skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

De schuur

Een beetje makelaar zou hier tegenwoordig wel raad mee weten: "Uniek vrijstaand pand met veel originele elementen, blijvend vrij uitzicht en oneindige gebruiksmogelijkheden, op een ruim perceel nabij de kom van het dorp." Gevolgd uiteraard door een astronomische vraagprijs…

Boerenschuur aan de Berktstraat, Heesch 1987 (Foto: Wies van Leeuwen/ Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001027225)Boerenschuur aan de Berktstraat, Heesch 1987 (Foto: Wies van Leeuwen/ Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001027225) 

Dit bouwwerk stond in 1987 nog aan de Berktstraat in Heesch, maar lijkt inmiddels vervangen te zijn door een moderner exemplaar. Wie weet meer van het oorspronkelijke bouwsel zoals het hier op de foto staat?

Kijk naar Toen

Hoe oud was het? Was het een schuur, een stal of allebei? Wanneer is het verdwenen? Is het afgebroken of gaf een stevige najaarsstorm het laatste zetje? Kortom: weet jij meer? Dan horen we graag van je. Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto. 

Reacties (6)

Madelief van Namen 11 jaar zei op 9 juli 2019 om 09:05
Ik wil er graag meer over weten! Fijne dag nog!!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 juli 2019 om 12:49
Hoi Madelief, leuk dat deze schuur je interesseert! Zelf weten wij niet veel meer dan dat al in het verhaaltje staat, maar we hopen dat anderen hier nog hun kennis delen.

Misschien heb je een specifieke vraag? Dan stel 'em hier. Mogelijk kunnen we je op die manier verder helpen.
Bert Wijnen zei op 19 maart 2020 om 21:23
Ik heb lang gespeurd en vergeleken. In eerste instantie dacht ik meteen aan de boerderij met oude schuur die aan de Vosberg stond. Dit is een rijksmonument en als zodanig gerestaureerd. Vroeger woonde daar de familie van de Ven, bijgenaamd "Den Höltere". Daar lijkt het het meeste op. Maar die stond/staat niet aan de Berktstraat, zoals vermeld onder de foto.
Aan deze straat stond tussen het Kasteeltje op de Berkt en de Vinkelsestraat (de Berktstraat) vroeger een oude vervallen boerderij in het veld. Die stond halverwege tussen de Berktstraat en het bosperceel "De Plak". Daarnaast moet deze schuur dan gestaan hebben. Alles is daar indertijd gesloopt en heeft plaats gemaakt voor een moderne gereconstrueerde woonboerderij.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 maart 2020 om 15:37
Nou hartelijk dank, Bert, wat fijn dat je zo in je geheugen hebt willen graven om deze situatie opnieuw 'in kaart' te brengen. Fascinerend te zien hoe je alle puzzelstukjes op hun plek weet te leggen, dank daarvoor!
Frans de Laat zei op 17 december 2020 om 21:14
Ik ken de schuur van vroeger (in de 60er jaren) en ben er wel eens in geweest. Aan de kant van de boerderij waren zgn hoogdeuren om hooi of stro geladen op een hoogkar, door het paard terug uit naar binnen te rijden om daar te lossen op de opslag zolder tussen de gebinten van de de schuur. Beneden waren links en rechts stallen voor jongvee en of varkens en opslag van karren en landbouwgereedschap.

De boerderij met schuur en grond was voor die tijd gepacht door de Fam. van de Kamp van Kasteel Heeswijk, eigenaar van het landgoed De Berkt, vroeger 120 hectare.
In 1963 gepacht door Marinus van de Kamp en Marie van der Heijden als Kasteelse Hoef op De Berkt. In 1966 wordt de boerderij met schuur en grond gekocht, bij openbare verkoop in hotel in Hotel Noord-Brabant, door hun zoon Franciscus van de Kamp. In 1996 wordt de boerderij onbewoonbaar verklaard en is vele jaren daarna alleen voor opslag en huisvesting van varkens gebruikt.
Bert Wijnen zei op 17 december 2020 om 22:59
Als ik het goed begrijp Frans, is het dus de boerderij die ik als tweede mogelijkheid heb aangedragen?
Nu staat daar een "nieuw" geconstrueerde boerderij? Vroeger kon je langs dat huis naar de Plak lopen over een pad. Wij liepen daar vroeger als jongens rond in die buurt. Bij jouw ouders(?) gooiden we met een stuk hout tamme kastanjes uit een eeuwenoude tamme kastanjeboom met een holle stam. Daar woonde vaak een steenuil in.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen