i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Waalwijk
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 25 juni 2015 om 12:50 uur

Passanten op de A59 verbazen zich vast weleens over de beide "moskeeën" die het beeld van Waalwijk lijkt te bepalen. De grootste is echter geen moskee, maar een heuse katholieke kerk uit 1923.

De stijl is neobyzantijns: de Aya Sophia in Istanbul, oorspronkelijk een christelijke kerk maar later een moskee, was een van de inspiratiebronnen. Het gebouw behoort tot de belangrijkste werken van de Vughtse architect H.W. Valk. Alleen het poortje dat toegang verschaft tot de toren, is neoclassicistisch: het is een overblijfsel van de waterstaatskerk die er vóór 1923 stond.
 
De geschiedenis van de kerk gaat overigens nog veel verder terug. Rond 1200 bestond Waalwijk al en er zal zeker een – misschien nog houten - kerkje hebben gestaan. De eerste stenen kerk is bij de Elisabethsvloed van 1421 — zo ver kwam de zee tijdens deze overstroming — verloren gegaan. In 1470 werd een nieuwe kerk ingewijd, op de plaats van de oude, vlakbij de haven. Deze kerk ging in 1648 over naar de protestanten, die er nog steeds gebruik van maken.

Teruglopend kerkbezoek bracht het bisdom ’s-Hertogenbosch tot plannen om parochies samen te voegen.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013

Dat gebeurde ook in Waalwijk, maar toen in 2012 de Sint Jan in verband hiermee gesloten dreigde te worden, liep de bevolking daartegen te hoop. En met succes: hulpbisschop Mutsaerts kwam zelf naar Waalwijk om de kwestie te bespreken, met als resultaat dat het markante gebouw open blijft.

Tot zover het verhaal van de kerk. Maar wat weet jij eigenlijk nog van de geestelijken die het er vroeger voor het zeggen hadden?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor B. van den Hurk, die de parochie bestierde in de jaren vijftig samen met zijn kapelaans. Hij had er maar liefst drie: de heren A. Wassenberg, J. Lempens en J.M. Knaapen.

Of denk aan pastoor P. Maessen uit de jaren zestig. Hij verzorgde met ingang van 1964 de heilige mis. We zien hem op de onderste foto. Deze werd genomen in 1953 en niet in Waalwijk maar in Vught, een eerdere standplaats van Maessen. Hij zegent daar de eerste steen van de Paulus en Antoniuskerk.

Pastoor B. van den Hurk (collectie Katholiek Documentatie Centrum)Pastoor B. van den Hurk (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a16499)
Pastoor B. van den Hurk (vierde van links), jubileum kerkbestuur parochie St. Johannes de Doper, 1957 (foto: J. de Bont, collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. WAA81915) Pastoor Van den Hurk
Pastoor Maessen, 1953. (foto: collectie BHIC, id.nr. 1634-008373, fotograaf onbekend) Pastoor Maessen
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Ad van Heeswijk zei op 10 augustus 2019 om 14:11 uur

Ik kan me uiteraard vergissen, maar ik weet bijna zeker dat de 2e persoon van rechts, op de foto van het jubileum van deken van den Hurk in 1957, dr H.G. Langemeijer (1887-1963) is, van 1916 tot aan zijn dood huisarts in Waalwijk en eerste medisch directeur van het toenmalige St Nicolaasziekenhuis aldaar (en de arts die mij 'gehaald' heeft :-)).

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 augustus 2019 om 14:44 uur

Wat mooi Ad, dat je zeer waarschijnlijk jullie huisarts hebt herkend op deze foto. Het lijkt me ook wel kloppen dat de huisarts zeker op het jubileum van de deken aanwezig zou zijn geweest. Bedankt voor het doorgeven Ad.

Nolly Zeegers zei op 2 oktober 2019 om 19:27 uur

In mijn herinnering waren er meer dan 3 kapelaans. Er was ook nog een aalmoezenier. en niet te vergeten het sterappeltje kapelaan van Gastel

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: