skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Sint Pauluskerk in Oudenbosch

Het contrast kan haast niet groter: de statige neoclassicistische basiliek H.H. Agatha en Barbara en de sobere modernistische H. Pauluskerk in Oudenbosch. Dat laatste godshuis werd in 2015 aan de eredienst onttrokken.

De Paulusparochie werd in 1965 gesticht op initiatief van de bisschop van Breda, Gerardus de Vet. Het was de tweede parochie van Oudenbosch, naast de oudere parochie van de H.H. Agatha en Barbara. De Pauluskerk moest nog worden gebouwd. Deze werd in 1968 ingewijd en in gebruik genomen. Het gebouw, nog steeds te bezichtigen aan de Jasmijnlaan, is een ontwerp van het architectenbureau Mens en Pruyn. Qua stijl wordt het gerekend tot de Bossche school.

Gedurende de bouwperiode konden de parochianen 's zondags terecht in de kapel van het broederhuis Sancta Maria aan de Bosschendijk. Deze witte villa was het eigendom van de Broeders van Saint Louis. Zij hadden daar hun generalaat en een juvenaat (een broederopleiding). Onder het toeziend oog van de rector van de kapel, Jo Klep, werd het altaar op 19 oktober 1966 door Mgr. de Vet ingwijd.

Dezelfde bisschop benoemde de priester C.A.P. Suykerbuyk tot bouwpastoor van de nieuwe parochie. De laatstgenoemde wees Wim Brouwers aan als secretaris en Bas du Pont als penningmeester. De pastoorsinstallatie vond plaats in de Katholieke Technische Hogeschool, onder het toeziend oog van deken H.J.A. van Mierlo.

Op 19 november 2015 werd de Pauluskerk gesloten. Het gebouw doet momenteel dienst als multifunctioneel centrum, dat ruimte biedt voor lokale samenkomsten zoals vergaderingen, boekenmarkten en muziekuitvoeringen.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul dit verhaal aan!

Foto's

De Sint Pauluskerk in Oudenbosch (bron: collectie West-Brabants Archief, id.nr. RAW014012141)

Altaar met tabernakel en brandende braambos, kapel broederhuis Sancta Maria, tijdelijk onderkomen van de parochianen van de Paulusparochie (bron: collectie West-Brabants Archief, id.nr. )

Altaarwijding van de kapel van Sancta Maria, 1966 (foto toegestuurd door Jos Cobben)

Reacties (19)

Jos Cobben zei op 27 december 2018 om 15:46
Ik vraag mij af of dit verhaal helemaal. klopt. Het altaar met tabernakel en het brandende braambos hoorde in de kapel van het broederhuis Sancta Maria. Het was de nieuwer kapel van het juvenaat aan de Bosschedijk. Weliswaar heeft de Paulusparochie die in 1965 gesticht werd op de zondagen gebruik gemaakt van deze kapel tot aan de inwijding in 1968 van de nieuwe Pauluskerk.Maar zoals het hier staat: het was niet de Pauluskerk!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 januari 2019 om 20:09
Bedankt voor je reactie Jos, we gaan er naar kijken!
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 januari 2019 om 14:38
Beste Jos, bedankt voor je reactie! Ik ben simpelweg afgegaan op het bijschrift bij de betreffende foto. Aan de hand van je opmerking heb ik het bijschrift aangepast. Zo hebben we er meteen een stuk geschiedenis van de Paulusparochie bij. Want waar de parochianen in de tussentijd konden kerken, ontbrak nog. Meer informatie over deze 'tussenperiode' en over de Pauluskerk/parochie in het algemeen is van harte welkom. Het verhaal kunnen we zo steeds verder aankleden! Vriendelijke groet,
Jos Cobben zei op 7 januari 2019 om 15:17
Goede middag. Leuk dat dit zo snel aangepast is. Veel meer weet ik niet te vertellen over de Paulusparochie. Alleen heb ik nog enkele foto's van de altaarwijding van de nieuwe kapel. Maar dat past volgens mij niet in dit forum.
Vriendelijke groet
Jos Cobben
Jos Cobben zei op 7 januari 2019 om 15:19
kleine toelichting bij bovenstaande. De altaarwijding gebeurde door bisschop mgr. de Veth.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 8 januari 2019 om 08:02
@Jos: de foto's van de altaarwijding (ik neem aan de kapel van Sancta Maria?) zijn van harte welkom. Die kun je versturen naar info@bhic.nl, tav forumbeheer. We hebben namelijk ook een pagina over het generalaat/juvenaat Sancta Maria, dat we met de foto's zouden kunnen aanvullen. Ook nog bedankt voor de laatste toelichting - die is inmiddels verwerkt. Hartelijke groet,
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 21 januari 2019 om 11:44
@Jos: nog bedankt voor het toesturen van twee mooie foto's van de inwijding van de kapel van Sancta Maria, waar de parochianen van de Pauluskerk in de jaren 1965-1968 hebben 'gekerkt'. Zoals je ziet, heb ik een van die foto's toegevoegd aan dit verhaal. De andere is nu te zien in het bhic-verhaal over Sancta Maria. Hartelijke groeten,
M.v.d.Muuren zei op 20 juni 2019 om 21:07
Voordat er gebruik kon worden gemaakt van de kapel van Santa Maria heeft de Paulusparochie eerst diensten gedaan in de aula van de LTS aan de Pagnevaartweg 5 te Oudenbosch. Na inwijding van de kapel zijn daar toen de kerkdiensten gehouden tot de Pauluskerk werd ingeweid.
Jos Cobben zei op 22 juni 2019 om 20:43
De aanvulling van M.v.d. Muuren onderschrijf ik.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 juni 2019 om 09:07
Bedankt M.v.d.Muuren en Jos voor jullie aanvullingen. Hebben jullie mogelijk zelf diensten in de aula van de LTS bijgewoond?
M.v.d.Muuren zei op 2 juli 2019 om 15:11
Ja , ik heb daar de zondagdiensten bijgewoond in de aula van de L.T.S. die voor het eerst werd gehouden op 26 november 1965. Daarna in de nieuwe kapel van Santa Maria. De inwijding van de nieuwe Pauluskerk vond plaats op 28 september 1968, door Mgr.H.Ernst.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 juli 2019 om 14:36
Ah, dat lijkt me toch een bijzondere ervaring, M.v.d.Muuren. Of had je - zodra de dienst begonnen was - er nauwelijks erg in dat het in een schoolaula plaatsvond?
Jos Cobben zei op 3 juli 2019 om 15:30
Ik heb geen diensten in de aula van de L.T.S. meegevierd. Wel later in de kapel.
Ik sta zelf op de bijgevoegde foto van de altaarwijding. Lange tijd heb ik toen meegeholpen bij het uitreiken van de Communie tijdens de zondagsvieringen. Vandaar dat ik mij nog het e.e.a. wel herinner.
M.v.d.Muuren zei op 3 juli 2019 om 16:28
De aula werd ook gebruikt voor toneeluitvoeringen op school en ik kende de ruimte van eerdere bezoeken aan die school , dus men was spoedig "thuis " daar.
Op het verhoogde toneel stond een altaar , daarachter een tijdelijke sacrestie.
de aula stond vol met stoelen, als bij een toneeluitvoering en werd toen nog goed bezocht.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 juli 2019 om 12:28
Duidelijk Jos en M.v.d.Muuren, dank voor jullie aanvullingen. Nog één vraag, Jos, we kunnen hier de foto waaraan je refereert niet zien. Zou je die willen sturen naar info@bhic.nl tav De Sint Pauluskerk in Oudenbosch? Dan zetten we die er graag bij.
Joseph Cobben zei op 4 juli 2019 om 14:25
Beste Marilou, de foto waaraan ik refereer staat al op de site!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juli 2019 om 19:44
O stom van me, Jos, zo had ik het helemaal niet gelezen! Ben je één van de kinderen op de achtergrond, of zit ik er dan naast?
Joseph Cobben zei op 18 juli 2019 om 14:37
Marilou, ik zie geen kinderen op de foto. Ik heb het over de foto die hierboven staat van de altaarwijding. Ik sta er wel op: helemaal rechts.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 juli 2019 om 19:15
Ik denk dat Marilou de kinderen bedoeld die helemaal achteraan op de foto nog nét te zien zijn Jos. Maar wat mooi dat jij dus zelf bij de altaarwijding aanwezig bent geweest en er ook actief aan hebt mogen deelnemen. Heb je misschien nog meer herinneringen aan het meehelpen tijdens de vieringen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!