i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Mill en Sint Hubert
Tags:

De Thomasburcht

vertelde op 5 januari 2012 om 11:40 uur

De verbindingsweg tussen de Dorpsstraat en de Dennendijk in Langenboom heet de Thomasweg. Die naam is nog de enige tastbare herinnering aan de vroegere Thomasburcht, een pand waarin en van waaruit in de jaren ‘50 en ’60 tal van jeugdactiviteiten werden georganiseerd.

De Thomasburcht kwam tot stand op initiatief van de paters Dominicanen, waarbij vooral kapelaan Van de Idsert een voortrekkersrol vervulde.

In 1950 bouwden ze een ontmoetingscentrum voor jongeren, dat genoemd werd naar een van de beroemdste dominicanen uit de geschiedenis, Thomas van Aquino

In het jongerencentrum hield de jeugdorganisatie Jong Nederland in het begin van de jaren vijftig fancy fairs. De jongens die lid waren van Jong Nederland werden ‘rakkers’ genoemd. Ook de Langenboomse meisjes hadden hun thuisbasis in de Thomasburcht: het Katholiek Meisjesgilde Genoveva hield er zijn clubbijeenkomsten.

Verder fungeerde de Thomasburcht echt als buurthuis: het kerkbestuur vergaderde er regelmatig en in 1965 vond de oprichtingsvergadering van Volleybalvereniging Vollan ’65 er plaats.

In 1968 kwam er echter een einde aan het pand, dat gesloopt werd. De Thomasburcht stond indertijd zo'n beetje ten noorden van Langenboom tussen de achtertuinen van een stel vrijstaande woningen en het open akkerveld in, aan de westzijde van de huidige Thomasweg tegenover de smalle grasstrook die er nu is.

Met dank aan Jan van der Linden

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Wim Verbruggen zei op 14 augustus 2014 om 13:09 uur

Ik heb de tijd nog meegemaakt in de Thomasburght, als “rakker” van Jong Nederland. Ik sta op de voorste rij helemaal rechts op de foto. Links in het witte gewaad is kapelaan Van de Idsert, rechts van hem staat volgens mij de “akka” [akela] wat een soort leidster was, haar naam was als ik mij goed herinner Cuppen. Kent iemand nog meer personen/ namen op de foto?
<img src="http://www.bhic.nl/media/langenboom__jong_nederland_rakkers.jpg" title="de rakkers van Langenboom" width="400" height="245" border="0" />

Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 15 augustus 2014 om 20:37 uur

Wat een leuke foto! Hoop dat er meer namen boven water komen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 10 april 2012 om 12:03 uur

Millse blokhut

vertelde op 3 december 2013 om 11:20 uur

Opening gemeenschapshuis Haps

vertelde op 12 september 2014 om 12:19 uur

De Vlaam in Demen