i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Schijndel
Tags:

De Trouwe Landman

vertelde op 15 maart 2013 om 12:02 uur

Op de Oetelaar in Schijndel stond vanouds de boerderij annex klompenmakerij van Willem Wouters (1842-1925). Ook bij zoon Marinus (1878-1952) kon je voor ‘alles’ terecht op ‘Doetlur’ (nu Oetelaarsestraat 43). Ze hadden een kruidenierswinkeltje, herberg, een naaiatelier (dochter Bets was naaister) en ze verkochten lampolie.

Zelfs het beetje melk dat over was van hun ene koe, werd nog verkocht. Later waren er voor de verzekering ook paardenschattingen. Maar het boerderijtje lag zo achteraf en de weg was zo slecht, dat Marinus in 1932 met het oog op de toekomst van de kinderen op de Boschweg (nu Boschweg 121, De Stoofpot) een winkel bouwde voor ‘manufacturen en koloniale waren’ met een werkhuis erachter.

Hij verkocht het boerderijtje aan Van Roosmalen, die het in 1962 doorverkocht aan Steenbakkers, in welke familie het nog is. Van Roosmalen boerde er alleen. Hij kreeg nog ruzie met Wouters over een brandblusapparaat. Het huis kostte 6.000 gulden. Met moeite lukte het geld te lenen. Crisistijd! Van Roosmalen heeft het boerderijtje in 1962 met 2.200 meter grond voor 18.000 gulden verkocht aan Jan Steenbakkers van Olieeind en Netje Merkx van De Beek.

Die kwamen hier vanuit Gemonde wonen met hun drie dochters Jeanne, Diny en Ricky. Zij hadden voornamelijk melkvee. Dochter Ricky nam rond 1985 het huis over, boerde niet, maar werd onderwijzeres in Schijndel en huwde onderwijzer Paul van Balveren uit Oss. In hun ‘boerderijtje’ uit 1987 wonen ze nu met zoon Aron die in Den Bosch bestuurskunde studeert en dochter Anke die orthopedagoge is en werkt als zzp-er.

Jan Wouters heeft het boerderijtje waar hij tot 1932 woonde, nog goed voor de geest. In het verhaal dat je hier kunt lezen (pdf, 4,8 MB), krijg je een goed beeld van hoe dit multifunctionele keuterboerderijtje er uit heeft gezien.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

wim van driek van willem hannes orike grebe gebe van de ven ik woon nouw in millus zei op 3 december 2017 om 00:50 uur

wij kinderen van driek van de ven gongen er in de joaren60 be van rosmalen alted televisie keken de koste n cent ik guleuf bonanza

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 4 december 2017 om 10:37 uur

Wat leuk dat jullie in deze boerderij terecht konden voor die spannende western serie 'Bonanza'! Kwamen hier nog meer buurtgenootjes op af en werden er ook nog andere programma's gekeken?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 6 december 2009 om 12:22 uur

De klompenmakerij

vertelde op 8 november 2013 om 12:45 uur

De Sambeekse Hoek tak der familie Lemmens

vertelde op 1 september 2014 om 15:09 uur

Het Landbouwhuis in Klundert