skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

De Spaanse Griep waart ook door Brabant

Iets meer dan honderd jaar geleden is de hele wereld in de ban van een dodelijke virusziekte, die bekend wordt onder de naam Spaanse griep. Eén procent van de wereldbevolking (naar schatting 20 miljoen mensen) overlijdt aan deze vreemde ziekte die officieel influenza heet. Sommige mensen gaan gezond naar hun werk en komen niet meer levend thuis, zo vertellen de kranten in 1918.

Nog steeds sterven honderd jaar later voornamelijk oude mensen als ze de griep krijgen, maar dat blijft doorgaans buiten de krant. Vreemd genoeg zijn het in 1918 vooral jonge mensen die slachtoffer worden van het virus. In Nederland komt deze griepgolf bij Elten en Emmerik op 10 juli 1918 naar binnen en dan gaat het westwaarts verder het land in. De ziekte tast in snel tempo de longen aan, waaraan de ongelukkigen binnen korte tijd sterven. Eind augustus neemt de ziekte af, maar in oktober laait hij weer op.

Scholen sluiten?

Grote verwarring bestaat of de scholen al dan niet moeten worden gesloten. In september tot oktober 1918 loopt het dodenaantal op naar 5 procent van de 20-49 jarigen. Met een sublimaat-inspuiting trachten de medici het onheil te weren, zonder overigens het gewenste resultaat. In Uden ligt de top op 27 oktober, in Amsterdam enkele dagen later. In oktober is het aantal sterfgevallen landelijk 5506, maar in november stijgt het naar bijna 17000, om weer in december te zakken naar 5321. Dat zijn getallen die de Coronacrisis van 2020 naar alle waarschijnlijkheid hopelijk niet zal halen.

Dongen en Someren kennen al meer dan tien procent sterfgevallen. Abraham Kuyper ziet in zijn kerkelijk weekblad “de Heraut” in het onheil de hand van God. Doemdenkers menen dat er eerder sprake is van de longenpest, maar dat wordt door de deskundigen van de hand gewezen. En daarmee verlaat de boosdoener in 1919 ons land.

Reacties (3)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 april 2020 om 13:51
Jee Klaas, veel elementen zijn (jammer genoeg) maar al te herkenbaar in deze tijd... Dank voor het delen van je indrukwekkende verhaal!
Mark Goossens zei op 1 april 2020 om 17:32
De "Spaanse" griep had een vreemde W-grafiek wat betreft sterfgevallen: De categorieën onder 5 jaar oud en boven 65 jaar oud hadden beide de hoogste piek, terwijl een derde, minder hoge piek ontstond in het midden van de grafiek in de categorie 25-35 (maar dat kan te maken hebben gehad met het feit dat dat de soldaten leeftijd is, en het was tijdens de eerste Wereldoorlog).

Voorts heet deze pandemie de "Spaanse" griep omdat Spanje neutraal was en daar berichten over de griep niet werden onderdrukt zoals in oorlogvoerende landen. De Spaanse verhalen waren in eerste instantie de enige die door kwamen. Er zijn drie theorieën over waar het virus zijn oorsprong had (1) Kansas, VS en via soldaten naar Europa, (2) Brits kamp noord Frankrijk en verspreid in de loopgraven; (3) China.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu
Jan Lange zei op 1 april 2020 om 23:02
Op 10.11.1918 stierf de grootvader van mijn vrouw, Grard Pijnenborg uit Drunen, nog maar 46 jaar oud, ook aan de spaanse griep. Dat had een grote impact op het gezin van hem. Mijn schoonmoeder was nog maar 9 jaar en kon, toen ook al, niet naar de begrafenis, zelf ook ziek daarvan !

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: