i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Stratum
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

De Sint-Joriskerk in Eindhoven

vertelde op 20 november 2014 om 12:48 uur

Net als de Catharinakerk en de Paterkerk is de kerk van Sint Joris in Stratum een neogotisch rijksmonument. Verschil met deze kerken is echter dat het gebedshuis nog steeds intensief als zodanig wordt gebruikt. Volgens de site van de kerk neemt het bezoek zelfs toe en is de leeftijd van de kerkgangers relatief laag.

Het bisdom had hier kennelijk oog voor: toen in 2011 de plannen werden gepresenteerd om het aantal parochies in Eindhoven te beperken tot twee werd bekend dat de Joriskerk de parochiekerk van Eindhoven-Zuid zou worden.

Al sinds 1489 is de Stratumse “Sint-Joris” een zelfstandige parochie. De middeleeuwse kerk heeft, met uitzondering van de Reformatieperiode (±1637-1796), als zodanig dienst gedaan tot 1885. In dat jaar werd de huidige Sint-Joriskerk voltooid, naar een ontwerp van architect H. van Tulder uit Tilburg. De toren werd ontworpen door J. van Gils en gebouwd in 1910/1911.

Dankzij de jongste restauratie, voltooid in 2006, kan de kerk weer jaren mee. De parochie is in 2012 gefuseerd. De nieuwe parochie omvat het zuiden van Eindhoven en is ook vernoemd naar Sint Joris.

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Je zou het tegenwoordig niet meer zeggen, maar vroeger had mijnheer pastoor veel te vertellen in zijn parochie. Dat herinner jij je vast nog wel.

Foto: © Job van Nes, 1984. Bron: www.reliwiki.nl

 Foto: © Job van Nes, 1984. Bron: www.reliwiki.nl

Pastoor Sicking

Links: J.J.M. Sicking, die pastoor uit de jaren vijftig. (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a14657)

Rechts: A.J.J. van Haeren, pastoor van de Sint Joris in de jaren zestig. (BHIC, ANT0245, fotograaf onbekend)

Pastoor Van Haeren

Denk bijvoorbeeld aan pastoor J.J.M. Sicking, die in 1937 de parochie onder zijn hoede kreeg. Goede kans dat je hem nog kent van de heilige mis uit de jaren vijftig. Zijn kapelaans waren toen de heren Th. van der Linden, J. Gerris en J. van Haaren. Of staat juist die pastoor uit de jaren zestig je juist helder voor de geest, de eerwaarde heer A.J.J. van Haeren? Herken je hem nog op de bovenstaande foto? Hij kwam in 1964 naar de parochie, maar bleef er slechts enkele jaren. Misschien weet iemand wel waarom?

Je kunt hieronder ook reageren met al je verhalen over de Joriskerk en de zielzorgers die het er vroeger voor het zeggen hadden. We zijn benieuwd!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 november 2014 om 12:14 uur

De H. Hartkerk (Paterskerk) te Eindhoven

vertelde op 12 januari 2015 om 08:09 uur

De Sint-Catharinakerk in Eindhoven