i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Stratum
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 20 november 2014 om 12:48 uur

Net als de Catharinakerk en de Paterkerk is de kerk van Sint Joris in Stratum een neogotisch rijksmonument. Verschil met deze kerken is echter dat het gebedshuis nog steeds intensief als zodanig wordt gebruikt. Volgens de site van de kerk neemt het bezoek zelfs toe en is de leeftijd van de kerkgangers relatief laag.

Het bisdom had hier kennelijk oog voor: toen in 2011 de plannen werden gepresenteerd om het aantal parochies in Eindhoven te beperken tot twee werd bekend dat de Joriskerk de parochiekerk van Eindhoven-Zuid zou worden.

Al sinds 1489 is de Stratumse “Sint-Joris” een zelfstandige parochie. De middeleeuwse kerk heeft, met uitzondering van de Reformatieperiode (±1637-1796), als zodanig dienst gedaan tot 1885. In dat jaar werd de huidige Sint-Joriskerk voltooid, naar een ontwerp van architect H. van Tulder uit Tilburg. De toren werd ontworpen door J. van Gils en gebouwd in 1910/1911.

Dankzij de jongste restauratie, voltooid in 2006, kan de kerk weer jaren mee. De parochie is in 2012 gefuseerd. De nieuwe parochie omvat het zuiden van Eindhoven en is ook vernoemd naar Sint Joris.

Op de foto's hieronder zien we pastoors van de Sint Joriskerk, die de oudere generaties zich vast en zeker nog wel zullen herinneren. J.J.M. Sicking bediende de parochie immers met ingang van 1937 en tot in de jaren vijftig en A.J.J. van Haeren nam het stokje van hem over in de jaren zestig.

Kapelaans uit de tijd van pastoor Sicking waren Th. van der Linden, J. Gerris en J. van Haaren.

Foto: © Job van Nes, 1984. Bron: www.reliwiki.nl

 Foto: © Job van Nes, 1984. Bron: www.reliwiki.nl

Pastoor Sicking (foto: collectie KDC)Pastoor J.J.M. Sicking (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a14657) Pastoor Van Haeren (foto: BHIC)Pastoor A.J.J. van Haeren (foto: collectie BHIC, id.nr. ANT0245)

 

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 november 2014 om 12:14 uur

De H. Hartkerk (Paterskerk) te Eindhoven

vertelde op 12 januari 2015 om 08:09 uur

De Sint-Catharinakerk in Eindhoven