i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Heesch
Tags:

De toestand van de Heessche kerk in 1623

vertelde op 8 december 2009 om 15:22 uur

De Tachtigjarige Oorlog tegen de Spaanse koning bracht veel ellende in het Maasland, vooral in de periode 1580-1609. Troepen van beide partijen hielden huis in de stadjes en dorpen, die soms maandenlang ontvolkt waren. Ook Heesch kreeg regelmatig ongenode gasten op bezoek, vooral als gevolg van de ligging aan de weg van 's-Hertogenbosch naar Grave.

Kerk van Heesch anno 1740Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) kon het puin worden geruimd en hervatte het leven zijn normale gang. Tijd om vanuit het bisdom 's-Hertogenbosch een inspectieronde te doen in de parochiekerken. In 1623 kwam een visitator ( een kerkelijke inspecteur) langs in Heesch; hij schreef het volgende verslag:

"De pastoor hier [Rumoldus Cuijpers uit Gemert], rechtschapen van levenswandel en zeer gezien bij de mensen, geeft zijn parochianen uitstekend onderricht, zowel in zijn preken als in de catechismuslessen. Hij heeft ongeveer 550 communicanten, die ook allemaal te communie gaan. De kerk telt vijf altaren, maar geen enkel is gewijd. Het kerkgebouw ziet er prachtig uit en is, zeker gelet op de tijdomstandigheden, voldoende aangekleed.

Op bestuurlijk terrein echter zijn er in deze parochie nogal wat problemen. Op de eerste plaats maken de kerkmeesters hier nooit een rekening op. Hetzelfde geldt voor de armmeesters, die acht of negen jaar geleden in functie waren. Ongeveer op dezelfde manier is er omgesprongen met de kerk- en de armengoederen. Zeker, de debiteuren worden aangemaand, maar wanneer zij problemen maken over het betalen, worden zij onvoldoende onder druk gezet. Vandaar dat tot nu toe zeer veel onbetaald is blijven liggen.

Deels ten gevolge van de oorlog en deels van de slechte administratie zijn sommige eigendommen van het armbestuur zelfs zodanig in het ongerede geraakt, dat ze nauwelijks kunnen worden teruggevorderd."

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 december 2009 om 08:58 uur

Pastoors van Heesch, 1518-nu

vertelde op 15 december 2009 om 11:35 uur

Kerkelijke inspectie in 1623

vertelde op 24 november 2014 om 16:12 uur

De Petruskerk in Heesch