i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sambeek
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 28 november 2014 om 09:05 uur

De kerk van Sambeek ontleent zijn (rijks-)monumentale waarde aan de toren uit de vijftiende eeuw. Die toren mag er zijn; hij overleefde de oorlogshandelingen van 1944.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantDe kerk zelf werd in de negentiende eeuw afgebroken en vervangen door een ontwerp van Pierre Cuypers. Op zichzelf had deze kerk misschien ook wel rijksmonument kunnen worden, maar hij ging ten onder als gevolg van de gevechten in het najaar van 1944. De opvolger werd in 1953 opgeleverd.

Per 1 september 2011 is de parochie gefuseerd met die van Boxmeer en Vortum-Mullem. De nieuwe parochie gaat verder onder de naam Onze Lieve Vrouwe Parochie.

Aan het verhaal van de kerk mag natuurlijk niet het verhaal van mijnheer pastoor of kapelaan ontbreken.

Er leven aan hen vast nog veel herinneringen. Denk bijvoorbeeld aan pastoor J.A. van Berkel. Volgens de Piusalmanak was hij al in 1936 in Moerstraten aan de slag gegaan. Halverwege de jaren vijftig verzorgde hij er nog steeds de heilige mis. Zijn assistent was toen J. van Hoorn, een geestelijke die behoorde tot de Congregatie van het Allerheiligst Sacrament. Of herinner je je misschien die pastoor nog uit de jaren zestig, de heer Janssen? Hij kwam in 1964, op 51-jarige leeftijd naar de parochie.

Je kunt je verhalen hieronder met ons delen. We zijn benieuwd!

Priester M.J.H. Janssen, pastoor van de Sint Jan in de jaren zestig (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a13192) Pastoor Janssen
Pastoor Van Berkel  

Pastoor J. van Berkel (links naast mgr. Mutsaerts) tijdens de wijding van de Sint Jan de Doperkerk in 1954. Aangekomen bij de pastorie wordt Mutsaerts door een van de bruidjes, Corrie Hendriks, met een welkomstvers toegesproken. De meisjes zullen dit wel enorm spannend hebben gevonden, zo onder het toeziend oog van al deze hoge heren. Sommigen keken ook zo streng! (BHIC, FCBA00900001, Fotocollectie Bisdomarchief, foto: Fotostudio Jan Waarma)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 augustus 2009 om 16:02 uur

Pastoors in Sambeek, 1294-2000

vertelde op 5 februari 2009 om 11:07 uur

Onverwoestbaar