skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

De Sacramentskerk in Oss

De Sacramentskerk lag aan de Willem I laan. Het was een modern en sober gebouw, zonder toren, dat werd ingewijd in 1959. In 1983 werd de kerk aan de eredienst onttrokken, waarna het een nieuwe bestemming kreeg als mortuarium. In 1994 werd het gebouw gesloopt.
De Sacramentskerk in Oss

De Sacramentskerk, ca. 1993. (BHIC, 1699-001836, foto: A.H. van der Stappen)

In 1957 kreeg de priester Ath. Baken, die toen 36 jaar was, de opdracht om de pas gestichte Sacramentsparochie te gaan bedienen. Normaal gesproken was dat aan de jonge kant voor een geestelijke om voor het eerst een parochie toegewezen te krijgen, maar bij bouwpastoors kwam dat vaker voor.

Toen hij in de Sacramentsparochie aan de slag ging had bouwpastoor Baken nog geen definitieve kerk. Dat roept de vraag op waar de parochianen in de tussentijd de H. Mis konden vieren.

Pastoor Baken

Pastoor Baken, Cromvoirt 1978. (BHIC, FOTOVU.2687, fotograaf onbekend)

Hiernaast zien we pastoor Baken in Cromvoirt eind jaren zeventig. Hij kijkt toe hoe burgemeester Van Hövell met een straalpijp een brandweergarage opent. Maar wie bediende de Sacramentsparochie op dat moment?

Deel hieronder je herinneringen aan het rijke roomse leven van vroeger.

 

 

 

 

 

Reacties (18)

john blummel zei op 14 juni 2018 om 08:40
destijds waren de Karmelieten heer en meester in de Sacramentskerk: daar waar pastoor Baken een (figuurlijk) wereldheer was, is deze kerk na zijn vertrek overgedaan aan de Karmelieten. Na fusie met de Jozefparochie is de kerk aan de eredienst onttrokken en uiteindelijk gesloopt.
john blummel zei op 14 juni 2018 om 08:41
de parochianen konden, vooraleer deze Sacramentskerk in gebruik werd genomen, de "mis vieren" in een tot noodkerk omgebouwd deel van een bedrijfshal van Philips....
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 14 juni 2018 om 11:13
Beste meneer Blummel, leuk om u ook op deze pagina aan te treffen. Wederom dank voor het reageren. Zo wordt het verhaal al op twee belangrijke punten aangevuld. Wel apart zeg, om dan ineens te 'kerken' in een bedrijfshal - helaas heb ik (nog) geen foto's kunnen vinden van het interieur. Dat blijkt altijd lastig bij zulke tijdelijke godshuizen...
Hartelijke groet,
john blummel zei op 14 juni 2018 om 11:38
Die foto's zijn er zeker: in het kader van 50 jaar bestaan Jozefkerk Oss hangt ook een foto van de "kerk in bedrijfshal". Tentoonstelling is in Jozefkerk, Oude Molenstraat 8 Oss
Johan Wagemakers zei op 14 juni 2018 om 16:29
De St. Jozefparochie, met St. Jozefkerk aan de Oude Molenstraat in Oss, fuseerde in 1974 met de Sacramentsparochie. Pater A. Voost, karmeliet werd verantwoordelijk voor de pastorale zielzorg in dit gedeelte van de parochie. De nieuwe fusie parochie kreeg de naam parochie Oss-Zuid. Bron: A.Jacobs "...als een boom vol vrucht en vol bloesem tegelijk...". 125 karmelieten in Oss 1890-2015. In de periode voorafgaand aan het gereed komen van de Sacramentskerk werd 'gekerkt'in een fabriekshal van de firma Steemers, later Laross. Het Stadsarchief Oss heeft meerdere foto's beschikbaar.
john blummel zei op 14 juni 2018 om 16:34
Kijk, dat noem ik nog eens vruchtbare samenwerking! Johan, bedankt voor je aanvulling.
groet, John
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 18 juni 2018 om 08:08
@ John en Johan: bedankt voor jullie reacties; hier doen we het allemaal voor : ) Mooie uitbreidingen van het verhaal. En ik zal beslist nog eens gaan rondsnuffelen in de beeldbank van het Stadsarchief Oss voor die foto's uit de periode van de noodkerk. Foto's van karmelieten die de kerk onder hun hoede hadden vind ik hopelijk ook nog in dezelfde collectie of elders. Hartelijke groeten,
Wilma de Wijs-van Oss zei op 24 oktober 2018 om 06:51
Die Laross fabriek is later, ergens begin jaren zestig, afgebrand. Ik werd op een ochtend heel vroeg wakker gemaakt door mijn moeder die zei: “kijk eens uit het raam, Laross staat in brand!” Ik zag huizenhoge vlammen. Het was een hele grote brand. Gelukkig stond ons huis in de Van Speykstraat op veilige afstand. Dagenlang kon je de verbrande tapijten nog ruiken. Als kind ging ik inderdaad naar de kerk in de fabriekshal totdat de nieuwe kerk in de Willem I laan in gebruik genomen werd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 oktober 2018 om 15:20
Hallo Wilma, bedankt voor je berichtje. Het moet inderdaad een enorme brand zijn geweest, in april 1962. Via Delpher Kranten (online oude kranten) vind je verschillende artikelen terug, zoals deze:

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=brand+oss+tapijtfabriek&coll=ddd&page=1&facets%5Bperiode%5D%5B%5D=1%7C20e_eeuw%7C1960-1969%7C&identifier=ABCDDD%3A010816192%3Ampeg21%3Aa0158&resultsidentifier=ABCDDD%3A010816192%3Ampeg21%3Aa0158

Het klinkt mij bijzonder in de oren: kerken in een fabriekshal. Heb je dat als kind ook zo ervaren? Of was het eigenlijk heel gewoon?
Wilma de Wijs-van Oss zei op 24 oktober 2018 om 16:27
Bedankt Marilou voor je reactie en het krantenbericht van de grote brand.

De fabrieksruimte die als kerk was ingericht, was licht en niet zo groot. Wij waren de donkere Paterskerk gewend. Daar werd vanaf de preekstoel nog wel eens een donderpreek gehouden, waar je als kind bang van werd. De nieuwe kerk in de fabriekshal was voor mij eigenlijk een verademing. Dat gold ook voor de nieuwe Sacramentskerk aan de Willem I laan. Deze kerk, geleid door pastoor Baken en kapelaan Baars, was vanaf het begin een populaire kerk, die in de eerste helft van de zestiger jaren elke zondag vol zat. De kerk en de nieuwe Pius X school vormden samen een levendige parochie. Ik bewaar er mooie herinneringen aan. Gelukkig bestaat de school nog wel!
john blummel zei op 24 oktober 2018 om 16:36
De kerk in de fabriekshal overigens was nimmer bedoeld als vervanging voor de in 1968 helaas gesloopte Paterskerk...daarvoor in de plaats is de Jozefkerk aan de Oude Molenstraat gekomen, die er nu nog staat.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 oktober 2018 om 09:26
Goed te horen dat je daar zo prettig op terugkijkt, Wilma; dat zijn toch bijzondere jeugdherinneringen.

En dank voor je aanvulling, John. Waardevolle informatie.
Berton de Bont zei op 25 mei 2020 om 20:51
Wat leuk om dit te lezen! Heb ‘pastoor Baken’ ingetikt en kwam op jouw site. Ik ben misdienaar en koster geweest in deze kerk, die door mijn vader’s aannemingsbedrijf gebouwd is. Eerste Communie, huwelijken en begrafenissen als misdienaar en acoliet, zangkoor o.l.v. De heer Suijs (directeur muziekschool, en organist (o.a. ) de heer Jan van Herwijnen, onderwijzer op onze Pius X school. Kapelaan Baars ( geestelijk adviseur bij TOP). Het Heilig Vormsel door mgr. Bluiysen. Het was inderdaad een eenvoudig gebouw, een soort noodkerk. Ik weet niet wie de architect is geweest . En een zeer levendige parochie.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 26 mei 2020 om 11:14
Dank voor je reactie Berton leuk dat je onze site bezoekt. Jij hebt op verschillende manieren dan toch een heel bijzondere band met deze kerk gehad. Over welke periode spreken we dan eigenlijk? Jullie waren wel gezegend met zo'n levendige parochie en met een kerk die voortdurende mensen uit de buurt samenbracht.
john blummel zei op 26 mei 2020 om 11:37
Mooi te lezen, Berton. Ook mijn vader, Theo Blummel, destijds organist in de "Paterskerk" speelde regelmatig op het Verschueren-unitorgeltje in de sacramentskerk. Dat orgeltje overigens staat al jaren in de kapel van St. Anna op de Koolwijk! De personen die je beschrijft zijn mij allen bekend, Jan van Herwijnen zingt nog steeds in het mannenkoor van de Jozefkerk, en begeleide ook diensten op het orgel. Ik zelf heb destijds ook regelmatig een (begin van) jongerenkoor begeleid in de sacramantskerk, olv Frans Hendriks, die leraar was aan de Dr. Edith-Stein Mulo/Mavo, gelegen ongeveer naast de kerk, aan de Bernhardlaan.
Wilma de Wijs-van Oss zei op 27 mei 2020 om 21:30
Wat leuk zoveel belangstelling ineens voor de glorietijd van de Sacramentskerk in Oss! Pastoor Baken en kapelaan Baars waren elkaars tegenpolen, maar vormden een goed duo. Beiden gaven Godsdienstles op de Pius X school. De Sacramentskerk viel toen ook op, omdat ze de eerste kerk was in Oss met strakke, okergele vloerbedekking! Waarschijnlijk was dit idee tot stand gekomen in samenspraak met de directeur van de tapijtenfabriek, waar ze eerst “kerkten”.

De vloerbedekking, de koorzangers en het orgel, die dicht bij het altaar stonden, de geestelijken die de gelovigen voortaan aankeken, al die veranderingen straalden warmte uit, ook al was het qua uiterlijk een sober gebouw. We hebben het dan over de beginjaren zestig. Met het Tweede Vaticaanse Concilie zette Paus Johannes de XXIIIste de ramen van de Kerk wat meer open en dat was precies wat velen nodig hadden in die tijd. In de Sacramentskerk voelden ze dat goed aan. Aan dat Tweede Vaticaanse Concilie werd ook op de Pius X school veel aandacht besteed.

Heel bijzonder om te lezen dat de heer J. van Herwijnen nu nog als zanger optreedt. Ongelofelijk! In het schooljaar 1960-1961 zat ik op de Pius X school bij hem in de vierde klas.
Bedankt Berton en John!
john blummel zei op 27 mei 2020 om 21:35
En de heer Van Herwijnen is binnenkort weer te horen als cantor in de Jozefkerk Oss!
Ik zal hem de link met deze tekst en overige inhoud doen toekomen!
Wilma de Wijs-van Oss zei op 28 mei 2020 om 21:33
Dank je John voor de informatie. Ik woon allang niet meer in Oss, maar ik kom er nog graag. Gezien Corona, nu even niet.
Chapeau voor de meneer Van Herwijnen voor zoveel inzet voor de verschillende kerken!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!