skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Sint-Petruskerk in Boxtel

In de Petruskerk te Boxtel gebeurde in 1380 een bloedwonder: de witte wijn die de priester tijdens de mis gebruikte, veranderde in bloed. Nog elk jaar wordt dit met de H. Bloedprocessie herdacht.

De H. Bloedprocessie in 1955 (foto: BHIC, Collectie Fotopersbureau Het Zuiden)Het wonder voltrok zich overigens niet in de kerk zoals we die nu zien. Al snel na het bekend worden van het bloedwonder kwamen er zo veel pelgrims naar Boxtel dat de kerk te klein werd. Eerst werd de oude kerk uitgebreid en in de vijftiende en zestiende eeuw werd deze vervangen door de huidige kerk.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012

Overigens is er de laatste tweehonderd jaar wel veel aan verbouwd. In 1648 kwam de kerk namelijk in handen van de protestanten en die hadden geen geld om het gebouw te onderhouden. Gevolg was dat de kerk rond 1800 grotendeels was ingestort. De katholieken twijfelden wat ze zouden doen met het gebouw dat ze nu terug hadden gekregen.

Tot 1827 bleven de katholieken hun oude schuurkerk gebruiken. Pas in 1823 viel het besluit om de kerk toch maar te restaureren. Zo heeft Boxtel nu gelukkig nog steeds een monumentale laatgotische kruisbasiliek. Eveneens monumentaal zijn de oude zerken op het kerkhof en de muur rond het kerkhof, compleet met de varens die erop groeien.

In oktober 2011 werd de Petruskerk verheven tot basiliek. Het is de 23e kerk in Nederland, die deze eretitel mag voeren.

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Als gelovige had je rond 1955 bijvoorbeeld te maken met mijnheer M.J.P. van Besouw. Hij was tijdens de oorlog naar de parochie gekomen. Van Besouw werd in zijn pastorale taak ondersteund door twee trouwe kapelaans, Th.J.M. Pirenne en P.C.M. Rijken. Weet je nog?

Pastoor Van Besouw    

Het 5-jarig priesterfeest van pastoor Van Besouw, 15 juni 1947. Niet iedereen wenste blijkbaar zo pontificaal op de foto te worden gezet. De meneer weet net niet op tijd weg te vluchten. Probeert hij om met de hoed voor zijn gezicht nog enige anonimiteit te behouden? Ondertussen stapt de pastoor onverstoorbaar verder. Wie kan zich deze dag nog herinneren? (BHIC, 1901-003113, Fotopersbureau Het Zuiden)

En wie herinnert zich pastoor M.N.P. Bertens? Hij was in de jaren zestig het gezicht van de Sint Petruskerk. Over hem en pastoor Van Besouw zijn vast boeiende verhalen te vertellen. Dat kan hieronder.

Pastoor Bertens    

Een kop koffie en een sigaar worden genuttigd na de officiële opening van nieuwe politiebureau aan de Markt; v.l.n.r. de heren Neuteboom, Wouters (korpschef), pastoor Bertens, adjudant Kools; de heren Biere en Zink, 2 april 1968. (BHIC, 1901-007759, fotograaf onbekend)

Met deze mooie aanvullingen van Henk van der Donk:

Bij pastoor Van Besouw heb ik nog mijn communie gedaan. De communieplaat, met handtekening van pastoor Van Besouw die ik toen kreeg, heb ik na 64 jaar nog steeds in mijn bezit. 

Ik heb deze plaat in mijn fotoalbum van mijn jeugd geplakt, zodoende is hij bewaard gebleven. Ik zat toen in kindertehuis ’t Zonneke en wij deden met vijven onze communie. Voor het bruidje zit ik. Ik ken nog maar twee namen, dat zijn Toontje Visser (staat achter mij en naast het bruidje)  en Corrie Verhagen als bruidje.

(met veel dank, Henk!)

Reacties (10)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 mei 2015 om 15:25
"De Katholieke Illustratie" 1923 - 1924 weidt op bladz. 468 'n heel blad met 9 foto's aan dit fenomeen onder de titel : "De H. Bloeddoek te Boxtel feestelijk ontvangen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 mei 2015 om 15:27
Bedankt Gerard, voor je tip over de Katholieke Illustratie. Maar wist je dat ook onze website veel foto's bevat van de bloedprocessie in Boxtel?
Henk van der Donk zei op 31 augustus 2018 om 16:11
In 1956, toen ik samen met mijn broertje in het kindertehuis 't Zonneke zat, ben ik met mijn moeder naar de bloedprocessie geweest, dat heeft op mij zo'n geweldige indruk gemaakt, dat ik er nog vaak aan denk.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 31 augustus 2018 om 16:30
Ah mooi, Henk van der Donk, dan zit er een leuk 'kort filmpje' in je hoofd wat je met regelmaat afdraait. Misschien een uitdaging om dat 'kort filmpje' eens op deze site uit te tikken zodat wij ook kunnen mee zwijmen in de 50ties ! ;o)
Jan Lange zei op 1 april 2020 om 13:05
Pastoors Boxtel:
1485-92 meester Hendrik Lottems, priester en pastoor van Boxtel
1471 heer Hendrik, natuurlijke zoon van wijlen Jacob, pastoor van Boxtel,
Henk van der Donk zei op 1 april 2020 om 16:43
Bij pastoor Van Besouw heb ik nog mijn communie gedaan. De communieplaat, met handtekening van pastoor Van Besouw die ik toen kreeg, heb ik na 64 jaar nog steeds in mijn bezit.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 april 2020 om 13:48
Bedankt voor jullie toevoegingen, Jan en Henk. En Henk, je maakt ons wel nieuwsgierig... Zou je een afbeelding van deze communieplaat naar ons willen mailen ovv Sint-Petruskerk in Boxtel? Dan zetten we die er graag bij!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 april 2020 om 17:52
Met veel dank voor de snelle toezending, Henk! Ik heb de mooie plaat en de foto erbij gezet, wat een waardevolle aanvulling.
Frans Hurks zei op 14 oktober 2020 om 17:53
Bent u in het bezit van anekdotes van/over kapelaan Pirenne, als kapelaan in Boxtel? Ik ben momenteel doende met een verhaal over hem te schrijven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 oktober 2020 om 08:44
Hallo Frans, wat een goed idee om een verhaal over deze bijzondere man vast te leggen! We hebben wel wat verhalen waarin hij voorkomt of wordt genoemd, die vind je hier:

https://www.bhic.nl/page/25/keywords=+Pirenne,pastoor/order=latest

Maar echte anekdotes over hem ontbreken daarin, lijkt me zo. Mogelijk zijn er mensen die je bericht hier lezen en alsnog deze verhalen over hem vertellen? Daar zouden we heel blij mee zijn. We wachten af...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!