skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De schouders eronder!

Wat een gesjouw, zo’n zak meel in je nek! Heftrucks zijn nog in geen velden of wegen te bekennen en – jammer toch! - de hôgkar staat net niet onder de glijplank geparkeerd. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat de partij zakken rechts op de foto wordt opgeladen.

En in de jaren ’30 waren rug- en nekklachten niet altijd een reden om je ziek te melden. Je ging door totdat het echt niet meer ging, en vanaf dat moment kwam je thuis te zitten, zonder een vorm van uitkering.

Gelukkig is het op de foto nog lang zo ver niet! Overigens, hoorde het gebouw rechts (in de gevel staat te lezen “anno 1867”) bij het complex van de CHV in Veghel? Als dat zo is, zullen veel oudere Veghelaren – en zeker de oud-CHV-ers onder hen – herinneringen hebben.

Herken je nog iemand op de foto? Ken je nog verhalen over de zwaarte van het sjouwen? Of ben je al van de generatie met heftrucks? Daar ging vast ook niet altijd alles goed mee.

Het BHIC is benieuwd naar je reactie.

Reacties (10)

Rolf Vonk zei op 9 november 2008 om 13:15
Het pand op de foto hoort niet bij de CHV-complexen, maar is de oude fabriek van Van Heeswijk aan de Zuidkade. Nu staat daar Victoria Mengvoeders van de familie Van Heeswijk. Op de voorgrond zie je in de bestrating de rails van de tramlijn lopen, die bestemd waren voor overslag van goederen voor de aan de haven gelegen bedrijven. Op de fotosite van BHIC staan foto's van hetzelfde fabrieskgebouw uit de jaren '50.
Zoon van een oud werknemer zei op 9 november 2008 om 16:19
Zie meer over de familie van Heeswijk en Victoria Mengvoeders op http://www.apartje.nl/ETC/Familievanheeswijk/intro.htm. Hier is ook een krantenartikel te vinden over de brand in 1968 die een eind maakte aan het aanzicht zoals ook op de foto te zien is.

Henk Buijks (namens BHIC) zei op 9 november 2008 om 21:14
Bedankt voor deze correcties, Rolf en onbekende zoon! Wij gaan de beschrijvingen aanpassen.
gilia v d Boogaart zei op 14 november 2008 om 22:44
Het pand op de foto is al lang niet meer.
De fabriek is in de jaren '60 door brand verwoest. Er was geen beveiliging zoals een brandtrap.
Werknemers hebben het brandende fabriek verlaten door een touw vast te maken ergens op het dak en zijn toen naar beneden gegleden met blote handen die erg gewond zijn geraakt.Een muur heeft het begeven maar dat is veel langer geleden. Er waren toen geen siloos net als nu. Het graan was opgeslagen tegen een muur die bezweek.
Daar door is een oom van mijn man dodelijk verongelukt.
Zijn naam was van den Tillaart.
Jan-Willem van Heeswijk zei op 18 maart 2010 om 19:57
Beste Henk,
Ik heb nog verschillende foto's van de brand en van de wederopbouw ingescand naar digitaal. Interesse.
Rini. zei op 31 januari 2019 om 21:34
Prachtige foto met de Boerekar. M'n broers hebben in de veertiger jaren als timmerman vanuit Uden reparatie werkzaamheden verricht bij Vic van Heeswijk. De voornaam kregen meerdere familieleden van v. Heeswijk mee en de bedrijfsnaam vermoedelijk afgeleid van St. Victor, patroon van de molenaar.
Heb nog enkele 'stalenloodjes' met de benaming van de onderneming die Vader bewaard heeft, gebruikt als verzegeling, bevestigd aan de touwtjes. Afkomstig van het Ochtendvoer en Gemengd voor bestemd voor de kippen dat we Toon van Heeswijk in Uden haalde.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 februari 2019 om 12:46
Ah dank voor je reactie, Rini. Als je gelegenheid ziet om een foto van een dergelijk stalenloodje door te sturen, dan zetten we die hierbij.
Rini de Groot. zei op 9 februari 2021 om 17:18
Nee dat verhaal had ik gevonden zij staan bij een ander verhaal.
Voorheen stonden onder het verhaal van iedere plaats talloze verhalen over die plaats ook Veghel. Waar zijn die gebleven ? Jammer.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 10 februari 2021 om 09:54
Hallo Rini, Bedoel je dat er onder de verhalen staat "Lees ook deze verhalen"? Dat stond en staat niet bij ieder verhaal, hoor. Alleen als er verhalen over hetzelfde of een vergelijkbaar onderwerp zijn. Sinds vorig jaar zie je onder ieder verhaal boven de reacties wel het woordje "Tags" staan. Dit zijn de labeltjes waarmee je verhalen bij elkaar kunt zoeken. Als je daaronder op de plaatsnaam klikt krijg je alle verhalen van die plaats te zien, bijvoorbeeld Veghel. Maar je kunt ook een tag over een onderwerp aanklikken. Dan krijg je alle verhalen over dat onderwerp te zien, ongeacht over welke plaats ze gaan.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!