i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Esch
Tags:

De Vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia)

vertelde op 23 november 2009 om 16:31 uur

Aan de Leunisdijk in Esch stond vroeger de lagere school St.-Willibrordus, een gebouw met hoge ramen. Op een plaatsje naast de school, bij de poort, stond een boom met laaghangende takken (hier helemaal rechts op de foto). Deze vleugelnoot, die zijn naam dankt aan de vleugeltjes die om het vruchtnootje zitten, staat er al jaar en dag.

   

Het is verleidelijk te denken dat de planter van deze boom zich bewust was van de symboliek van een vleugelnoot bij de poort van een school. Immers, het is de bedoeling dat de leerlingen uiteindelijk hun eigen weg gaan en uitvliegen!
Na schooltijd moesten de kinderen onder de boom wachten. Aan de overkant stond de meester die een teken gaf als ze over konden steken. De school bestaat allang niet meer, het gebouw heeft moeten wijken voor nieuwbouw eengezinswoningen. Maar gelukkig is de waardige boom wél behouden. Tot op de dag van vandaag staat hij met zijn oude takken op het hoekje van de Leunisdijk. Zijn stam is donkergrijs en diep netvormig gegroefd.

De boom staat op de lijst van waardevolle, beeldbepalende bomen binnen de bebouwde kom. Hier en daar zijn er roekeloos takken afgezaagd, waarschijnlijk om er auto’s onder te kunnen parkeren. Hoelang deze prachtige boom nog kan blijven staan? De afdeling Groen bij de gemeente Haaren kijkt de boom jaarlijks na. Hoe oud de boom is? Meer dan 80 jaar. Het is mooi dat in een oud dorp als Esch ook enkele oude bomen in de kom staan.

De lagere school werd in 1980 de basisschool en wel aan de landelijk gelegen Postelstraat. Deze school heeft veel aandacht besteed aan het aanleggen van het mooie groen op het plein en rondom de school. Bij het 12,5 jarig bestaan heeft men een jonge vleugelnoot geplant, als cadeau, net als vroeger dichtbij de poort. De boom is geleverd door boomkwekerij De Greef uit Esch.

Waarschijnlijk was niemand zich toentertijd ervan bewust dat als de oude boom het loodje zou leggen, er opnieuw een volwassen vleugelnoot bij de poort van de basisschool zou kunnen staan. En helaas! Dat zal ook niet gebeuren. Want deze jubileumboom, net 21 jaar jong en al een hele knaap is in 2008 omgehakt! Waarvoor? Om drie parkeerplaatsen te maken!

Hoewel het verhaal van de oude boom kenbaar is gemaakt, was behoud of verplaatsen van de boom geen optie. Ter compensatie heeft wethouder Carine Blom, samen met de schoolkinderen, op de boomfeestdag in 2009 een boom geplant, opnieuw dichtbij de poort van de school. En dat was natuurlijk... een vleugelnoot!

Moge deze boom heel oud worden en het verhaal blijven voortzetten. Hoera!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 27 november 2009 om 12:05 uur

De knotwilgen (Salix)

vertelde op 12 februari 2010 om 09:17 uur

De linden en de iepen (Tiglio, Ulmus)

vertelde op 22 mei 2012 om 11:03 uur

Boomfeestdag 2012, na de storm…