skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

De wederopbouw begint in Heesch

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 1 juli 2016
bijgewerkt op 20 april 2016
Op dinsdag 16 april 1946 is er in Heesch iets bijzonders aan de hand. In de Kerkstraat, dan nog Reindersteeg genoemd, zal de eerste schop in de grond worden gestoken voor de bouw van de eerste tien woningwetwoningen van Nederland. Let wel, de eerste tien van in totaal 10.000 woningen, waarvan er alleen al in Brabant 2.300 zullen verrijzen. Tientallen dorpelingen van jong tot oud zijn er getuige van, wanneer Ir. J. Bolsius, inspecteur van de volksgezondheid in Noord-Brabant, de schop ter hand neemt. Waarnemend burgemeester Van Hulst kijkt tevreden toe, hoewel de Commissaris van de Koningin verhinderd is en op het allerlaatste moment heeft afgezegd.

Straatbeeld in Heesch, in na-oorlogse jaren

Tienduizend lijkt veel, maar als gevolg van de oorlogsschade is er in Nederland een tekort ontstaan van zo’n 200 tot 250.000 woningen. Het Rijk is vastbesloten de nijpende woningnood fors aan te pakken.

De productie moet omhoog: van 10.000 in 1946 tot uiteindelijk 70.000 woningen per jaar, zodat de achterstand in tien jaar kan worden ingelopen.

Geen wonder dat in april 1946 landelijk een verplichte registratie van bouwvakkers plaatsvindt: alle hens moet aan dek! In Heesch zijn ze er blij mee, want tijdens de veldslag tussen Duitsers en geallieerden eind september 1944 zijn zo’n 120 huizen verwoest. Dat is veel voor een dorp van nog geen 4.000 inwoners, van wie er dus een kwart dakloos is. Al in 1945 worden er her en der noodwoningen gebouwd, maar sommige gezinnen moeten genoegen nemen met een barak. Een daarvan is de zogenoemde Engelse barak, naast de Marechausseekazerne (nu Restaurant Wolters). Daar passen net twee gezinnen in, aanvankelijk nog zonder elektriciteit. Ofschoon bedoeld voor ’n paar jaar, blijft de barak nog tot december 1955 bewoond. Zo hoog is dus de nood in Heesch!

De eerste van de tien woningen in de Kerkstraat worden op donderdag 3 oktober 1946 officieel in gebruik genomen. De directeur-generaal voor de Volkshuisvesting, Van der Meer, komt daarvoor speciaal vanuit Den Haag naar Heesch. Voor nog geen 100.000 gulden wordt de gemeente eigenaar van het complex. De bewoners huren aanvankelijk hun woning van de gemeente, maar al in 1954 kunnen zij eigenaar worden, tegen gunstige voorwaarden. Zes van de tien gezinnen stemmen meteen toe. De tien woningen staan er nog steeds!

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reacties (6)

Christ van den Acker zei op 23 december 2018 om 17:47
Een van de zes gezinnen die in 1954 meteen toestemden in de aankoop van een van de 10 woningwetwoningen was dat van ons. In 1953 zijn wij er komen wonen komend vanuit een houten huis (verbouwde directiekeet) op Heelwijk. Mijn grootvader kwam bij ons toen ook inwonen. Grootmoeder was met Kerstmis 1952 overleden. Mijn moeder was enig kind dus het sprak voor zich dat hij bij ons introk. Tot 1965 had hij een eigen slaapkamer in ons huis. Na een ongeval met zijn brommer is hij vanuit het ziekenhuis in Oss naar een revalidatiecentrum In Beek bij Nijmegen gegaan en weer later via "Vita Nova" in Oss kwam hij in het toen nieuwe bejaardenhuis in Heesch te wonen. De laatste tijd van zijn leven heeft hij dementerend doorgebracht in "De Nieuwe Hoeven" in Schayk waar hij in 1979 is overleden.Het huis is in 1954 gekocht voor 5300 gulden! In 1980 toen de 3 kinderen (Ineke, mijn 4 jaar oudere zus, Bart die 8 jaar jonger is dan ik en ik) het huis uit waren hebben mijn ouders het huis verkocht en zijn een bejaardenwoning aan de Ravelstraat gaan huren.
Ik kan me de andere bewoners van de woningwetwoningen nog wel herinneren.
Op nummer 2 woonde een familie van Dijk die rond 1960 naar Nistelrode verhuisd is. Jan van de Rakt en zijn vrouw betrokken toen dat huis.
Op nummer 4 woonde het gezin van Piet van Grunsven, beter bekend als Piet de koster. Samen met zijn vrouw Mien had Piet 5 (?) kinderen: Hannie, Gerard, Tinie, een jongen die ? heette en Anita.
Op nummer 6 woonde aanvankelijk een gezin Kemperman met ? kinderen. Dat waren "vrimden" want die kwamen oorspronkelijk niet uit Heesch. Na hun verhuizing kwam er de weduwe van Bergen wonen, beter bekend als de vrouw van Bijs van Bergen. Er waren meerdere kinderen; ik kan me alleen een zoon herinneren: Bertie, die en paar jaren ouder als ik was.
Op nummer 8 woonde eerst de weduwe van der Horst. Volgens mij in haar eentje. Ik kan me nog wel herinneren dat er een dochter getrouwd was met een kapper (Kapl) en in Uden woonde. Hun dochters Roos en Ada kwamen regelmatig bij Oma op bezoek en speelden dan ook met mijn zus en mij. Rond 1960 is mevrouw v.d. Horst vertrokken en kwam Jan van Grinsven en zijn vrouw er wonen. Zij hebben daar 2 dochters gekregen: Geertje en ?
Op nummer 10 woonden wij. Mijn vader Albert van den Acker; mijn moeder Marietje van den Acker- van Bakel, mijn grootvader Ciske van Bakel, mijn zus Ineke en ik. In 1958 kwam daar nog mijn broer Bart bij.
Op nummer 12 woonde Herman en Tonnie Broeksteeg en hun kinderen. Namen die ik nog weet: Jacqueline, Bert, Gerard en Rikie. Deze laatste heeft het huis toen ze trouwde van haar ouders gekocht en woont er wellicht nog.
Op nummer 14 woonde de weduwe Duys en haar kinderen. Een flink gezin waarvan ik de namen Annie, Herman, Sjaak en Bertie nog weet. Maar er waren er meer. De oudste dochter was conductrice bij de Zuid-Ooster, de bus. Ze droeg een uniform wat best wel indruk op me maakte.
Op nummer 16 woonde het gezin Lucius. Ook een groot gezin waarvan ik me de namen Nel, Adriaan en Wim nog herinner.
Op nummer 18 het gezin van Tien Dufhuis. Ik weet alleen nog dat ze een dochter hadden die Sjannie heette; de rest ben ik kwijt.
Hetzelfde geldt voor het gezin Hermes op nummer 20. Zij hadden naast andere kinderen een dochter met de naam Gerrie.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 2 januari 2019 om 12:18
Wat een goed geheugen Christ, bedankt voor de informatieve reactie. Je verhaal laat ook mooi de verschillende gezinssituaties van die tijd zien; bijvoorbeeld de weduwe van nummer 8 die in een vergelijkbaar huis woont als het flinke gezin op nummer 14. Heel bijzonder.
Sjaak Duijs zei op 7 september 2019 om 15:42
Graag zou ik willen reageren op het verhaal van Christ van de Acker oud dorpsgenoot en bewoner van de Kerkstraat in HEESCH
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 september 2019 om 18:26
Hallo Sjaak, je kunt je reactie voor Christ van de Acker hier achterlaten, hoor. Of begrijp ik je opmerking wellicht niet goed?
Sjaak Duijs zei op 8 september 2019 om 18:32
Graag zou ik willen reageren op de ingezonden informatie van Christ van de Acker wat betreft de tien woningwetwoningen van de Kerkstraat gebouwd direct na de oorlog en opgeleverd rond 1946/1947. Ook mijn moeder (weduwe) geworden in maart 1954 stemde uiteindelijk in om tot koop over te gaan van een van de woningwetwoningen. Daar vrij plotseling mijn vader wegviel
(1 maart 1954) bleef moeder alleen achter met een gezin van 12 kinderen.
( 8 jongens en 4 meisjes). Achteraf gezien bijzonder knap om die stap in die moeilijke tijd te zetten. Het huis heeft mijn moeder in 1954 gekocht voor een bedrag van 5400 gulden. Rond 1980 verkocht mijn moeder het huis aan mijn broer Herman die er tot op heden nog woont. Moeder verhuisde naar een nieuwe bejaarde woning aan de Christinastraat in Heesch. Ook ik kan mij de meeste andere bewoners van de Kerkstraat nog wel herinneren. Doch wil ik naast de informatie van Christ nog wel wat aanvullingen doen. Op nr. 2 woonde de fam. van Dijk. Dit gezin bestond uit vier kinderen. Twee jongens en twee meisjes t.w. Adrie-Willie-Reggie en nog een meisje waarvan ik de naam niet meer kan herinneren. Inderdaad zoals Christ aangaf verhuisde het gezin later rond 1960 naar Nistelrode. Het huis wordt later bewoond door Jan van de Rakt en To van Hoorn. Deze hebben daar nog vele jaren gewoond. Op nr. 4 woonde de fam. van Grunsven. Piet en Mien van Grunsven - Wijnen. In de volksmond Piet de Koster genoemd. Naast Koster was Piet ook grafdelver. Dit gezin bestond uit 6 kinderen t.w. Hannie-Gerard-Tinie- Martien-Anita en Peter. Maar...deze waren NIET de eerste bewoners. Voorheen werd de woning nog enkele jaren bewoond door de fam. Doortgen. Kan mij van de gezinssamenstelling niets meer herinneren.
Op nr. 6 woonde de fam. Kemperman. Dat waren vremde zou Christ zeggen.
Kan mij nog herinneren mevr. Kemperman en hun twee kinderen. Zoon Bennie en nog een dochter waarvan ik de naam niet meer kan herinneren. Deze verhuisde vrij snel weer en trokken naar Oss. Daarna kwam er de fam. van Bergen te wonen. Bertha (weduwe) was getrouwd met Bijs van Bergen. Dit gezin bestond uit 5 kinderen. t.w. Tonnie-Jan- Henk-Jannie en Bertie. Op nr. 8 woonde de weduwe ter Horst. Haar man was vrij kort na de oorlog met de motor verongelukt. Mijn moeder ook weduwe had veel contact met Opoe ter Horst zoals wij kinderen haar noemde. Wat ik mij nog goed kan herinneren was dat wij op woensdag en zaterdagmiddag TV mochten komen kijken. Opoe ter Horst was de eerste in de straat met een TV en...Telefoon. Opoe had twee kinderen.
Dochter Marie en zoon Jan. Marie was getrouwd met dhr. Kapl en hadden 3 kinderen. t.w. Roos- Ada en Rikie. Woonde in Uden waar dhr. Kapl jarenlang een kapperszaak runde.
De kinderen kwamen vaak bij oma en kwamen ook weleens bij ons spelen.
Wat ik mij ook nog kan herinneren is dat Marie vroedvrouw was en dat Jan monteur was bij Philips. Nadat Opoe ter Horst haar huis rond 1970 verkocht had verhuisde zij naar Oss. Daar betrok zij een benedenwoning. Toeval wil dat mijn zwager haar boven buurman werd. Moeder en wij zelf hebben nog jarenlang tot aan haar overlijden contact met haar gehad. Daarna kwamen Jan van Grinsven en Bets van de Rakt daar te wonen. Die hebben er nog jarenlang gewoond.
Wat ik mij kan herinneren was dat zij 2 dochters hadden. Op nr. 10 woonde de fam. Albert en Marietje van de Acker- van Bakel. Opa van Bakel (Ciske) woonde daarbij in. Kan mij Ciske nog wel herinneren. Klein van stuk en pijp rokend met een zilverenklokje boven in zijn vestzakje. Verder bestond het gezin uit 3 kinderen. t.w. Ineke- Christ en Bart. Kan mij ook nog goed herinneren toen Bartje werd geboren. Vele bewoners (vooral de kinderen) uit de Kerkstraat stonden voor het raam om het kleine wonder te aanschouwen. Maar... voor Albert en Marietje heeft daar nog het gezin van Ties en Anna van Bakel enkele jaren gewoond.
Dat gezin bestond dacht ik uit 6 kinderen. t.w. Andre-Harrie-Rikie-Willie-Jan en Cor. Later verhuisde dit gezin naar de Hoogstraat richting het kruispunt.
Op nr. 12 woonde de fam. Broeksteeg. Herman en Tonnie Broeksteeg- van de Tillaart.
Dit gezin bestond uit 6 kinderen. Clazien - Ria-Bertie-Gerard- Wilhelmien en Rikie. Dochter Rikie heeft later het huis gekocht en woont tot op heden nog in het ouderlijk huis. Op nr. 14 woonde de fam. Duijs. Herman en Marietje Duijs-Steur. Moeder was vroeg weduwe daar Vader in maart 1954 op 44 jarige leeftijd plotseling overleed. Moeder bleef achter met een gezin van 12 kinderen. t.w.
Mientje-Jo- Gerrit - Adrie - Herman - Bennie - Annie - Henk - Ria - Sjaak - Tineke en Bertie. Op nr. 16 woonde de fam. Lucius. Jas en Nel Lucius - Pittens.
Dit gezin bestond uit 10 kinderen. t.w. An - Albert - Piet - Arnold - Mientje - Truus - Nellie - Adriaan - Ria en Wim. Op nr. 18 woonde de fam. Wingens en NIET Duffhuis zoals Christ aangaf. Deze fam. woonde tegenover op nr. 9. Op nr. 18 woonde dus Tien en Mina Wingens - Kappen. Deze hadden 7 kinderen. t.w. Corrie - Arnold - Annie - Sjannie - Theo - Peter en Wilma. Op nr. 20 woonde de fam. Hermens. Harrie en Marie Hermens - Beems. Deze hadden 7 kinderen. t.w. Annie - Lenie - Antoon - Jan - Hennie - Gerrie en Rinie. Tot zover mijn informatie wat betreft de woningwetwoningen aan de Kerkstraat in HEESCH.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 september 2019 om 09:56
Beste Sjaak, veel dank voor deze waardevolle aanvullingen en herinneringen. Heel mooi hoe je bijna de straat na al die jaren weer opnieuw tot leven brengt. Wat knap dat je al die namen nog zo kunt noemen! Ik denk dat je Christ van de Acker - en veel andere bewoners van deze straat in Heesch - een groot plezier hebt gedaan met het delen van al deze informatie. Ik heb het in ieder geval met veel genoegen gelezen, dank daarvoor!

Heb je mogelijk ook nog foto's? Als je die naar ons zou willen mailen (info@bhic.nl), dan zetten we die er graag bij!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen