i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Loon op Zand
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 12 februari 2009 om 11:58 uur

Zeer pijnlijk zijn de verhalen van de strijd die links en rechts in Brabant wordt geleverd voor het behoud van een kerkgebouw. Soms wordt een herbestemming gevonden, soms worden kerken gesloopt. Sloop dreigt zeker voor de Sint Jozefkerk van Kaatsheuvel.

De strijd, die al sinds 2002 gestreden wordt, is zeker nog niet voorbij. Lastig is dat de kerk, op 29 juni 1936 geconsacreerd, geen enkele monumentenstatus heeft, al is wel geprobeerd die te verkrijgen.

Een jaar nadat de kerk er stond, werd er over geschreven in het R.K. Bouwblad: ‘Als men, van Waalwijk uit, van de klei het zand intrekt en langs den hoofdweg in de richting Tilburg gaat, dan trekt, kort na Sprang met zijn zwaren, machtigen toren, Kaatsheuvel onze aandacht. Allereerst door het geprononceerde silhouet der nieuwe St.-Josephkerk’.

De schrijver was tamelijk kritisch over het exterieur en positief over het interieur. Tot kerkpatroon werd Sint Jozef gekozen omdat hij de patroon was van de arbeiders. Het grootste deel van de parochianen was arbeider. De nieuwe parochie werd gesticht omdat de St. Janskerk te klein was geworden.

Naschrift: in 2011 oordeelde de Raad van State in hoger beroep dat de kerk wel degelijk monumentenstatus verdient en dat de sloopplannen van parochie en bisdom vooralsnog niet mogen doorgaan.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 27 november 2007

Naast het verhaal van de kerk zijn er natuurlijk ook de verhalen over de mannen Gods die daar de heilige missen verzorgden. De ziel van de parochie wordt gedragen door de pastoor en de kapelaans. Wat kun je nog van ze herinneren? Denk aan pastoor F.J.C.J. de Klijn en zijn kapelaan F. va Hoek uit de jaren vijftig. Of aan pastoor Simkens, die in de jaren zestig de scepter zwaaide in de parochie. Ook over hem weet je vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Je kunt ze hieronder met ons delen.

Pastoor Simkens Pastoor H.J.J. Simkens (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-3c2378)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Job van Nes zei op 6 december 2018 om 00:11 uur

Eind 2017 - begin 2018 is de (voormalige) kerk gerestaureerd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 29 november 2009 om 15:54 uur

De St. Antonius Abt-kerk in Reek

vertelde op 8 februari 2009 om 14:45 uur

Protestbeeld

vertelde op 7 december 2007 om 15:41 uur

Spoorsouvenirs