
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In 1938 had mijn moeder al de beschikking over een wasmachine. Dat was voor die tijd al heel luxe. De meeste mensen in onze straat wasten hun kleding nog op een wasbord met groene zeep in een tobbe. De wasmachine had een ronde houten kuip en werd aangedreven door een elektrische motor met een V-snaar en had een open tandwielenhuis. Dus zonder beschermkap. Je kon met een hevel ook de wringer in werking stellen.
Ons mam en mijn oudere zuster waren met de was bezig. Ik speelde toen ik twee jaar was in de keuken en kroop op handen en voeten naar de bijkeuken, waar die wasmachine stond. Mijn moeder duwde de natte schone was door de wringer en mijn zuster nam de lakens en slopen aan, om in de wasmand te laten zakken. Intussen wou ik me optrekken aan de poot van de wasmachine en kwam toen met het topje van m'n linker wijsvingertje tussen de tandwielen van de wringer terecht.
Eerst naar de dokter en daarna naar het ziekenhuis. Dat is vlug verteld, maar zo vlug ging dat niet in die tijd. Mijn moeder moest eerst met mij op de arm lopend naar de dokter. Die stuurde ons naar het ziekenhuis. Er ging een paar uur overheen voor er een chirurg of dokter naar mijn handje gekeken had.
De eerste dagen moest mijn moeder mij maar met mijn handje in warm sodawater weken om het vuil eruit te laten trekken. Na twee dagen gingen we terug naar de dokter in het ziekenhuis. Het zag er niet goed uit. Ik mocht in ieder geval niet mee naar huis en moest in het ziekenhuis blijven. Na een paar dagen begon mijn linker wijsvingertje helemaal zwart te worden. Dat noemden ze in de volksmond koudvuur (gangreen). Er waren in die tijd geen (penicilline) medicijnen om koudvuur te bestrijden. Dus ze konden aan de infectie niets doen. Snel werd toen het vingertje en een klein stukje van mijn handje verwijderd. Gelukkig bleef het daarbij en had het verder geen gevolgen. Dit waren bange dagen voor ons pa en ma. Want koudvuur kon ook je arm aantasten. Doordat dit ongeval op zeer jonge leeftijd is gebeurd leerde ik daarmee omgaan. Maar het is ook de reden dat ik nog nooit in het mooie Was- en Strijkmuseum ben geweest in de Stationsstraat.
Dit verhaal verscheen eerder in de MooiBoxtelKrant van 29 april 2015.