skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

De schilder Van Geffen

In 1925 heeft onze (schoon)vader G. van Geffen deze schildering gemaakt in het Carmelietenklooster in Oss. We zijn al een tijdje op zoek naar mensen die hier informatie over kunnen verstrekken. Zuster Teresia van het kindje Jezus (Thérèse Martin, 1873-1897) is in het jaar waarin dit schilderij tot stand kwam zalig verklaard.

Waarschijnlijk is het schilderij naar aanleiding van die zaligverklaring gemaakt.

Als kind wilde Theresia al missionaris in China worden. Toen drie van haar zussen intraden bij de karmelietessen in Lisieux, wilde ze mee. Met bijzondere toestemming van de paus trad ze daarom als 15-jarige in de Karmel van Lisieux. Ze zou er binnen tien jaar sterven.

Zaligverklaring

Haar vroege dood aan tuberculose was in een sfeer van heiligheid. Gebedsverhoringen leidden in 1925 tot haar zaligverklaring. In 1997 (honderd jaar na haar dood) bevorderde paus Johannes Paulus II haar tot Kerklerares, omdat ze een nieuwe spiritualiteit in de katholieke traditie had geïntroduceerd. Die bevordering gebeurde tijdens de Wereldjongerendagen in Parijs.

Sindsdien is haar officiële aanroeping H. Teresia van het kind Jezus, maagd en kerklerares.

De kunstschilder aan het werk, ingestuurd door Bianca van Geffen.
De kunstschilder aan het werk, ingestuurd door Bianca van Geffen.

Dank allen voor insturen van de foto's! 

Kruiswegstatie. Ingestuurd door Richard Borsboom, vanuit de Sint Adrianuskerk Naaldwijk.
Kruiswegstatie. Ingestuurd door Richard Borsboom, vanuit de Sint Adrianuskerk Naaldwijk.

 

Reacties (78)

Gert van Zetten zei op 27 juli 2009 om 12:27
In een voormalige kloosterkapel van wijchen zijn er schideringen aangetroffen van ene G.v. Geffen Pinx 1925 Zou dit met uw G. van Geffen te maken kunnen hebben? ik Heb foto's van de schildering en de handtekening. Graag meer informatie over de heer van Geffen
PS ik kan pas eind augustus reageren ben vanaf morgen op vakantie
Annemarie van Geloven, namens BHIC bhic zei op 28 juli 2009 om 14:11
Via de interne mailbox van BHIC zijn de Gerard en José van Geffen en Gert van Zetten met elkaar in contact gebracht. Het BHIC vindt het fijn dat dit Forum hierbij kan bemiddelen...
Joss Hopstaken zei op 11 januari 2011 om 12:20
Voor de Heilig Hartkerk te Roosendaal (genomineerd voor de Cultuurprijs Noord-Brabant 2011) maakte G. van Geffen een kruisweg in 1949. Is daar meer over bekend?
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 12 januari 2011 om 13:02
Hallo, collega Joss!

Je krijgt van mij enkele links:
-http://gerwouters.sp.nl/weblog/2008/02/09/kruisweg-kapel-lidwina/
-http://www.tctubantia.nl/regio/noordoosttwente/7400793/De-kruisweg-van-Gerrit-van-Geffen.ece
-http://www.parochiebartholomeus.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=8

Volgens mij is dit in elk geval de G.van Geffen die je bedoelt. Verdere info wellicht via de familieleden van Gerrit die in 1 van de links worden genoemd. Zij wonen blijkbaar in Gemert.
Uiteraard zou er ook info kunnen liggen in het archief van de vm.parochie in R'daal, maar daar zit jij dichterbij dan wij...

Tot slot: ofschoon ik als inwoner van Bernheze blij ben met alle goeds dat de Kilsdonkse Molen is overkomen, vind ik dat, rekening gehouden met de criteria, de Cultuurprijs terecht had moeten komen in Roosendaal!

Hartelijke groet!
Leo Speckens zei op 14 juli 2011 om 18:35
In de O.L. Vrouwekerk aan de Singel te Vlissingen (nabij het stadhuis) bevindt zich een fresco dat geschilderd is door G. van Geffen.
Het dateert uit 1952 en stelt Don Bosco voor als beschermer der jeugd.
Het is geschilderd in opdracht van mijn grootmoeder mevrouw S. Speckens-Klijberg en werd door haar aan de kerk aangeboden omdat haar gezin ongeschonden door de tweede wereldoorlog is gekomen. Vlissingen is de meest gebombardeerde stad van Nederland in de tweede wereldoorlog.
Ik ben er bijna zeker van dat het om dezelfde schilder gaat.
Graag zou ik wat meer informatie ontvangen van deze schilder. Waar is hij geboren? Is er nog meer informatie over deze opdracht bekend? Binnenkort bestaat de kerk 100 jaar en men wil graag een brochure uitgeven met alle wetenswaardigheden van deze kerk en dan vooral over de enige wandschildering die de kerk nog rijk is.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 15 juli 2011 om 09:15
Dag @Leo,

Kijk eens naar de links in mijn antwoord op de vraag van Joss Hopstaken over de kruisweg in de H.Hartkerk te Roosendaal. Volgens mij kom je dan meer te weten over schilder Gerrit van Geffen, die zeer waarschijnlijk uit Gemert kwam.
En toen ik zojuist "Gerrit van Geffen" (dus met aanhalingstekens) googelde, rolde er nog meer informatie uit!

Gerard en José van Geffen zei op 24 januari 2012 om 13:54
Hallo Leo,
Zou het mogelijk zijn om ons een foto te mailen van de fresco in de O.L Vrouwekerk in Vlisingen? Wij zouden daar erg blij mee zijn. M.vr gr. Gerard en José van Geffen

Leo Speckens zei op 24 januari 2012 om 18:29
Dat kan.
Maar waar stuur ik die naar toe?
Hanneke van der Eerden, namens het BHIC zei op 25 januari 2012 om 13:45
Leo Speckens en José van Geffen hebben via het BHIC elkaars e-mailadres gekregen
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 19 augustus 2015 om 14:26
Beste Gerard en José van Geffen, ik probeer jullie in contact te brengen met iemand die mogelijk informatie heeft over muurschilderingen in een plaats die hier nog niet genoemd is. Aan de hand van het oude e-mailadres, hier bekend, is dat niet gelukt. Zou u zo vriendelijk willen zijn een e-mail te versturen naar info@bhic.nl met als onderwerp De schilder Van Geffen? Dan weet ik wat uw nieuwe adres is. Al vast vriendelijk dank.
Richard J.C.M.Borsboom zei op 18 maart 2017 om 10:47
Tja, ik heb de heer G.van Geffen nog gekend! Hij woonde in mijn jeugd in Den Haag. Hij had een dochter, Agnes, die verkering heeft gehad met mijn broer Charles. Van Geffen heeft de kruiswegstaties geschilderd in de H.Theresia van Lisieux kerk in Den Haag eind jaren vijftig. Richard Borsboom ( 19-05-1945) Richardborsboom@gmail.com 0308791025 Leuk om meer te weten over Agnes en over het schilderen van haar vader!!
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 20 maart 2017 om 11:46
Wat een leuk reactie, Richard. Omdat dit al een verhaal is van jaren geleden, heb ik achter de schermen José en Gerard van Geffen op uw oproep geattendeerd.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 21 maart 2017 om 11:12
Helaas blijkt het e-mailadres van José en Gerard van Geffen niet meer courant te zijn. Ik hoop nu dat zij zelf je reactie zullen lezen!
Bianca zei op 13 januari 2018 om 00:13
Beste,
Wat fijn hier deze informatie te vinden mbt mijn overgrootvader.
Door de jaren heen raakt er veel informatie verloren, welke voor een ieder een andere waarde hebben en om zo meer te kunnen achterhalen is natuurlijk een heel positief effect van internet. Indien er informatie kan/wil gedeeld worden; graag! Ook als ik met de informatie die ik heb een ander kan helpen, twijfel niet contact op te nemen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 15 januari 2018 om 14:53
Wat een leuke reactie Bianca, ik hoop dat er veel van jouw aanbod gebruik zal worden gemaakt. Uiteraard is delen van informatie bij dit verhaal nog steeds een prima optie, zo kunnen (en dat noem jij zelf ook al) ook andere mensen van deze informatie gebruik blijven maken.
Jan Broekmeijer zei op 13 mei 2018 om 23:05
Ik heb inderdaad destijds de heer G. v Geffen de schilderingen van de Kruiswegstatie zien aanbrengen op de wanden van de kerk op de Apeldoornselaan in Den Haag tijdens de schoolbiecht. Ik zat toen op de Paulusschool van Arendsoogschrijver J. Nowee. Een zoon van de schilder zat ook op deze school. Het is te betreuren, dat de kerk gesloopt is en het werk daardoor verloren is gegaan.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 mei 2018 om 15:51
Dat is inderdaad jammer Jan. Hopelijk zijn er foto's van gemaakt, van alle muurschilderingen. Je moest zeker in de kerk wachten tot je aan de beurt was voor de schoolbiecht?
Jan Broekmeijer zei op 14 mei 2018 om 16:30
Ja, de schoolbiecht was een ergernis, maar om de tijd te doden heb ik vol bewondering het ontstaan van de Statieweg kunnen volgen. Ik raakte daardoor erg geïnteresseerd in beeldende kunst. Postuum dank aan de heer G. van Geffen voor zijn inspirerende voorbeeld. Na mijn schooltijd studies aan de KABK Den Haag en Kg aan de RUL.
Richard Borsboom, woonachtig nu in Vorden (GLD) zei op 14 mei 2018 om 16:35
Volgens mij is de kerk nog niet gesloopt. ? Er waren felle tegenstanders om dit markante gebouw te laten verdwijnen. Ook ik heb de Heer van Geffen in de Theresiakerk de staties zien schilderen als kind, terwijl ik voor de biechtstoel moest wachten. Dat was indrukwekkend! Er zijn foto's van de staties!!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 mei 2018 om 11:07
@Jan en @Richard; bedankt voor jullie reacties. Mooi om te lezen dat het schilderen van deze staties door dhr. van Geffen op jullie zoveel indruk gemaakt heeft. Mocht je nog foto's hebben, dan mag je ze altijd naar ons mailen (info@bhic.nl). Dan plaats ik ze bij je reactie.
Jan Broekmeijer zei op 18 mei 2018 om 15:03
E-mail aan Gemeente Den Haag. Die kan mijn vraag over de sloop en de Statieweg niet beantwoorden en heeft de vraag doorgespeeld naar stadsdeel Escamp. Dus wachten op nader bericht.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 mei 2018 om 18:55
We wachten af Jan.
Jan Broekmeijer zei op 22 mei 2018 om 18:36
De kerk is nog niet gesloopt volgens de gemeente Den Haag. Hoe het op dit moment gesteld is met de Statieweg weet men niet. Morgen contact met iemand van het bisdom Rotterdam voor relevante informatie. Wellicht hebben de zoon en/of dochter van de heer van Geffen fotomateriaal van de Statieweg?
Jan Broekmeijer zei op 22 mei 2018 om 18:43
De heer G. Van Geffen heeft destijds, naar ik meen, gewoond op De la Reyweg te Den Haag. Het zou interessant zijn als er een overzicht van zijn uitgevoerde werken zou verschijnen.
Richard Borsboom, woonachtig nu in Vorden (GLD) zei op 23 mei 2018 om 09:02
Inderdaad heeft de heer van Geffen gewoond aan De la Reyweg in Den Haag. Ik woonder erachter aan de Nunspeetlaan met mijn ouders. Met mijn broer Charles ( kortgeleden overleden op Goede Vrijdag van dit jaar op 81 jarige leefitijd), ben ik ook eens op bezoek geweest op dit adres ( ik was toen 10 jaar), daar mijn broer verkering had met een dochter van de heer van Geffen, nl. Agnes ( overleden 2000). Van haar heb ik nog een foto! Het is wenselijk om nog foto's te maken van de staties in de kerk van de H. Theresia van Lisieux aan de Apeldoornselaan. Ze zijn van een prachtige schoonheid.
Jan Broekmeijer zei op 24 mei 2018 om 11:36
Vanmorgen contact gehad met bisdom Rotterdam. Er zijn geen foto's van de Statieweg. Op een recente overzichtsfoto (januari 2018) van het kerkinterieur zijn de schilderingen aanwezig. Er is nu een kringloop gevestigd in de kerk die op vrijdag en zaterdag geopend is. Dus als er behoefte is nu foto's maken voor het te laat is. Het zou interessant en wenselijk zijn onderzoek te doen naar het gehele oeuvre van de schilder.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 mei 2018 om 15:07
Dat is inderdaad een mooie oproep Jan. Mocht iemand in de gelegenheid zijn om de foto's te maken, dan wil ik er graag een enkele bij deze reacties plaatsen.
Richard Borsboom, woonachtig nu in Vorden (GLD) zei op 24 mei 2018 om 15:19
Ik ga proberen in juni op een zaterdag in Den Haag de staties te fotograferen in de
H. Theresia kerk aan de Apeldoornselaan. Ik woon nu in Vorden (GLD) maar zal graag naar mijn geboortestad reizen en naar de kerk waar ik tot mijn 25ste jaar heb vertoefd. Ik ken nog goed de diverse pastoors en kapelaans ( allen overleden ). Onder andere Pastoors Kempers, Nobelen en Kapelaans Stoelinga, Bot, Juffermans en Buijs. Ach ja, het Rijke OUDE Roomsche leven (....). De staties zijn geschilderd onder leiding van Pastoor Nobelen, zover ik weet!!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 mei 2018 om 09:56
Bedankt Richard, wat fijn dat je van deze staties foto's gaat maken. Mocht je ze met ons willen delen, dan mag je ze mailen naar info@bhic.nl tav Mariët . Alvast heel erg bedankt.
Richard Borsboom, woonachtig nu in Vorden (GLD) zei op 25 mei 2018 om 18:01
Ik zal de foto's van de staties van de schilder van Geffen met je delen, Mariet.

Volgende week zal ik ze opnemen.
Jan Broekmeijer zei op 25 mei 2018 om 20:01
Ik verneem nog niet de behoefte (ook vanuit de familie) naar een uitgebreid onderzoek 'Religieuze kunstwerken van Gerrit van Geffen'. Zie mijn suggestie dd 22/5-2018
Richard Borsboom, woonachtig nu in Vorden (GLD) zei op 25 mei 2018 om 22:48
Ik vind het wel interessant om (een deel van) zijn kollektie schilderwerken te rubriceren met foto's. Zijn kinderen zijn overleden en de achterkleinkinderen hebben nauwelijks inbreng. Maar dat was ook het geval bij vele bekende Nederlandse en Italiaanse muurschilders. Ik wil er wel voor gaan, gezien zijn stijl en het religieuze karakter van van Geffen. Ook zijn bewondering voor de H.Theresia van Lisieux boeit mij enorm. Richard Borsboom
Jan Broekmeijer zei op 18 juni 2018 om 16:08
Verleden week vrijdag in Theresiakerk geweest tijdens de opening van de 'Kringloop'. Er mocht en kon niet van dichtbij gefotografeerd worden. De Statiewegschilderingen zijn nog in onberispelijke staat. Geen reacties meer gezien. Geen behoefte aan verder onderzoek naar de kerkelijke schilderkunst van G. van Geffen???
R.J.C.M. Borsboom zei op 18 juni 2018 om 18:30
ER mocht niet van dichtbij gefotografeerd worden???????? Wie bepaalde dat???? De kerk is aan de eredienst onttrokken dus....!!! Het staat vrij om te fotograferen en laat je niet wegjagen!!! Ik ga op korte termijn erheen om dus te fotograferen!!!
Jan Broekmeijer zei op 18 juni 2018 om 21:15
Veel succes! We wachten af. Nog geen concreet voorstel van het panel om een onderzoek in te stellen naar de religieuze schilderingen van G. van Geffen in Nederland. Zou toch interessant kunnen zijn?
Bianca Van Geffen zei op 18 juni 2018 om 21:42
Beste heren broeckmeijer en Borsboom,

3maal is scheepsrecht word wel gezegd, ik hoop het, aangezien dit de derde keer is dat ik probeer te reageren.

Allereerst grote dank, namens de familie, voor uw belangstelling en inzet mbt de werken van G. van Geffen.

Het raakt mij te horen dat er nog werk van hem in onberispelijke staat zijn, in mijn zoektocht werd mij verteld dat alles vernietigd zou zijn. Zodra ik kan, zelf woonachtig aan de Belgische grens, zal ikzelf ook een bezoek brengen aan deze locatie en een flinke gek die me dan tegenhoudt om foto's te nemen.

Er zijn zeker nog losse 'verdwaalde' werken en er is zeker interesse. Vaak is het ook een kwestie van de juiste deuren vinden...

Nogmaals dank en als ik foto's heb deel ik deze uiteraard, indien ik iemand van andere info kan voorzien, verneem ik dat graag.
Jan Broekmeijer zei op 18 juni 2018 om 21:58
Ook bij de vorige reactie, veel succes met de 'fotonemerij'. Wie is wie, die gezegd zou hebben dat alles vernietigd zou zijn? Is dat per bisdom ed onderzocht? Hopelijk worden eindelijk de juiste deuren gevonden om een kunsthistorisch onderzoek te openen naar de schilder G. van Geffen. Nogmaals, zou toch heel interessant kunnen zijn, nietwaar???
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 juni 2018 om 11:43
Richard Borsboom stuurde een muurschildering van Gerrit van Geffen (Kruiswegstatie) vanuit de Theresia parochie in Den Haag. Die is inmiddels toegevoegd aan het verhaal.

Veel dank, Richard!
Jan Broekmeijer zei op 21 juni 2018 om 12:00
Chapeau hr Borsboom. Goede foto, mooie schildering. Fijn, dat het toch gelukt is om foto's te nemen en hopelijk van de gehele Statieweg. Interessant blijft het om verder onderzoek te doen naar nog meer schilderingen in kerken e.d.
Olga Remmerswaal zei op 20 augustus 2018 om 11:46
In het archief van de Katholieke Kerk in Loosduinen, Parochie Maria van Eik en Duinen, is een potloodtekening van een statie opgenomen van de hand van G. van Geffen uit 1928. De uiteindelijke statie is niet in de betreffende kerk terecht gekomen. Als u het interessant vindt kan ik een foto opsturen.
Inmiddels heeft Olga een scan van de potloodtekening opgestuurd:

<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/g-v-geffen-1883-1970-1928-1.jpg?e518e0a8503a766e5b0dcb855c401e8a0adac754" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/g-v-geffen-1883-1970-1928-1.jpg?e518e0a8503a766e5b0dcb855c401e8a0adac754" title="Potloodtekening van een ontwerp van een statie uit 1928 door G. van Geffen." width="500"></a>
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 21 augustus 2018 om 13:48
Dat vinden wij zeker Olga, als je de scan zou willen mailen naar info@bhic.nl, dan plaats ik hem bij jouw reactie. Alvast onze hartelijke dank!
R.J.C.M. Borsboom zei op 21 augustus 2018 om 14:46
Nog wat muurschilderingen van de schilder G.van Geffen. ( overleden in 1970).

<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/800px-14759_aalsmeer_rk._olv._v.d.berg_carmel_1931_stommeerweg_17_nh._opname_04-04-2009_foto._job_van_nes._zaandam_-12-.jpg?e518e0a8503a766e5b0dcb855c401e8a0adac754" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/800px-14759_aalsmeer_rk._olv._v.d.berg_carmel_1931_stommeerweg_17_nh._opname_04-04-2009_foto._job_van_nes._zaandam_-12-.jpg?e518e0a8503a766e5b0dcb855c401e8a0adac754" title="RK Kerk Aalsmeer, statie, foto 1" width="300"></a>

<BR>
<BR>
<BR>

<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/800px-14759_aalsmeer_rk._olv._v.d.berg_carmel_1931_stommeerweg_17_nh._opname_04-04-2009_foto._job_van_nes._zaandam_-20-.jpg?e518e0a8503a766e5b0dcb855c401e8a0adac754" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/800px-14759_aalsmeer_rk._olv._v.d.berg_carmel_1931_stommeerweg_17_nh._opname_04-04-2009_foto._job_van_nes._zaandam_-20-.jpg?e518e0a8503a766e5b0dcb855c401e8a0adac754" title="RK Kerk Aalsmeer, statie foto 2" width="300"></a>
<BR>
<BR>
<BR>

<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/800px-14759_aalsmeer_rk._olv._v.d.berg_carmel_1931_stommeerweg_17_nh._opname_04-04-2009_foto._job_van_nes._zaandam_-31-.jpg?e518e0a8503a766e5b0dcb855c401e8a0adac754" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/800px-14759_aalsmeer_rk._olv._v.d.berg_carmel_1931_stommeerweg_17_nh._opname_04-04-2009_foto._job_van_nes._zaandam_-31-.jpg?e518e0a8503a766e5b0dcb855c401e8a0adac754" title="RK Kerk Aalsmeer, statie, foto 3" width="300"></a>
<BR>
<BR>
<BR>
mhw bogaers zei op 14 maart 2019 om 18:22
Ik ben in het bezit van een pastel gemaakt door G. van Geffen in 1919. Het is een kinderportretje voorstellende mijn tante Anny Bogaers uit Cuijk
Jan Broekmeijer zei op 14 maart 2019 om 20:18
Hopelijk kunnen we snel getuigen worden van dit portretje!
mhw bogaers zei op 15 maart 2019 om 08:39
Hierbij het portretje van A. Bogaers gemaakt door G. van Geffen
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 15 maart 2019 om 09:45
@mhw Bogaers: Helaas is het (nog) niet mogelijk om zelf bestanden te uploaden bij een reactie. Maar als u deze e-mailt naar info@bhic.nl t.a.v. mij, dan zorg ik dat hij bij uw reactie wordt geplaatst.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 maart 2019 om 09:44
Bedankt voor het insturen, M. Bogaers.

Er zijn even wat technische problemen om het plaatje direct te tonen, vandaar dat er een linkje in je reactie staat. Maar als je daarop klikt, zie je het prachtige portretje! Nogmaals dank!
Bianca zei op 20 maart 2019 om 12:40
Ontzettend bedankt voor deze aanvulling, M. Bogaerts, het is bijzonder lastig andere werken van hem te vinden dan de kruiswegstaties. Erg interessant !
Gerard en José van Geffen zei op 27 mei 2019 om 08:38
Bij toeval weer eens op deze site gekeken en zag dat u geen goed emailadres van ons heeft. Bij deze.
De kruiswegstatie op deze site is uit de Sint Adrianuskerk Naaldwijk en niet zoals vermeld uit de Theresia kerk uit Den Haag.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 mei 2019 om 12:36
Dank voor het doorgeven van deze wijzigingen, Gerard en José van Geffen. De tekst bij de kruiswegstatie is inmiddels aangepast.
Henk Zorn zei op 30 juli 2019 om 19:28
Op zoek naar de naam van de kunstenaar van bijgaande mooie prent, kwam ik de namen tegen van Gerard en José van Geffen. Eerst had ik de handtekening als G. v. Gieffen ontcijferd maar toen ik zag dat Van Geffen ook regelmatig in Den Haag werkzaam was, moet het wel dé Van Geffen zijn. Aardig detail bij deze prent is, dat ik aan de overkant van de Groenmarkt ben opgegroeid.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 31 juli 2019 om 09:06
Hierbij de afbeelding van de Groenmarkt die Henk ons stuurde.
G van Geffen zei op 3 augustus 2019 om 15:27
Dhr. Henk Zorn, dit is geen werk van mijn vader Dhr. G van Geffen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 augustus 2019 om 10:27
Ik kan helaas de prent niet voldoende duidelijk vergroten om meer te lezen. Zou je nog eens willen kijken naar de handtekening Henk? Of ons misschien een duidelijke scan kunnen opsturen? We zijn erg benieuwd.
Jan Broekmeijer zei op 5 augustus 2019 om 11:03
Gezicht op de Vleeshal te Den Haag. Ets (1730-1736) van Jan Caspar Philips naar Gerrit van Giessen h 285mm en b 340mm in Rijksmuseum A’dam.
Jan Caspar Philips geboren in Duitsland 1690 en overleden te A’dam 24 april 1775.
Gerrit van Giessen was oa prentkunstenaar, tekenaar geboren 1692/1693 te Xanten en overleden in 1750 te Den Haag.
G van Geffen zei op 6 augustus 2019 om 13:55
Mevr Bruggema, u zegt....Dat klopt inderdaad precies Jan, het is DUS TOCH schilder G. van Giessen die het getekend heeft. Maar het is DUS TOCH schilder G van Geffen NIET.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 augustus 2019 om 16:47
Sorry voor mijn onduidelijkheid:
Ik bedoelde dat dhr. Henk Zorn toch gelijk had met 'Gieffen', wat niet zo ver van 'Giessen' af zit. Zie zijn reactie van 30 juli.
Dat bedoelde ik met 'klopt inderdaad toch'.
Maar u heeft uiteraard ook helemaal gelijk; het is dus inderdaad niet van de hand van schilder G. van Geffen.
Henk Zorn zei op 12 augustus 2019 om 10:41
Dank voor de reacties en correctie, inclusief de wetenswaardigheden!
J. Koelewijn zei op 4 maart 2020 om 23:08
Weet u dat de Anthonius van Paduakerk in Oldenzaal ook veel schilderingen van G. van Geffen heeft? Allemaal puntgaaf en de kerk is een Rijksmonument.
R.J.C.M. Borsboom zei op 5 maart 2020 om 10:57
Ik herken de heer van Geffen heel duidelijk. In mijn kinderjaren zag hij er ook zo uit in Den Haag. Een aantal keren hem dus ontmoet. Een wat oudere man met een aantal jonge kinderen. ( o.a. Agnes van Geffen) En prachtig dat de kerk in Oldenzaal een Rijksmonument is. Blijven de muurschilderingen bewaard voor het nageslacht.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 maart 2020 om 16:49
Helemaal mee eens, R. Borsboom, en wat bijzonder dat u de heer Van Geffen ook heeft ontmoet. Wist u toen ook al dat hij dergelijke werken maakte?
R.J.C.M. Borsboom zei op 7 maart 2020 om 21:55
Jazeker, onder mijn ogen maakte hij in Den Haag in de H. Theresia van Lisieux kerk de kruiswegstaties rond 1957. Hij heeft er een aantal maanden aan gewerkt. Hij woonde toen min of meer om de hoek van deze kerk aan de La Reyweg met zijn vrouw en kinderen. Het was een wat teruggetrokken oude man, die overigens prachtig kon schilderen. Ik heb een foto van zijn dochter , Agnes van Geffen ( overleden in 2000). Indien belangstelling voor het archief, hoor ik dat graag.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 maart 2020 om 16:16
O zeker, R. Borsboom. Is het goed als we de foto dan hier bij plaatsen? Zo ja, dan kunt u de foto mailen naar info@bhic.nl ovv De schilder Van Geffen, en dan zetten we deze hier graag bij.

Bij voorbaat dank voor alle moeite.
Ellen Peekstok zei op 17 augustus 2020 om 18:45
Beste mensen,
Is u wellicht bekend of de heer G. van Geffen een schilderij met rozen heeft gemaakt.
Wij zijn in het bezit van een schilderij met gele en rode rozen , gedateerd in 1945. Het verhaal gaat dat dit schilderij is geruild tegen een pak suiker in de oorlog. De heer van Geffen woonde in de buurt van mijn schoonvader die een kruidenierswinkel had op de Laan van Meerdervoort
R.J.C.M. Borsboom zei op 17 augustus 2020 om 22:57
De schilder van Geffen heeft voornamelijk portretten gemaakt en kruiswegstaties. Staat er een naam onder uw schilderij? En ik weet niet of de familie van Geffen al in 1945 aan de La Reyweg woonde in Den Haag. In ieder geval wel rond 1955.

Richard Borsboom.
G. van Geffen zei op 20 augustus 2020 om 15:17
Mijn vader schilderde ook stillevens, waaronder ook rozen.
Ook woonde we in 1945 al op de La Reyweg Den Haag.
R.J.C.M. Borsboom zei op 20 augustus 2020 om 16:10
Aan G. van Geffen. Mooi om dit te horen. Uw zus Agnes heb ik dus goed gekend. Ze is, zoals mij dat is verteld, in 2000 overleden. Mijn broer Charles is in 2018 overleden op 81 jarige leeftijd. Agnes heeft met mijn broer een tijd verkering gehad. Als kind ben ik ook weleens bij jullie thuis geweest aan de La Reyweg. Ik heb nog een prachtige foto van Agnes uit 1957. Bent u geïnteresseerd in deze foto? Hartelijke groet. Richardborsboom @gmail.com
C. Robbe zei op 6 augustus 2021 om 01:29
G. van Geffen zorgde tussen 1909-1912 voor de beschildering van de in 1973 gesloopte St. Anna-kerk te Tilburg. Hij voorzag het priesterkoor van vijf grote tableaux, voorstellende (v.l.n.r.) 'Offer van Melchisedech', 'Spijziging van Elia', 'Jacobsladder', 'Bereiding van het Paaslam' en 'Mozes en het water uit de rots'. In de koepel bracht hij voorts taferelen uit het leven van de patroonheilige St. Anna in beeld: 'Joachim en Anna ontvangen de zegen', 'De ontmoeting aan de Guldenpoort', 'De opdracht van Maria in de tempel' en 'De dood van St. Anna'. Rondom de koepel nog afbeeldingen van de vier evangelisten en de vier Westerse kerkvaders.

Van de priesterkoorschilderingen is nog één foto bekend, waarbij echter slechts deels 'Elia', 'Jacobsladder' en 'Paaslam' te zien zijn. In het Gedenkboek van de parochie uit 1949 zijn nog wel twee afbeeldingen van de koepel opgenomen, t.w. 'Ontmoeting aan de Gulden Poort' en 'Opdracht van Maria in de Tempel'.
Joannes H.I. Peters. zei op 22 november 2022 om 15:31
Sinds kort zijn we in het bezit van de indrukwekkende en vooral zeer ongewoon, maar meesterlijk uitgevoerde kruisweg van Jezus, welke in de Leonarduskerk te (Beek en) Donk rondom de sfeer bepaalde.
De kruisweg bestaat niet, zoals gewoonlijk, uit 14 losse staties, maar uit 8 monumentale lijsten van elk 450 cm met daarin verwerkt op doek de eigenlijke staties, die op hun beurt worden gelardeerd door schilderingen van tal van heiligen, op paneel.
Al met al dus een kruisweg van 36 meter welke de wanden van beide zijbeuken totaal bedekte. Iets bijzonders! Gesigneerd: G. van Geffen.
Gerard en José van Geffen zei op 22 november 2022 om 15:48
Beste heer H.I Peters
Wat een geweldig bericht.
Wij, de zoon en schoondochter van de kunstschilder G van Geffen hebben altijd geweten dat er in Beek en Donk een kruisweg was geschilderd. Maar nooit iets aan de muren van de kerk zelf daar iets van terug gevonden.
Zou het mogelijk zijn om met u en de kruisweg in kontakt te kunnen komen?
Wij wonen in de buurt van Beek en Donk namelijk in Gemert.
We hopen op een antwoord van u.
M.vr. gr. Gerard en José van Geffen.
Richard J.C.M. Borsboom zei op 22 november 2022 om 16:19
Deze kruiswegstaties in Beek en Donk zijn NIET van G. van Geffen maar van C.J. van Geffen ( 1907). Overigens is deze kerk ( Leonarduskerk ) aan de eredienst onttrokken en is het nu een apartement gebouw. Richard Borsboom.
Jan Broekmeijer zei op 22 november 2022 om 17:06
Wie heeft er gelijk???
Joannes H.I. Peters. zei op 22 november 2022 om 18:03
Zou best kunnen, we hebben de signature ook nog niet helemaal duidelijk in beeld.
Maar dat deze kruisweg veel kwaliteit heeft, is wel duidelijk.
Ik dacht jullie van dienst te zijn, maar zal verder mijn mond houden....
Dat de Leonarduskerk aan de eredienst is onttrokken was al duidelijk, anders hadden we de staties ook niet gehad.
Jan Broekmeijer zei op 22 november 2022 om 18:09
Dus nog onduidelijk. Zou graag wat meer willen weten over C. J. Van Geffen 1907
Marion Vermeulen zei op 11 november 2023 om 18:43
Beste Gerard en José van Geffen,
Er bestaat een ontwerp voor een glas in lood/gebrandschilderd raam gesigneerd door G. Van Geffen. Dit ontwerp voor een raam in de kerk in Gassel (NB) is geschilderd in aquarelverf. Het raam is gerealiseerd, alhoewel niet helemaal volgens ontwerp.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.