skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

De Sint Pauluskerk in Valkenswaard

De Sint Pauluskerk werd in 1969 in gebruik genomen als middelpunt van een gelijknamige parochie. Deze status van parochiekerk ging in 1989 verloren, door een fusie met twee andere kerkgemeenschappen. Het gebouw staat er nog, maar is inmiddels aan de eredienst onttrokken.
De St. Pauluskerk, bron: Heemkundekring Weerderheem

Buurtcentrum De Graver, voorheen St. Pauluskerk, 1998 (bron: Heemkundekring Weerderheem, id.nr. 08781)

Interieur van de Pauluskerk, bron: Heemkundekring Weerderheem
Interieur St. Pauluskerk (bron: Heemkundekring Weerderheem, id.nr. 02227)

Kapelaan H.M. van Weert werd benoemd tot de eerste pastoor van de nieuwe parochie. Een kerkgebouw was er nog niet en om de bouw ervan te bekostigen werd daarom eerst geld ingezameld.

De stichting van de nieuwe parochie St. Paulus betekende dat een deel van de inwoners van Valkenswaard voortaan ergens anders moest 'kerken'. Het betrof parochianen van de (eveneens nog relatief jonge) St. Jozefparochie. In de periode dat hun nieuwe kerk werd gebouwd mochten zij natuurlijk nog gewoon aanschuiven in die van hun oude parochie.

In 1969 opende de St. Pauluskerk de deuren, op de hoek van de Waalreseweg en de Seringenstraat. Het ontwerp was van de architect J. Strik uit Boxtel. Hij ontwierp op verzoek van het parochiebestuur een modern, multifunctioneel gebouw met daarin onder andere een sportzaal. De pastoor kwam terecht in een door het parochiebestuur gehuurd pand aan de Gagelstraat.

Het gebouw deed vervolgens nog twintig jaar dienst gedaan als parochiekerk. In 1989 fuseerde de parochie St. Paulusparochie samen met twee andere lokale kerkgemeenschappen tot de parochie Valkenswaard Noord, met als middelpunt de St. Antoniuskerk. De voormalige kerk St. Paulus kreeg daarna nog enkele nieuwe bestemmingen, waaronder als wijkgebouw.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen aan de St. Pauluskerk en -parochie en vul dit verhaal aan!

Eerste communie van Marion Versmoren, St. Pauluskerk 1973 of 1974 (foto toegestuurd door Marion Versmoren)

Pastoor De Vries tijdens de eerste communieviering, bron: Heemkundekring Weerderheem

Eerste communieviering St. Pauluskerk, 1981. Bij het altaar staat Tiny de Vries, pater van de Orde van Assumptionisten. (Bron: Heemkundekring Weerderheem, id.nr. 22982)

Leerlingen van basisschool het Gegraaf, leerjaar 1980/1981, met juffrouw Lenie, op de foto ter gelegenheid van hun eerste communie in het voorjaar van 1981. (Foto toegestuurd door Geraldine Hoevenaars)

Reacties (9)

Marion Versmoren zei op 25 juli 2019 om 12:55
Nog een leuk feitje,
Mijn broer Paulus, Wilhelmus, Theodorus Versmoren (31-3-1969) was de allereerste dopeling in deze kerk. Dit was begin April 1969. Dat hij Paulus genoemd is, was puur toeval.. De naam stond al vast tijdens het begin van de zwangerschap ;-)
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 juli 2019 om 15:51
Wat een mooi verhaal Marion, de naam van je broer was bijna voorbestemd :).
Ben je zelf misschien ook gedoopt in deze kerk, of je communie gedaan?
Marion Versmoren zei op 25 juli 2019 om 23:48
Hoi Mariët,
Nee, ik ben uit '65 en gedoopt in de Antonius kerk..
Maar heb wel mijn communie gedaan in de Pauluskerk in '72
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 juli 2019 om 12:49
En herken je het interieur nog Marion? Jullie zullen vast met velen geweest zijn die hun communie deden. Deed de hele klas mee?
Marion Versmoren zei op 26 juli 2019 om 19:31
Jazeker herken ik het interieur nog... Heel jaren 70.. En onze hele klas deed zijn communie daar.. ik heb nog foto's maar ik weet niet hoe ik ze moet posten hier...
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 30 juli 2019 om 13:12
Hallo Marion, leuk dat je je foto's met ons wilt delen. Je kunt ze per e-mail versturen naar info@bhic.nl, dat kan ter attentie van mij, dan zorg ik dat ze bij dit verhaal worden geplaatst.
Jan van den Dungen zei op 20 juni 2021 om 12:28
Deze, laatste nieuw gestichte kerk in Valkenswaard in 1969 in de nieuwe wijk Het Gegraaf -het vroegere gehucht Geenhoven-, was deze St. Pauluskerk. Het was een modern, hoekig en hoog gebouw met een multifunctionele sportzaal erbij. Dit was naar wens van het toenmalige kerkbestuur. Ook moest het een multifunctioneel karakter als wijkcentrum krijgen.
Kapelaan H.M. van Weert werd de eerste bouwpastoor. Mgr W. Bekkers gaf hem 15 juli 1965 opdracht om een nieuwe parochier (Paulus) voor te bereiden en werd daarbij tevens benoemd tot assistent van de H. Jansparochie, die je met een beetje fantasie vijfhonderd meter verderop als het ware zag liggen. Op 30 augustus 1969 kwam bisschop J. Bluyssen naar Valkenswaard om de Pauluskerk aan de Kerstroosstraat in te wijden en tevens de eerder benoemde pastoor H. van Weert te installeren.

Van Weert werd in 1981 opgevolgd door Pastoor Tiny de Vries van de Orde van Assumptionisten. In september 1982 organiseerde deze nieuwe pastoor mede de Nationale ziekendag voor bejaarden in deze kerk. Na sluiting van het kerkgebouw in 1989, werd Tiny de Vries hierna pastoor van de St. Petrus-Banden parochie in Leende. Over de nieuwe herder is als priester niet veel bekend en dat gold ook al voor zijn Valkenswaardse tijd. Meer nog viel hij op door acties als een bedevaart organiseren van de St. Janskapel in Strijp, naar St. Petrus in Leende en zelf voorop gaan. Ook parochievergaderingen, waarin hij zijn hondje vrijelijk op de vergadertafel liet kwispelen tot hilariteit van De Vries zelve, zijn zomaar enkele anekdotes. De Vries tobde regelmatig met zijn gezondheid. In 2001, nadat hij opnieuw een ‘beslag’ had gehad, nam Tiny de Vries afscheid van Leende.

Hoe verder

De Pauluskerk in Valkenswaard werd begin jaren ’90 omgetoverd tot café-zalencentrum De Graver en is jarenlang kundig bestierd door Harrie en Petra Jansen. Er stonden diverse wedstrijdbiljarts opgesteld waar vier biljartverenigingen hun thuishonk hadden. Ook darts werd er volop gespeeld, repeteerden muziekgezelschappen er wekelijks en werden er danslessen gegeven.
De ouderenorganisatie KBO afdeling Valkenswaard maakte ook intensief gebruik van de accommodatie. Een wekelijkse dansmiddag, de jaarlijkse feestelijke bijeenkomsten en samen met het FNV belastingpapieren invullen. Ook de KBO-kring hield er zijn ledendagen. Volgens KBO-voorzitter Peter Plompen: ”Een gevoelig verlies, deze fijne ontmoetingsplaats. Gemoedelijk. Echt Brabants.” Zelfs het parkeerterrein was jarenlang de bouwplaats voor de bloemencorsowagen van het Gegraaf.
In oktober 2020 viel het doek definitief voor dit zalencentrum. Begin 2021 werd bekend dat het centrum was aangekocht door projectontwikkelaar Bureau Aard en die wil er – hoe kan het ook anders- (koop)appartementen voor starters realiseren, met een parkeervoorziening in de kelder.
Jan van den Dungen zei op 20 juni 2021 om 12:29
Zie voor foto: Fotoarchief BHIC (Vught) midden jaren 1970 nr.: 1923-003618; Toon van Otterdijk (li.) latere voorlichter van de gemeente Valkenswaard en Deurne en Assumptionist Tiny de Vries en later o.m. pastoor van de Paulusparochie in Valkenswaard en de St. Petrus Banden in Leende
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 juni 2021 om 09:07
Hallo Jan, bedankt voor je waardevolle informatie en aanvullingen. Voor de duidelijkheid heb ik de foto waarnaar je verwijst, toegevoegd aan je reactie. Wat een mooi tijdsbeeld ook!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!