i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 21 november 2017 om 07:47 uur

De Sint Lambertuskerk aan de Oude Rijksweg werd in gebruik genomen in 1889. Een neoromaans godshuis, dat het middelpunt vormde van de veel oudere, in de 13e eeuw ontstane parochie Orthen.

De St. Lambertuskerk in Orthen

St. Lambertuskerk (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0010392)

Was je bijvoorbeeld parochiaan in de jaren vijftig of zestig? Dan zul jij je pastoor Schouten nog wel herinneren. Volgens de Piusalmanak werd hij op 23 oktober 1953 benoemd tot herder van de H. Lambertusparochie, met als uitvalsbasis de gelijknamige kerk aan de Oude Rijksweg. Door de groei van de stad was de ligging van deze Lambertuskerk echter steeds ongunstiger geworden. Daarom werd Schouten ook benoemd tot bouwpastoor van een nieuwe parochiekerk: de in 1956 geopende San Salvator aan de Schaarhuisstraat 14 in Orthen. Schouten bleef pastoor van Orthen tot zijn aan zijn overlijden in 1967, op 47-jarige leeftijd.

De Lambertuskerk werd in 1961 gesloopt. De San Salvatorkerk heeft het nog volgehouden tot in 2014, toen ook voor deze kerk het doek viel. Het gebouw werd onttrokken aan de eredienst, een gevolg van teruglopend kerkbezoek.

Over Schouten en andere zielzorgers uit het Orthen van vroeger (zoals Schoutens kapelaan P.J.F. van Tuyl, die in 1954 naar de parochie kwam) weet jij vast nog wel een verhaal of twee. Je kunt ze ons hieronder vertellen, door onder het kopje 'reageer op dit verhaal' een berichtje achter te laten.

Pastoor Schouten
Pastoor Schouten (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a14610)

 

De San Salvatorkerk

San Salvatorkerk (foto: Christian van der Ven, 2013, bron: Wikimedia Commons)

Installatie van pastoor Schouten
Installatie pastoor J.E. Schouten. V.l.n.r. emeritus-pastoor Verhoeven, moeder pastoor Schouten, pastoor Schouten, deken Van Loon, 1954 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0010470)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Toine Janssen zei op 28 februari 2019 om 16:52 uur

U schrijft: 'De San Salvatorkerk heeft het nog volgehouden tot in 2014, toen ook voor deze kerk het doek viel. Het gebouw werd onttrokken aan de eredienst, een gevolg van teruglopend kerkbezoek.' Deze sluiting had echter wel een wrange bijsmaak. De parochie bloeide maar volgde in de liturgie niet altijd de regels van het bisdom. Die besloot om in te grijpen en zowel kerkbestuur als pastores werden buiten spel gezet. De parochie werd onderdeel van de Bossche stadsparochie en een van priesters droeg er 's Zondags de H. Mis op voor een handjevol gelovigen volgens de richtlijnen van het bisdom. De 'San Salvatorgemeenschap' hield en houdt haar liturgievieringen nog steeds in het Dagcentrum aan de Eygenweg in Orthen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: