i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

De val van het Prilleke

vertelde op 6 september 2010 om 13:21 uur

Op zaterdagavond 20 mei 2006, rond half elf, maakte een flinke storm een einde aan het Prilleke, de kenmerkende oude dorpslinde die de Markt van Uden domineerde en het echte middelpunt van het dorp was. Johan Huisman was ter plekke en maakte meteen deze foto’s.

Met foto's van Johan Huisman

In 2004 schreef boomkenner Han van Meegeren nog op zijn bomenkaart van Brabant: “Uden is niet een van Brabants mooiste. Het is een beetje een allegaartje van van alles en nog wat. Maar Uden heeft wel een echte dorpslinde, het levende middelpunt.”

Zo werd een aantal jaren een concours hippique gehouden op het marktplein, dat voor dat doel overkapt was met een grote witte tent. Midden in de tent stond dan het Prilleke. En in de decembermaand werd er rond de boom een ijsbaan aangelegd waarop de Udense bevolking naar hartelust kon schaatsen. De boom leefde ook cultureel. Zo werd in 2001 in Theater Markant met veel succes de Udense musical ”Waar een prilleke is....” opgevoerd. 

 

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de volgende zondag de hele dag door mensen kwamen kijken naar de trieste restanten van de bijna 140 jaar oude lindeboom. Verbazing over de holle stam en wisselende emoties: een enkeling plengt een traan, een ander zaagt een stukje af ter herinnering, een derde vindt dat “die boom al geld genoeg heeft gekost”.

Wethouder Marnix Bakermans ziet meteen de positieve kanten: “Er is nu wel ruimte gekomen om toekomstige evenementen meer kansen te geven.”

Dat laatste wordt hem op de site Gekkermoethetnietworden bepaald niet in dank afgenomen. In de jaren na de val van het Prilleke komen ze in minstens 32 berichten telkens weer terug op de verdwenen lindeboom, die ooit in het hart van de gemeenschap stond: “Wij willen dat er op die plek weer een echte lindeboom wordt geplant, zo'n hele grote!” 

Dat hardnekkige pleidooi voor een nieuwe linde heeft niet gebaat. Het enige wat nog aan de boom herinnert, is een kunstwerk dat burgemeester Henk Hellegers op 28 mei 2009 onthulde. Genoveef Lukassen ontwierp een kunststofplaat van ruim twee bij twee meter, ingelijst in een roestvrij stalen lijst.

Daarin bevindt zich, in allerlei kleurschakeringen groen, een aluminium silhouet van het Prilleke, dat ’s avonds door leds verlicht wordt. Eroverheen staat een gedicht van de Udense stadsdichter Maarten van den Elzen, Een houten bloem met duizend bladeren.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: