i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Aarle-Rixtel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Watermolens

De watermolen van Rixtel

vertelde op 16 maart 2010 om 14:21 uur

Deze molen heeft aantoonbaar al voor 1314 bestaan. Hij lag bij het Gulden Huis en mocht alleen in de winter malen, tussen oktober en half maart. Hij was zo gebouwd, dat hij bij gebrek aan water en in de zomer aangedreven kon worden met een paard.

De molen werd in 1803 geroemd door Stephan Hanewinckel, dominee en auteur van Reize door de Majorij van ’s-Hertogenbosch, de eerste “toeristische gids” van Oost Brabant, waarin hij bezienswaardigheden en de eigenaardigheden van de Meierijdorpen beschreef. Hanewinckel stak de loftrompet over de kwaliteit van de olie uit Rixtel. Nergens in de Meierij van ’s-Hertogenbosch werd er meer en betere olie uit (lijn)zaad geperst als hier.

Zoals zo veel molens op de Aa veroorzaakte ook de molen van Rixtel wateroverlast voor de omgeving. Bij metingen in 1545 bleek de bodem van de molensluizen te hoog te liggen. Als gevolg daarvan verzandde de Aa boven en beneden de molen, wat de doorstroming natuurlijk ernstig belemmerde.

In 1672-1673 werd de watermolen bij de Franse inval door oorlogsgeweld zwaar beschadigd. Blijkbaar is hij op een andere plaats herbouwd, want in de bronnen is daarna sprake van “de plaats waar de oude watermolen heeft gestaan”.

Eeuwenlang was de molen in handen van de eigenaren van de heerlijkheid Rixtel. In 1827 kocht de familie Bots de molen. De weduwe Albert Bots was in 1857 eigenaar en J. Verstappen de molenaar.

Ondanks regelingen zoals die van 1545, bleven de watermolens hinderlijk voor de afwatering in de rivier de Aa. Om die reden kocht de gemeente Helmond de molen in 1883 om hem te slopen. Gezien de regelmatige overlast bovenstrooms, was dit een logische stap. Want ons rest aan herinnering is een perceel, genaamd Oliemolen. 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 7 mei 2009 om 10:16 uur

De watermolen van Middelrode

vertelde op 29 juni 2009 om 14:58 uur

De Aa

vertelde op 22 september 2010 om 09:56 uur

Kasterense watermolen