skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De Rochuskapel

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 5 januari 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Aan de rotonde waar de Beugenseweg en de Burgemeester Verkuijlstraat in elkaar overgaan staat een klein achttiende-eeuws kapelletje, gewijd aan Sint-Rochus (Montpellier, 1295-1327). Ofschoon hij nooit officieel heilig verklaard is, wordt Rochus al sinds de veertiende eeuw aangeroepen als beschermer tegen de pest en andere besmettelijke ziekten.

De zeshoekige Rochuskapel dankt zijn ontstaan aan een beeldje van Sint Rochus. Dit beeldje stond in een kapel op ’t Zand. Bij een grote overstroming spoelde het op een gegeven moment uit deze kapel weg. Niet lang daarna vond men het bij toeval op de Velgerd terug.

Dichtbij die plek is toen een nieuwe kapel opgericht, helemaal ter ere van de aangespoelde heilige. In de Rochuskapel werd vroeger eens per jaar, op 16 augustus, de feestdag van de Heilige Rochus, de mis gelezen. Verder was de kapel altijd open en met bloemen opgesierd en brandden er vele kaarsen tijdens de Boxmeerse Vaart.

 

Reacties (10)

Cl. Weijmans Overloon zei op 27 juli 2009 om 13:12
Het gelezen verhaal over St. Roches in relatie met Boxmeer roept bij mij enkele vragen op;
1 Hoe komt St. Roches in Boxmeer in een kapel terecht, wat was de aanlieding voor het bouwen van een dergelijke kapel?
2 Wanneer was er die overstroming waardoor het beeld van St Roches wegdreef uit kapel het zand?
3 Wanneer is de huidige kapel gebouwd, welk jaar?
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 28 juli 2009 om 11:46
Beste C. Weijmans,

Het klinkt wellicht raar dat er juist in Boxmeer een kapel is gebouwd voor een van oorsprong Franse heilige. Maar na zijn overlijden (omstreeks 1327) verspreidde de St. Rochusverering zich over heel West-Europa. Alleen al in Noord-Brabant wordt in dertien plaatsen zijn naam in ere gehouden.

De hoge waterstand van 1740 was in Boxmeer de aanleiding voor een dergelijke kapel. Het water had in dat jaar de kapel van O.L.Vrouw van Zeven Smarten op 't Zand geteisterd; het Lievevrouwebeeld werd weggeslagen en een beeld van Rochus spoelde aan. Aanvankelijk zette pastoor Bara het beeld in de kerk maar twee jaar later liet hij een kapel voor Rochus bouwen. (Ter geruststelling: ook het Lievevrouwebeeld werd uiteindelijk teruggevonden).

De huidige kapel - gebaseerd op het oude bouwwerk - werd in 1887 voor de eerste keer ingrijpend hersteld. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw is lang gesproken over verplaatsing maar uiteindelijk is het in 1973-74 grondig gerestaureerd en op deze manier behouden gebleven voor Boxmeer.
MCH v d HOOGEN zei op 7 mei 2010 om 19:02
Beste C. WEIJMANS.
De kapel is gebouwt in 1742, van het geld dat is overgebleven van het graf in de petruskerk van graaf oswald 3 v d bergh en zijn gemalin maria.
als U meer wilt weten laat het maar weten misschien kan ik U helpen?
mch v d hoogen/boxmeer
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 10 mei 2010 om 10:39
Beste Mch v.d. Hoogen,
aangezien het al wat langer geleden is dat mw/mn. Weijmans een reactie heeft geplaatst, heb ik via het emailadres van mw/mn. Weijmans laten weten dat u een reactie heeft gegeven. Hartelijk dank daarvoor.
arno peters zei op 8 februari 2011 om 22:27
In de jaren 40 van de vorige eeuw is het ook gerestaureerd door aannemer Marte Peters. (mijn grootvader) Mijn oom Jan heeft daar op zondags aan gewerkt wat in die tijd zeer zeldzaam en ongebruikelijk was. Zeker het werken aan een kapel op zondag!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 9 februari 2011 om 14:19
Voor werkzaamheden aan de kapel op zondag zal jouw oom Jan van de pastoor vast dispensatie hebben gekregen, Arno!
janvanneerven zei op 13 mei 2011 om 19:27
Enige tijd geleden hebben enkele vrijwilligers de koppen bij elkaar gestoken met als doel het kapelletje weer zijn oude glorie terug te geven. Die vrijwilligers zijn : een aantal bewoners van de Rochusbergh, Herman Jan van Cuijk, Rien v.d Hoogen, Jan van Neerven en Peter Verdijk van de St. Actief ( de laatste stelt de ruimte voor de restauratie ter beschikking ). Voor het gemak de Rochusgroep.
Wat vindt de Rochusgroep, zijn oude glorie ? Ooit stond er een altaar in, was het tijdens de vaart en andere bijzondere gelegenheden geopend en werd er op de naamdag van de Heilige Rochus op 16 augustus een H.Mis opgedragen.
In de nalatenschap van wijlen broeder Thierry bevond zich een altaar en een beeld van St. Rochus. Ook een zilveren relikwie werd in de nalatenschap van broeder Thierry gevonden. De Rochus groep heeft het altaar gerestaureerd en wil het beeld en indien mogelijk, de relikwie terugbrengen in de kapel. Verder komt er in de kapel een beschrijving van de historie van de Rochuskapel te hangen. Op gezette tijden kan de kapel dan geopend worden bv. tijdens de Vaart, op de open monumentendag en tijdens de naamdag op 16 augustus. Enkele bewoners van de Rochusbergh willen zorgdragen voor het openen en sluiten van de kapel en ook toezicht houden.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 17 mei 2011 om 14:38
Wat een lovenswaardig initiatief, Jan. En wat mooi dat jullie zo veel energie en tijd hierin steken.

Hopelijk krijgen jullie veel positieve reacties en komen veel mensen een kijkje nemen!
Thea Tinga zei op 5 februari 2017 om 18:59
http://www.sint-rochus.be/het_leven_van_sint_rochus/het_leven_van_sint_rochus.htm.
Na zijn dood werden verschillende mirakels, en vooral deze die met de pest te maken hadden, aan hem toegeschreven. 100 jaar na zijn dood werd Rochus heilig verklaard. Sint-Rochus werd vooral bekend als patroon van de honden en de hondenliefhebbers.
Zoals u ziet staat op deze website dat Rochus wel heilig verklaard is.
Wat is juist?
Zojuist naar `Zin in weekend` op radio 5 geluisterd waarin aandacht voor jullie kapel.Was erg leuk.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 7 februari 2017 om 12:51
@Thea Tinga: U stelt een interessante kwestie aan de orde. Het probleem bij Rochus is dat er heel weinig over zijn leven echt bekend is. Zelfs over zijn sterfjaar bestaan verschillende theorieën: traditioneel wordt aangenomen dat hij geleefd heeft tussen 1295 en 1327, maar de jongste onderzoekingen lijken zijn dood ruim vijftig jaar later te dateren, rond 1380. Dat maakt de uitspraak: “100 jaar na zijn dood is hij heilig verklaard” al meteen onduidelijk, want wanneer zou dat dan geweest moeten zijn? We hebben geprobeerd het wat dieper uit te zoeken, en dat heeft geleid tot een heel verhaal, te lang voor deze plek, dus nu met <a href=de-heiligheid-van-st-rochus target="_parent">een eigen plek op onze site</a>

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen