skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Reuser Kooi

De eendenkooi van Reuser op de Hofmansplaat is de laatste nog werkende eendenkooi in de Biesbosch. De Hofmansplaat ligt ten noorden van Drimmelen en Geertruidenberg, aan de overzijde van de Amer, aan de rand van de Brabantse Biesbosch.

Kooiker Jan Reuser is de laatste van het befaamde kooikersgeslacht die de kooi nog in werkende staat houd. Tegenwoordig worden er commercieel geen eenden meer gevangen, maar de kooi wordt wél nog in goede staat gehouden, zodat bezoekers het oude ambacht van eendenkooiker in al zijn elementen kunnen bekijken.

De Reuser kooi is een van de oudere van de vier eendenkooien die de Biesbosch ooit telde. De jongste kooi is in 1875 in bedrijf genomen (en inmiddels verdwenen), de drie oudste stammen al uit de zeventiende eeuw. Doordat de Biesbosch een waterrijk stiltegebied was en is, vormde het de ideale omgeving om eenden te vangen.

Zelfs in slechte jaren bedroeg de vangst nog altijd zo’n 1.000 eenden per jaar, terwijl dat in goede jaren kon oplopen tot boven de 10.000. Voor en ook nog tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de eendenkooien hier een stevige commerciële basis. Nog in 1948 kwamen er vangsten voor van meer dan 70 eenden per dag.

De sluiting van het Haringvliet in 1970 had naast allerlei andere gevolgen ook consequenties voor de eendenvangst. Die liep sterk terug, en wel zodanig dat de laatste commerciële kooi in 1987 is verlaten.

De Reuser kooi in het natuurreservaat Hofmansplaat (onder verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer) heeft een recreatieve functie gekregen. Vanuit Drimmelen organiseert Jan Reuser boottochten naar de eendenkooi, waar de bezoekers dan even achter de schermen mogen kijken.

Deze oud-kooiker is een telg uit bekend geslacht van Brabantse kooikers, die met veel kooien in het Maasland worden geassocieerd, zoals onder meer de Marense Kooi of de Eendenkooi Maaspoort.

Reacties (4)

elsreuser@outlook.com zei op 15 mei 2014
hallo ome Jan
ik ben Nelly van ome maat en tante anna,ben met ons ma nog op de kooi geweestin het huis waar ik ook gewoond heb.Nu zou ik graag met mijn kinderen en aanhang,van de zomer een familie reunie,naar de kooi willen maken omze het te laten zien wat hun opa voor werk deed hoe kan ik dat boeken???groetjes Nelly
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 19 mei 2014
Beste Nelly,
ik heb <a href="http://www.biesbosch.nu/arrangementen/pdf/46.pdf" target="_blank">hier</a> de link naar de website waarop je met Jan Reuser een rondvaart en een rondwandeling kunt boeken.
Veel plezier alvast met de reünie en met vriendelijke groeten,
Tonnie de haan zei op 1 september 2014
Hallo Jan ik ben een kleinzoon van Toon Reuser als het goed is heeft opa ook op de eendekooi gewoond zou graag weten of het de eendekooi is waar mijn opa ook heeft gezeten en zo ja zou ik hem graag een keer willen bezoeken , mijn naam is Tonnie de haan ben een zoon van de tweede dochter van toon Reuser van Truus heb het verhaal van els Reuser gelezen en het lijkt mij interssant eens van dichtbij te zien wat opa mij altijd heeft verteld het emailadres van mij is p.hock@kandinsky.nl
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 2 september 2014
@Tonnie, zie de link bij 19 mei hierboven

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!