i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Roosendaal en Nispen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 2 november 2015 om 09:48 uur

Tot in de jaren zeventig was in Roosendaal, aan de Brugstraat, de imposante Sint Antoniuskerk te bezichtigen. H.J. Vergouwen ontwierp een neogotische kruisbasiliek, waarvan het uiterlijk verwantschap vertoonde met de kerken van de architecten Jos. Cuijpers en Jan Stuyt. Het gebouw was klaar in 1903 en, met destijds de hoogste kerktoren van de stad, beeldbepalend.

De H. Antoniuskerk

St. Antoniuskerk (foto: © Job van Nes 2009, bron: reliwiki.nl)

De bouw van de kerk was een pure noodzaak. De stad breidde namelijk uit in noordelijke richting en dat betekende ook een flink groeiend aantal parochianen dat ergens de H. Mis moest kunnen bijwonen.

In de tweede helft van de 20e eeuw bleek ook dit godshuis, zoals vele andere in het land, niet tegen het teruglopend aantal bezoekers opgewassen. In 1970 werd de kerk aan de eredienst onttrokken en in 1977 volgde de sloop, waarbij alleen de pastorie uit 1904 en de Mariakapel uit 1952 de dans ontsprongen. Het orgel uit 1954 was in 1970 al naar de H. Maria Magdalenakerk in Goes overgebracht.

Op de plaats van de gesloopte kerk verrees later een appartementencomplex.

Hieronder op de foto zien we priester J.G.D. Bongenaar, geboren in 1896 en lange tijd pastoor van de parochie H. Antonius. Hij kreeg deze in 1944, op 40-jarige leeftijd toegewezen en ook in de jaren zestig bediende hij deze nog.

Kapelaans van pastoor Bongenaar waren onder andere J.C.M. Ligtenberg en G.M.N. Matthijssen.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen aan de parochie, de kerk en de pastoors van toen en vul deze pagina aan!

Bronnen

Piusalmanak

Website Reliwiki, lemma St. Antoniuskerk

Pastoor Bongenaar in 1961

Pastoor Bongenaar (1e rij, derde van links) in Roosendaal op 4 april 1961, tijdens het 70-jarig bestaan van het Ziekenfonds Broederliefde, dat samenviel met het 50-jarig jubileum van bestuurslid Frans Matthijssen. 1e rij v.l.n.r. voorzitter Notenboom, ?, pastoor Bongenaar, Maria Matthijssen-Thielen, secretaris Frans Matthijssen met zilveren orde Oranje Nassau, Dingena Kleijnen-Matthijssen, Mathias Kleijnen, penningmeester Adrianus van den Broek, 2e rij v.l.n.r. Jac Govers? 5e Gé(rard) Kleijnen, 6e Frans Kleijnen (kleinzonen jubilaris), 7e Adrianus Schrauwen. 3e rij: 3e van links schilder Van Nassau?, 5e Piet van der Heijden. (Foto: © Erven Jan Sturm (Roosendaal, 1917-1991), bron: coll. West-Brabants Archief, nr. K09791)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: