i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Den Dungen
Tags:

“De vreeselijke brand te Den Dungen”

vertelde op 1 november 2012 om 15:23 uur

Tijdens een koude januari-nacht in 1907 verandert het leven van de familie Groenendaal in een nachtmerrie. Een uitslaande brand legt hun boerderij volledig in as, maar de zwaarste klap moet dan nog komen. Pas na enige tijd blijkt dat het zevenjarige zoontje en vijfjarig dochtertje het brandende huis terug zijn ingegaan. Pas na geruime tijd worden zij – beiden verbrand – teruggevonden.

Het krantenartikel is uitvoerig en gedetailleerd. Rond 22.30 uur ligt de hele familie Groenendaal – inclusief de dienstmeid – in bed. Plots worden zij gewekt door een snel uitbreidende brand; het grote huis staat al snel in lichterlaaie.

Van verschillende kanten komen omwonenden toegesneld, maar de dikke mist zorgt voor flink wat vertraging. “De boerderij was één vlammenzee, van alle kanten sloegen de vlammen uit, het half-strooien, half-pannen dak stortte met donderend gewerld naar beneden”, zo staat te lezen in de krant.

Aanvankelijk lijken al zeven kinderen gered. Het jongetje van zeven en het meisje van vijf lopen eerst hun vader achterna, die zoveel mogelijk spullen in veiligheid probeert te brengen. Maar zij worden weer terug naar buiten gebracht. Terwijl hun vader geld en goederen probeert te redden, voltrekt het echte drama zich aan de andere kant van de boerderij.

Daar gaan het broertje en zusje alsnog naar binnen. Aan de andere kant van de boerderij worden ze wel gemist, maar wordt er vanuit gegaan dat ze bij buren zijn ondergebracht. De kinderen worden pas later aangetroffen in hun bed. De journalist vermoedt dat slaap en kou ze heeft teruggedreven naar hun kamer.

“De burgemeester van Den Dungen en St. Michielsgestel vond bij het licht van een electrische zaklantaarn het jongetje. In een anderen hoek der kamer vond de veldwachter het verkoolde lijkje van het meisje”, aldus het krantenartikel. Aan het eind wordt de knecht als mogelijke verdachte aangewezen, omdat hij ruzie heeft gehad met de boer. Bovendien doet de journalist een appèl op zijn lezers. “Niets is verzekerd. De schade wordt op 1500 gulden geschat. Wellicht zijn er milddadige menschen die den man in deze helpen willen!”

Meer weten over de genealogie van de familie Groenendaal? Lees dan hier verder op de site van Bert van de Brandt.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Henk van Gestel zei op 15 september 2015 om 12:30 uur

Mijn idee om als Dungense heemkundige aan deze brand aandacht te besteden bestond al vanaf het moment dat een aantal jaren geleden de site www.historischekranten.nl (nu www.delpher.nl) beschikbaar was.

Een hoogbejaarde vrouw uit Den Dungen vertelde me eens over een vermeende brand die volgens haar vader begin vorige eeuw zou hebben plaatsgevonden nabij de Dungense kerk. Daarbij waren twee kinderen (van de familie Groenendaal) omgekomen. Via de beschikbare digitale krantensite ben ik op zoek gegaan naar de meest relevante basisgegevens zodat ik daarmee op zoek kon gaan naar informatie uit regionale kranten van toen. De Provinciale Noordbrabantsche 's-Hertogenbosche Courant berichtte in 1907 uitgebreid over de bewuste brand. De krant is op microfiche in het Bossche stadsarchief raadpleegbaar en voor mij voldoende reden om intensief op de brand in te gaan. Naast het relaas van de krant heb ik geprobeerd zo veel mogelijk informatie over deze brand, zoals oorzaak en gevolg, te achterhalen.

De boerderij die toen afbrandde staat bekend als het huidige adres Donksestraat 2. Vanwege het feit dat sinds 11 nov. 2014 ook kadastrale gegevens bij het BHIC via Kadaster ArchiefViewer te raadplegen zijn vond ik het interessant om een breed artikel te maken met als titel "Wetenswaardigheden omtrent boerderij Donksestraat 2".

Het artikel, met uitgebreide informatie over de brand en de geschiedenis van de bewuste boerderij en haar bewoners, wordt gepubliceerd in het Dungens heemkundig tijdschrift "Het Griensvenneke", jaargang 40, nr. 3 (september 2015).

Uit het artikel blijkt welke mogelijkheden digitale bronnen ons bieden.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 september 2015 om 21:00 uur

We houden het artikel in de gaten Henk !

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: