i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 2 juni 2017 om 09:48 uur

De Sint Jacobskerk in de Hinthamerstraat werd in 1907 ingewijd en in 2002 aan de katholieke eredienst onttrokken. Het door de vermaarde architecten Jos. Cuypers en Jan Stuyt ontworpen gebouw is een rijksmonument en huisvest momenteel het Jheronimus Bosch Art Center.

De St. Jacobskerk

De St. Jacobskerk, 1990 (foto: coll. BHIC, nr. PNB001031445)

Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan het roomse leven in de voormalige parochiekerk en aan de priesters met wie je vroeger van doen had. Oudere generaties zullen zich bijvoorbeeld vast nog pastoor F.J. Noyons herinneren uit de jaren veertig of vijftig.

Pastoor Noyons kwam in 1939, op 46-jarige leeftijd naar de parochie en ook halverwege de jaren vijftig bediende hij deze nog. Zijn kapelaans in die dagen waren de heren L.H.C. Verhoeven, J.ThM. de Veer en C.J.J. van Acht.

Of denk aan de pastoor die in de jaren zestig op het toneel verscheen, deken M. Teulings. Op de foto helemaal onderaan zie je hem op een zonnige dag in de tuin van de Veghelse pastorie samen met Jan Bluyssen (links).

Wellicht is de kapelaan rechts van hen Jan van den Boom of Piet Vallenga. Uit de Piusalmanak blijkt namelijk dat deze twee geestelijken deken Teulings destijds ondersteunden in zijn pastorale taken. Eveneens op de foto staan de huishoudsters van de pastorie.

 

Pastoor Teulings Pastoor Noyons
Pastoor-deken Teulings (midden) (foto: BHIC, collectie Bisdom 's-Hertogenbosch, nr. 1937-000227) Pastoor F.J. Noyons (foto: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. AFBK-2a14174)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Toine Janssen zei op 28 februari 2019 om 16:18 uur

In bovenstaande foto herken ik pastoor M. Teulings niet. Hij is ook nooit kapelaan in Veghel geweest ( wel in Kaatsheuvel en Eindhoven). Indien gewenst kan ik u wel een foto van de 'echte' pastoor Teulings leveren.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 maart 2019 om 09:31 uur

Ai, mogelijk is er iets misgegaan, Toine. Bedankt voor je berichtje en ja, we willen heel graag de juiste foto hierbij tonen. Zou je die willen sturen naar info@bhic.nl ovv De Sint Jacobskerk in 's-Hertogenbosch?

Veel dank!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: