i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Dongen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 8 januari 2015 om 12:00 uur

Op de oude grens van Brabant en Holland ligt de Vaart. De Dongense Vaart is katholiek en hoorde bij Brabant. In het verlengde ligt de ’s-Gravenmoerse Vaart, die protestants is en deel uitmaakte van Holland.

In 1865 kreeg de Dongense Vaart voor het eerst een eigen kerk, een creatie van architect P.J. Soffers. Deze kerk met drie beuken werd in 1929 verbouwd tot een éénbeukige kerk. De stichters van de kerk liggen begraven op het kerkhof onder een monumentaal grafmonument.

Het parochiebestuur van Dongen en Klein Dongen-Vaart is voornemens de activiteiten te concentreren in de Laurentiuskerk. Naar verwachting zal begin juli 2015 de laatste viering in de Hubertuskerk worden gehouden...

Tot zover “de stenen”. Wat kun jij ons nog vertellen over het leven in de bijbehorende parochie en over de geestelijken met wie je vroeger te maken had? Hieronder zien we bijvoorbeeld twee pastoors van de Hubertuskerk uit de jaren van het rijke roomse leven.

Was je parochiaan van de Hubertusparochie in de jaren vijftig? Dan zul je pastoor Louis Maud Willem Jan Marie Merkelbach van Enkhuizen nog wel herinneren. Hij was toen rond de zestig jaar oud. Op de andere foto zien we pastoor Jac. van Eekelen, die de parochie in de jaren zestig bediende.

Pastoor Merkelbach van Enkhuizen Pastoor Van Eekelen

Reageer hieronder een deel jouw herinneringen!

Foto's

De Sint Hubertuskerk (bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

Pastoor L.M.W.J.M. Merkelbach van Enkhuizen, pastoor van de Hubertuskerk en o.a. archivaris van het bisdom Breda (bron: collectie Heemkundekring Made en Drimmelen)

Pastoor J.W.A. van Eekelen (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. 2A11190)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 november 2014 om 12:00 uur

De Laurentiuskerk in Dongen