i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Tags:

De Twaalf Apostelen

vertelde op 27 juni 2019 om 09:52 uur

In juni 1972 stonden ze nog fier overeind: De Twaalf Apostelen. Niet veel later werden deze woningen gesloopt en kwamen aan de Beugenseweg in Boxmeer nieuwe huizen te staan, die, zo begrepen wij, inmiddels ook weer verdwenen zijn. Heb jij nog herinneringen aan dit woningblok?

De Twaalf Apostelen, Boxmeer 1972 (foto: Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC BOX0473) De Twaalf Apostelen, Boxmeer 1972 (foto: Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC BOX0473) 

Kijk naar Toen

Ben jij hier misschien opgegroeid of startte je er jouw gezin? Hoe zagen deze panden er van binnen uit en waarom moesten ze plaats maken voor vernieuwing - zo op het oog was er weinig mis mee? En wat is het verhaal achter hun bijzondere naam?

We nodigen je uit om jouw herinneringen met ons te delen. Jouw reactie is van harte welkom in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Boxmeers Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Willy Theunissen (per mail, was postbode in deze regio) zei op 11 juli 2019 om 15:37 uur

De 12 woningen waren genummerd van 8 t/m 30. Op 8 woonde Cox en op 30 Rens Vinkenburg. Er hebben later geen andere woningen gestaan. Wel staan er woningen met de achterkant naar de Beugenseweg van de Jacob Cornelizstraat.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019 om 08:57 uur

Kijk, dat is kennis die een postbode als geen ander heeft! Veel dank voor je aanvulling, Willy!

Mieke Cuijpers-Cox (via de mail) zei op 15 juli 2019 om 14:59 uur

Twaalf Apostelen

Ik werd geboren in 1946 als 4de kind [van de 6] in de eerste “apostel”, het meest linkse huis op de foto. Mijn ouders zijn daar komen wonen toen ze trouwden in 1937.
De woning bestond uit ’n berging met ’n ouderwetse “plee”; een houten plank met een rond gat erin, die later werd vervangen door ’n doorspoel WC. Verder ’n eetkeuken, ’n woonkamer en ’n slaapkamer beneden, waar mijn ouders sliepen. Die werd later bij de woonkamer getrokken toen mijn oudste zussen uit het huis gingen.

’n Douche was er niet, zodat we in de keuken, waar iedereen binnenkwam, in een zinken teil in bad gingen. Op een dag kwam de melkboer binnen en dook ik achter het handdoek rekje en hij zei: “Oh meidje, ik heb wel vaker een blote kont gezien!”.
Via de gang kwam je op de overloop, waar 2 slaapkamers waren en ’n zolder. De zolder werd later de 4de slaapkamer waar mijn broer sliep.
We hadden ’n grote moestuin, die gescheiden was van ’t woonhuis door ’n paadje achter de woningen door, tot de 12de “apostel”, waar mijn opa en oma woonden.

Ik heb er altijd met veel plezier gewoond tot ik ging trouwen en op mezelf ging wonen. ’t Was ’n gezellige buurt. Er was ’n buurtvereniging “De Roskam” die van alles organiseerde. Als kind gingen we met de bus maar liefst naar de Efteling en er werden ook busreizen voor de volwassenen georganiseerd. Met de buurt werd ook met Carnaval ’n mooie praalwagen gebouwd.
Waarom de woningen de “12 apostelen” heetten weet ik niet zeker, maar ik neem aan omdat ’t er 12 waren.
Ik weet nog dat mijn ouders ’t heel erg vonden, dat de woningen werden afgebroken. De reden was dat de gemeente vond dat de “oude“ woningen niet oogden voor de entree van Boxmeer.

Moet me nog wel even van ’t hart dat, wat er later in de plaats van de Twaalf Apostelen gebouwd werd een heel onooglijk alternatief was, omdat die huizen met de achterkant naar de Beugenseweg kwamen te staan. Resultaat: allemaal verschillende afrasteringen [schots en scheef] en allerlei bouwwerken als schuurtjes; een zeer rommelige aanblik. Veel lelijker dan “de 12 apostelen”, die ’n mooi geheel vormden.

Groetjes,
Mieke

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019 om 20:22 uur

Prachtige herinneringen, Mieke, en wat mooi verwoord. Het klinkt als een heel mooie en saamhorige tijd. Wie weet, roept jouw bijdrage weer herkenning bij andere bewoners op?

We zijn heel benieuwd!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 2 september 2009 om 08:38 uur

Het huisje van opa en oma

vertelde op 26 januari 2018 om 17:45 uur

Toon Moors, koetsier bij Van Gend & Loos

vertelde op 18 januari 2019 om 09:11 uur

Vergane glorie