i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Periode: 1900 - 1977
Tags:

De (voor)geschiedenis van Kees van Gaalen

vertelde op 17 maart 2017 om 13:22 uur

Op 15 augustus 1932 kwam mijn vader uit Amsterdam als café-restaurantkellner naar het Bossche Hotel Royal. Mijn moeder Cor van Gaalen stond achter het buffet. Op 1 juni 1933 stopte zijn dienstverband en op 4 augustus van dat jaar trouwden ze. In 1937 werd mijn vader gerant in het pas door zijn zwager Kees van Gaalen geopende Chalet Royal.

Kees van Gaalen, acht jaar oudDit gaat over de (voor)geschiedenis van Cornelis Adrianus Maria (Kees) van Gaalen, de grote motor en inspirator van een hele generatie van cuisiniers die naam hebben gemaakt in de horecawereld. Kees is op 21 mei 1900 geboren en zijn zusje (mijn moeder) Cornelia (Cor) Gerarda Maria in 1904. Kees gaat als dertienjarige aan de slag bij banketbakker Heesbeen in de Vughterstraat 13 in ‘s-Hertogenbosch. Kees wordt later mijn peetoom naar wie ik vernoemd ben.

Op 1 augustus 1913 begint hij dus zijn loopbaan als leerling-banketbakker bij Heesbeen tot 16 oktober 1914 en daarna bij de bekende patisserie ‘t Kupke aan de Schapenmarkt. Het koksvak begon hem te interesseren en om zich daarin te bekwamen vertrekt hij naar Den Haag.

Bakkeij 't Kupke, 1916In 1917 – hij is dan 17 jaar – treed hij in dienst bij restaurant Van der Pijl op de Plaats in 's-Gravenhage als aide gardemanger waar hij de geheimen van de koude keuken leert. De eisen, die het restaurant aan zijn personeel stelt, zijn bijzonder hoog. In 1919 voegt Kees zich bij de keukenbrigade van het Grand Hotel in het mondaine Scheveningen van die tijd. Daar maakt hij kennis met de Franse keuken.

Na een jaar verruilt hij het Grand Hotel voor Royal - van de Europees vermaarde culinaire specialist Léon Kemper - waar hij tournant is. Een jaar later vertrekt hij naar het Haagse hotel Victoria. Daar wordt hij poissonnier (visbereidingen). Maar ook dit is niet van lange duur, zoals in die tijd gebruikelijk.

De brigade van het Grand Hotel in Scheveningen. Kees staat rechts achter.In 1920 werkt hij als rôtisseur in Het Groot Badhuis te Zandvoort. Van Zandvoort gaat hij weer naar Den Haag, als entremetier bij Riche. Van Riche trekt hij naar De Twee Steden, waar hij opnieuw rôtisseur wordt. In 1921 werkt hij opnieuw bij Het Groot Badhuis in Zandvoort en daarna bij het Palacehotel in Scheveningen.

In 1922 wordt hij – 22 jaar oud – chef-kok in sociëteit De Lohengrin in ’s-Hertogenbosch. Hij blijft daar tot 1931. Lohengrin was de plaats van samenkomst van de Bossche notabelen en daar ontstond geleidelijk behoefte aan een maaltijd na de borrel. Kees maakte er volgens de annalen in korte tijd “het beste adres voor Lunch, Diner, Souper’s in alle prijzen” van, “bekend door heel Nederland”.

Het koksteam van de Lohengrin: Kees zit vooraan.Op 29 september 1924 trouwt hij met Michelina Stötefalk, die hij heeft leren kennen in de tijd dat hij in Den Haag werkte. Hij sticht een gezin en op 1 mei 1931 realiseert hij zijn grote ideaal: een eigen bedrijf. Hij koopt hotel-café-restaurant François in de Visstraat 26, dat hij herdoopt tot Hotel Royal.

Lees hier het boeiende verhaal van Kees, zijn kinderen en kleinkinderen, en hoe hij Hotel Royal en Chalet Royal groot maakte.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 9 februari 2010 om 13:35 uur

Motel Nuland

vertelde op 1 mei 2013 om 14:56 uur

IJssalon in Grave

vertelde op 4 oktober 2012 om 16:30 uur

Centraal