teruglezend kan ik je opmerking wel begrijpen, ik heb de tekst aangepast en meteen de info toegevoegd die jij hier aanlevert.
john zei op 7 november 2021 om 15:24
Mooi Thijs, pas dan graag in dier voege dit stukje tekst van jou aan:
Pater karmeliet Clemens Zonneveld ging in 1957, op 46-jarige leeftijd, als pastoor aan de slag in deze nieuwe parochie. De Jozefkerk moest toen nog worden gebouwd. Deze werd pas in 1968 ingezegend en in gebruik genomen.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 november 2021 om 15:32
Dat is snel! Ik zorg dat de tekst op deze manier wordt aangepast. Het kan zijn dat dit pas morgen zichtbaar is om technische redenen en het dagelijks verversen van de pagina. Dank voor je bijdrage John.
john blummel zei op 7 november 2021 om 15:36
Stel niet uit tot morgen...wat je heden door een ander kunt laten doen :) Jij ook dank voor je werk. Goed gecorrigeerd zo. gr John

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: