skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

De propagandist. NSB-burgemeester Sassen

In augustus 1943 werd de NSB-er J.C.H.M.W. Sassen (“Willem”) benoemd tot burgemeester van Veghel. Zijn burgemeesterschap duurde maar krap een jaar, want op Dolle Dinsdag ontvluchtte hij de gemeente. Sassen dreef in Geertruidenberg een handel in olieproducten. Hij was er lid van de gemeenteraad en zat ook in Provinciale Staten.

Benoemingsoorkonde van burgemeester Sassen (BHIC, Documentatie Veghel)Politiek bewoog hij zich van de Rooms-Katholieke Staatspartij via het Nationaal Front tot hij in 1941 bij de NSB terechtkwam. In hetzelfde jaar verhuisde hij naar Breda.

Vóór de oorlog was Sassen betrokken bij het Rooms-Katholieke Werklieden Verbond in West-Brabant. Hij streefde, aldus een wethouder van Made en Drimmelen, naar een betere verhouding tussen boeren, middenstand en arbeiders. Hij zou zelfs erevoorzitter van de afdeling zijn geweest.

Ook als NSB-er zette hij zijn propagandakwaliteiten in. Als spreker op bijeenkomsten, maar ook als chef Pers en Propaganda van zijn afdeling. Hij publiceerde richtlijnen voor NSB-propaganda onder Brabantse katholieken, die hij samen met zijn broer Ad had opgesteld. Brabanders waren volgens hem niet voor propaganda van “boven de Moerdijk” vatbaar.

Voor de RK Middenstand en de RKSP had Sassen vóór de oorlog al spreekbeurten in Veghel gegeven. Op 23 augustus 1943 werd hij benoemd tot burgemeester. Zijn installatie was een wat bombastische NSB-manifestatie. Sassen woonde in het huis van de ondergedoken joodse familie Andriesse aan de Sluisstraat.

Als burgemeester maakte hij propaganda voor Winterhulp Nederland (WHN) en de Nederlandsche Volksdienst (NVD) en schreef hij nazigezinde artikelen in het Veghels Weekblad. In 1943-1944 hield hij als Den Eigenheimer ook zijn Brabantse Radiopraatjes. Voor het overige “(...) deed hij in Veghel geen kwaad (...),” zoals burgemeester Eliëns het later uitdrukte. En het gemeentepersoneel dacht er niet veel anders over...

Duitse krijgsgevangenen worden afgevoerd. Twaalf dagen na de vlucht van Sassen begon de bevrijding van Veghel (foto: J. van Eerd. Collectie BHIC)Op 5 september 1944 vluchtte Sassen en belandde via Duitsland in Midden-Nederland. In november 1944 werd hij nog waarnemend burgemeester in Oudenrijn. Op 5 mei 1945 meldde hij zich en werd geïnterneerd in Kamp Vught.

Het Bredase Tribunaal van de Bijzondere Rechtspraak veroordeelde Sassen in 1947 o.a. tot 7 jaar internering, onder aftrek van de tijd die hij al in Vught had doorgebracht. Juist de propaganda nam een prominente plaats in de tenlastelegging en de veroordeling.

Na vier jaar in Kamp Vught werd Willem Sassen vervroegd in vrijheid gesteld. Hij woonde daarna in Breda en overleed in 1962 in Duitsland, drie jaar na zijn vrouw.

De bekendste zoon van de burgemeester is de SS-journalist Willem Sassen (1918-2002), die na de oorlog naar Argentinië vluchtte.

Reacties (6)

Jochem Botman zei op 26 september 2016 om 11:33
Geachte heer Huismans,
Twee jaar geleden heb ik een uitgebreide biografie over de familie Sassen uit Geertruidenberg geschreven. Mocht u geïnteresseerd zijn kunt u meer over Jan Sassen lezen in "De intriges van de gebroeders Sassen" Aspekt 2014 Soesterberg. Het werk betreft een familiegeschiedenis van de voormalige burgemeester Jan Sassen, zijn kinderen; Alfons, Maria, Georgette, Johanna, Francisca en natuurlijk de meest bekende Willem Sassen, de ghostwriter van Adolf Eichmann; hun Dominicaanse heerooms in Dongen en hun beroemde oom (filosoof) Ferdinand Sassen.
Met vriendelijke groet,
Jochem Botman
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 september 2016 om 10:24
Bedankt Jochem, voor het doorgeven van de door jou uitgezochte biografie van de familie Sassen. Helaas hebben we deze niet in onze bibliotheek maar voor mensen die meer willen weten over Jan Sassen en zijn familie is dit een hele goede tip die prima bij dit verhaal past. Nogmaals bedankt!
Jule van Dam-van Heeswijk zei op 31 maart 2018 om 15:47
Ik ging op zoek naar Sassen omdat ik het slot van een artikel van zijn hand vond boven de aankondiging van mijn geboorte. Hij formuleert heel voorzichtig in het zicht van de komst van de geallieerden! Helaas kan ik de foto niet uploaden.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 2 april 2018 om 07:41
Beste Jule, hartelijk dank voor je reactie. Je kunt de foto eventueel ook naar ons mailen (info@bhic.nl), zodat wij 'm bij het verhaal kunnen plaatsen, als je wilt!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 4 april 2018 om 09:39
Hierboven het krantenartikel uit 1944, geschreven door Burgemeester Sassen. Jule, hartelijk dank voor het versturen van dit interessante artikel!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!