i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Roosendaal en Nispen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 2 november 2015 om 09:48 uur

Je zou het tegenwoordig niet meer zeggen, maar vroeger had mijnheer pastoor veel te vertellen in zijn parochie. Daarover gaan veel verhalen in het rond. Welke herinneringen leven er nog aan de pastoor of de kapelaans van de St. Antoniuskerk? Deel het met ons!

De doop, de eucharistie, de biecht, het huwelijk... Denk ook aan processies, of bijvoorbeeld het huisbezoek. En dat waren nog maar de formele aangelegenheden. Als gelovige had je vroeger vaak te maken met allerlei 'mannen Gods'. Kun je ze nog voor de geest halen? Hoe heette nou ook alweer die man in het zwart met het witte boordje? Je kunt er vast nog wel een paar noemen.

De H. Antoniuskerk in Roosendaal, in gebruik genomen in 1903. Zoals wel meer kerken in die tijd, ontkwam ook deze niet aan de gevolgen van teruglopend kerkbezoek. Het gebouw werd in 1970 aan de eredienst onttrokken en in 1977 gesloopt. De pastorie ontsnapte de dans, en is nog steeds te bezichtigen. Maar op de plek van de kerk staat nu een appartementencomplex. (Foto: © Job van Nes 2009, bron: reliwiki.nl)

Goede kans dat je bijvoorbeeld nog iets weet te zeggen over pastoor J.G.D. Bongenaar, helemaal onderaan op de foto. Hij was al in 1944, op 40-jarige leeftijd naar de parochie gekomen. Vervolgens heeft hij in de Antoniuskerk tot minstens halverwege de jaren zestig de heilige mis verzorgd. Was hij daarmee de langstzittende pastoor uit de betrekkelijk korte geschiedenis van deze kerk?

In de jaren vijftig werd Bongenaar in zijn pastorale taken ondersteund door de kapelaans J.C.M. Ligtenberg en G.M.N. Matthijssen. Ook over hen weet je vast nog wel wat anekdotes. Je kunt hieronder reageren.

De H. Antoniuskerk
Pastoor Bongenaar in 1961  

Bongenaar, JGD 27-10-96, 4-8-44 "1961: Pastoor Bongenaar van de Antoniuskerk (1e rij, derde van links). Foto gemaakt in Roosendaal op 4 april 1961, tijdens het 70-jarig bestaan van het Ziekenfonds Broederliefde, dat samenviel met het 50-jarig jubileum van bestuurslid Frans Matthijssen. Zittend 1e rij v.l.n.r.: voorzitter Notenboom, ?, pastoor Bongenaar, Maria Matthijssen-Thielen, secretaris Frans Matthijssen met zilveren orde Oranje Nassau, Dingena Kleijnen-Matthijssen, Mathias Kleijnen, penningmeester Adrianus van den Broek, 2e rij: 1e van links Jac Govers? 5e Gé(rard) Kleijnen, 6e Frans Kleijnen (kleinzonen jubilaris), 7e Adrianus Schrauwen. 3e rij 3e van links schilder Van Nassau?, 5e Piet van der Heijden. (Foto en onderschrift: West-Brabants Archief, K09791, © Erven Jan Sturm, Roosendaal 1917-1991)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: