i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Willemstad
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Bruggen

De Volkerakbrug

vertelde op 26 februari 2010 om 13:27 uur

Tussen Noord-Brabant en Overflakkee ligt het Volkerak. Het is nu een zoetwatermeer met een vast waterpeil, maar tot 1967 was het Krammer-Volkerak een getijdegebied dat in open verbinding stond met de Noordzee.

Sinds de afsluiting vormt het één geheel met het Zoommeer bij Bergen op Zoom via het Schelde-Rijnkanaal (Eendracht).

De aanleg van de Volkerakdam was het vijfde project van de Deltawerken. De dam sluit het Volkerak af van het Hollands Diep. De scheepvaart op de Schelde-Rijnverbinding maakt gebruik van de Volkeraksluizen die in de dam zijn gebouwd. Men begon met de bouw van de sluizen in juli 1960. Over deze sluizen ligt de Volkerakbrug.

De Volkerakbrug, uitgerust met een beweegbaar deel, was klaar in 1965. Het beweegbare deel ligt over sluis nr. 1 van het sluizencomplex, dat bestaat uit drie naast elkaar liggende sluizen met ieder een doorvaart van 24 meter breed. Over de twee andere sluizen ligt een vaste, betonnen brug.

De Volkerakbrug is een schakel in de snelle autoverbinding tussen Rotterdam, Zeeland en het westen van Noord-Brabant, de A 29. Het traject Hellegatsplein-Willemstad van de snelweg is geopend 2 juli 1976.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: