skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Vrouweninitiatiefgroep in Den Bosch-Oost

'Wie wel eens wat meer wil dan alleen het huishouden, wordt uitgenodigd om daarover van gedachten te wisselen.' Zo ongeveer luidde de oproep, rond 1978, van een paar wijkbewoonsters uit Den Bosch-Oost in de krant.

De Vrouweninitiatiefgroep in Den Bosch-Oost
De vrouweninitiatiefgroep in Den Bosch-Oost.

Er kwamen verschillende reacties, maar de wensen liepen nogal uiteen. De een wilde iets creatiefs doen, de ander een praatgroep starten en een derde wilde “Engels leren om met de kleinkinderen uit Canada te kunnen praten."

Toch was dit het begin van een hele reeks activiteiten voor vrouwen die in Oost tot ontwikkeling zou komen. De behoefte aan contact en de wens dat niet iedere groep een eilandje zou worden, leidden tot de afspraak om regelmatig bij elkaar te komen en elkaar te blijven informeren.

En zo ontstond de Vrouweninitiatiefgroep. Aanvankelijk was dit een kleine groep vrouwen uit Oost die aan verschillende vrouwenactiviteiten in de buurt deelnamen of die zelf opgezet hadden. Deze groep bezocht verschillende peuterspeelzalen, scholen en bewonerscomités in de wijk om bij moeders en bewoonsters de behoeften te peilen en om samen te bekijken welke andere activiteiten in Oost ook kans van slagen zouden hebben.

De initiatiefgroep groeide uit tot zo’n 12 á 14 vrouwen. Het kostte veel strijd, maar met steun van Welzijnsproject-Oost konden er uiteindelijk twee betaalde vrouwenwerksters aangesteld worden. Eerst liep dat via een werkverruimende maatregel, later betaalde CRM tweemaal 20 uren per week vanuit een arbeidsplaatsenplan voor emancipatie. De vrouwen zelf kozen mijzelf en Marijke Pennings voor dit werk, dat vooral uit coördinatie bestond. Ik was al langer actief in het vrouwenwerk in Den Bosch en ook in Oost en Marijke was mede-oprichtster van het gezondheidscentrum Samen Beter in de wijk. Wij kenden de principes en uitgangspunten van het ‘basiswerk’ van Paolo Freire en dit sloot uitstekend aan op de werkwijze van de vrouweninitiatiefgroep.

Binnen twee jaren slaagden we erin een groot netwerk van vrouwenactiviteiten op te zetten:

  • Creativiteitsgroepen (bloemschikken, handenarbeid, naailessen, breigroepen, poppen-maken, timmergroepen).
  • Cursussen (VOS-groepen, politieke vorming, een ‘Kijk-praat-leergroep’ als experiment, Engelse-les-cursus, Cursus ‘formulieren invullen’, Cursus ‘belastingen’).
  • Praatgroepen (Vrouwen in de Overgang de zgn. VIDO-groepen, Cursus ‘Zeggen wat je denkt’, 50-plusgroepen, Moedergroepen binnen het peuterwerk en de basisscholen).
  • Meisjesgroepen (vanuit de jongerensoos in de buurthuizen de Oosthoek en De Stolp opgezet).
  • Vrouwendagen (eenmaal per jaar georganiseerd door de vrouweninitiatiefgroep voor de gehele wijk Oost, met cabaret, toneel en zang en modeshow).
  • de Basisacademie (de vrijwilligstersscholingen en de scholingsdagen, regelmatig ook buiten Den Bosch in volkshogescholen).
  • Diverse projecten zoals de Tweedehands kledingwinkel Hartenvrouw, de Engelandreizen (vanuit de Engelse-lesgroep) en verschillende andere busreizen en excursies.

Op den duur namen de vrouwen van de initiatiefgroep steeds meer beleids- of bestuursfuncties op zich, zoals in het Projectoverleg, Samen Beter, de buurthuizen en een woningbouwvereniging.

 

Hoofdpagina Rebellerende vrouwen

 

Deel verhalen en foto's!

Reageer hieronder, deel je herinneringen aan de vrouwenbeweging en vul deze pagina aan! Foto's kun je sturen naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe. Vragen en opmerkingen kun je ook plaatsen op het forum.

Lees meer over:

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!