skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Rens van Ballegooij
Rens van Ballegooij Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Rens van Ballegooij
Rens van Ballegooij Bhic

De Weijer in Boxmeer

De naam Weijer betekent vijver. Het huis De Weijer wordt al in de vijftiende eeuw genoemd als woonplaats van de plaatselijke pastoor. In latere eeuwen wordt het huis de residentie van de drost van Boxmeer. De familie De Raet heeft er vele generaties gewoond.

Na het vertrek van de familie De Raet vestigde zich in 1850 de frater-onderwijzer Jan de Smit in het huis. Hij richtte het gebouw in tot een jongenskostschool, St. Chrysostomus geheten. Deze kostschool bleef tien jaar bestaan, tot het overlijden van Jan de Smit.

Aan het einde van de negentiende eeuw kocht het kerkbestuur De Weijer en stelde het gebouw ter beschikking aan de Zusters van JMJ (Jezus Maria Jozef) om er hun onderwijs te geven. De zusters bouwden het gebouwencomplex in de loop der jaren steeds verder uit.

De Weijer werd een combinatie van diverse scholen voor meisjes. Er heeft een bewaarschool in gezeten, een ulo-school voor meisjes, een R.K. lagere meisjesschool en een landbouwhuishoudschool.

In 1974 vertrokken de zusters en kreeg het complex een grondige restauratie. Tegenwoordig is het gebouwencomplex in gebruik als een sociaal-cultureel centrum, met een openbare bibliotheek, een schouwburg en een muziekschool.

Heb jij nog bij de zusters op kostschool gezeten? Reageer dan hieronder, deel herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook welkom. Stuur ze naar internaten@bhic.nl en dan voegen wij ze hier toe.

______________________

Petra Jansen (intern '59-'63) stuurde ons deze foto's:


1. Uloschool aan het Weijerplein
2. Internen op de foto voor de Weijergracht, met nog een stukje Weijergebouw in beeld
3. Twee eindexamenklassen zowel in- als externen
4. Twee eindexamenklassen zowel in- als externen


 


5. Internen tijdens een retraite in Uden met een van de begeleidende zusters
6. Internen tijdens een retraite in Uden met een van de begeleidende zusters
7. Internen van de examenklas


A. Meulensteen stuurde ons deze foto:

Foto ingezonden door A. Meulensteen

Vermoedelijk zien we hier leerlingen van de oude Ambachtsschool bij de Stationsweg, op de hoek van de Dr. Peelenstraat. Later werd deze ambachtsschool de Technische School voor Boxmeer en Omstreken. Op dezelfde plaats staat vandaag de dag het Elzendaalcollege (dat weer is voortgekomen uit het St. Chrysostomus College / Lyceum).


Reacties (35)

antoinette van tulden zei op 28 maart 2010
ik heb van 1945 tot 1952 hier op school gezeten, en daarna naar limburg verhuist.heb goede herinneringen aan die tijd en ben al lang op zoek naar medeleerlingen uit die tijd en naar fotos.ik vind van de jongensschool wel veel informatie maar niet van de meisjesschool,wat ik erg jammer vind.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 29 maart 2010
In het gemeentearchief van Boxmeer bevindt zich meer informatie over de meisjesschool. Als u via Historisch Onderzoek (groene vierkantje) op deze website zoekt op 'Weijer' of 'Elzenstraat’ ziet u een aantal dossiers van de meisjesschool. Deze kunt u inzien op de locatie Grave van BHIC.
Succes met zoeken!
arno peters zei op 22 december 2010
Op de 2e van de 3 klommen in het midden van het gebouw staat een mariabeeld dat eigenlijk aan de overkant stond in een nis op de toren van het ST. Josephklooster.
Br. C Thiery heeft het tijdens de sloop van het klooster gered van de ondergang en het beeld heeft tientallen jaren bij hem thuis in de tuin gestaan. Uiteindelijk heeft de Stichting behoud Erfgoed gemeente Boxmeer het beeld gered en samen met het bestuur van De Weyer besloten om het op de huidige plek neer te zetten waar zij het afgebroken klooster nog in de gaten kan houden. Recht tegenover waar zij nu staat dus!
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 23 december 2010
Wat een mooi verhaal, Arno! Dat was er niet geweest als broeder Thiery destijds niet zo voortvarend had opgetreden.

Interessant om te lezen welke historie schuilgaat achter dit beeld.
Chris Hendriks zei op 6 januari 2011
In het St.Jozefklooster zaten zlotnonnen. In de jaren zestig heeft de Rowan-afdeling Boxeer daar in het kolenhok haar HOME gehad. Ik was toendertijd Chef bij de Rowans. Dit waren jongens van 14 tot 16 jaar.
John Cremers zei op 24 januari 2011
Niet de familie De Raet was tot 1850 woonachtig in De Weijer maar Johan Baldewijn Baron van Hugenpoth tot den Berenclaauw. Hij was overigens burgemeester van Boxmeer in 1813-1814 en overleed op 23 mei 1850. Zijn vrouw Dorothea L.A.M. van Sasse van Ysselt (dochter van Gerbrandus I. van Sasse van Ysselt en Maria C.M. De Raet erfde zowel Het Stapje als De Weijer op 2 september 1826 van haar ongehuwde tante Maria W.J. de Raet. De familie Van Hugenpoth tot den Berenclaauw verhuisde toen van Het Stapje naar de Weijer.
Willy Theunissen zei op 14 november 2012
Hallo Antoinet
Onlangs kwam er een foto van een zuster van JMJ de Weijer Josephina Festen in mijn bezit. Navraag bij mijn zus Henny leverde op dat zij daar in ongeveer 1947 typles van gehad heeft, ook kent ze jou volgens haar woonde je op de Sambeekseweg achter Renkens in een van die drie huizen die allang zijn afgebroken, en was je familie van Marinus Grens Vorstenbos. Mijn zus 76 j. heeft geen foto's uit die tijd.
Groetjes Willy
Meer weten? willytheunissen@live.nl
coel zei op 8 januari 2014
leuk
Maarten-Jan Dongelmans zei op 15 juli 2019
Mijn moeder Mies Cornelissen (1924-1990) heeft hier op de kleuterschool gezeten rond 1929. Gisteren ben ik voor het eerst in deze gebouwen geweest.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019
Wat bijzonder, Maarten-Jan. Heeft je moeder meer verteld over haar kleuterschoolperiode? Hoe vond je het om in die gebouwen te zijn?
Maarten-Jan Dongelmans zei op 15 juli 2019
Marilou, ze had het vaak over bepaalde zusters. Een van die religieuzen zijn we in 1968 of 1969 nog eens gaan bezoeken in Huize St. Anna (Venray).
Tsja, ik probeerde me gisteren voor te stellen hoe mijn moeder daar op die nu overdekte binnenplaats bij de theaterzaal heeft gespeeld.
Het was overigens niet helemaal mijn eerste bezoek aan deze plek. Ik heb altijd begrepen dat ik in mijn eerste jaren daar (gezeten in de kinderwagen) de eendjes heb gevoerd ...
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019
Ik kan me helemaal voorstellen hoe je je probeert in te beelden hoe je moeder daar - als klein meisje - moet hebben rond gerend, da's vast heel bijzonder. Wel leuk dat je daar zelf als klein kind óók bent geweest, hoewel ik me kan voorstellen dat je je dat vanuit de kinderwagen niet meer kunt herinneren ;) Maar het levert wel een mooie anekdote op! Dank voor het delen.
Maarten-Jan Dongelmans zei op 15 juli 2019
Graag gedaan. Ik ben zelf trouwens op het kasteel geboren en inmiddels ook ridder. Geen wonder dus dat ik behalve musicus ook historicus ben.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 juli 2019
Zo, dan is nog eens indrukwekkend cv, Maarten-Jan! Geboren op het kasteel; woonden je ouders daar op dat moment?
Maarten-Jan Dongelmans zei op 16 juli 2019
Nee, destijds was het kasteel als ziekenhuis in gebruik. Vandaar.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 juli 2019
Haha, ik snap het! Desalniettemin klinkt het goed, om geboren te zijn op een kasteel ;) En wat is het verhaal achter je ridderschap?
Maarten-Jan Dongelmans zei op 16 juli 2019
Op 27 april 2015 ridder in de Orde van Oranje-Nassau geworden vanwege jarenlange inspanningen met betrekking tot het overbrengen van cultuur naar de grootst mogelijke doelgroep.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 juli 2019
Prachtig! Gefeliciteerd met zo'n bijzondere decoratie!
Maarten-Jan Dongelmans zei op 16 juli 2019
Nu even over jou Marilou, wat is jouw link met de Wijer?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 juli 2019
Geen enkele - behalve dat ik bij het BHIC werk, en sowieso nieuwsgierig van aard ben ;) Dus ik lees graag mee met de reacties.
Maarten-Jan Dongelmans zei op 17 juli 2019
Oké!
acwm peters zei op 3 oktober 2019
De Weyer heeft ook als meisjeskostschool gefungeerd. Op zolder waren houten schotten geplaatst die als muurtjes dienst deden tussen de slaapplaatsen. Zogenaamde chambrettes. De meisjes hadden het er zwaar en mochten maar eens in de twee weken naar huis voor een dag! Heimwee en strenge nonnen hebben veel ellende bij de meisjes veroorzaakt.
Maarten-Jan Dongelmans zei op 3 oktober 2019
Naar aanleiding van Peters' reactie: op 14 oktober verschijnt bij de Walburg Pers mijn nieuwe boek Met de mantel der liefde. Hierin wordt onder andere aandacht besteed aan de slavenarbeid van meisjes in gestichten, kostscholen etc.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 4 oktober 2019
@acwm peters: hartelijk dank voor je aanvulling. Ben je toevallig ook een oud-leerling van deze kostschool of ken je mensen die er hebben gezeten?

@Maarten-Jan: dank voor de tip, mijn aandacht werd ook getrokken door het internationale perspectief op de geschiedenis van de misbruikschandelen. Heel benieuwd! Het boek zojuist besteld.
Maarten-Jan Dongelmans zei op 4 oktober 2019
@Thijs: mooi, goed om te lezen.
F.Bouwman zei op 1 april 2020
Ik zat 1943-1944 op deze schhol
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 1 april 2020
@F. Bouwman: dat moeten jaren zijn die je nooit meer vergeet. Hoe ging het er daar aan toe, zo tijdens de oorlog?
F.Bouwman zei op 1 april 2020
Nee zeker niet. Ik kwam uit Den Haag. Was dus per definitie volwassener dan de andere kinderen. Dit was totaal niet waar maar werd daarvoor wel onderhouden door zuster Maria. Begreep er niets van. De slaapzaal was een ramp. Je mocht nog niet naar elkaar kijken. Ben dus ook maar kort intern gebleven. Wel gewoon op school. Herinner mij soeur Joanetta, Maria en josefa.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 2 april 2020
Vanuit Den Haag nog wel, hoe kwam jullie bij die kostschool in Boxmeer uit als ik vragen mag? En dat regime klinkt inderdaad wel érg streng.

Welke vakken gaven die zusters trouwens of waren dat geen leraressen?
F.Bouwman zei op 3 april 2020
Ons huis in Den Haag stond in Spergebiet en werd gevorderd door de Duitsers.
Zodoende kwamen we bij mijn grootouders in Boxmeer terecht.
Ja de zusters gaven gewoon les. Het normale ULO programma. Ik zat net in de 1ste klas gymnasium dus dit was wel een overgang.
Ik herinner mij soeur Maria (toen hoofd vd school) soeur Jeanette en josefa.
Pater Sebastián gaf godsdienstles. Sept.1944 werd de school in beslag genomen door de Duitsers. Dus dat was einde verhaal.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 6 april 2020
@F. Bouwman: nou dan snap ik wel dat je dit nooit meer vergeet, wat een hoop heb je dan te verwerken gehad op zo'n jonge leeftijd! Goed trouwens dat je die namen noemt, dat wil nog wel eens helpen om ook bij andere oud-leerlingen weer herinneringen op te roepen. Dank voor je bijdragen en als je nog meer wilt vertellen dan kan dat hier natuurlijk altijd.
Jan Peters zei op 16 april 2020
Volgens mij is de genoemde en bovengeplaatste foto (van A. Meulensteen) niet van het St. Chrysostomus College (later Elzendaalcollege) in de jaren 1950, maar van de Ambachtsschool / later Technische School voor Boxmeer en Omstreken. Het gebouw op de achtergrond is namelijk de oude Ambachtsschool bij de Stationsweg (nu de plaats waar het Elzendaalcollege staat) hoek Dr. Peelenstraat.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 21 april 2020
@Jan: dank voor je bericht, ik neem dit volledig van je aan en zal het bijschrift erop aanpassen. Klopt het zo? Misschien dat ook andere bezoekers van deze pagina je observatie nog kunnen bevestigen, ben benieuwd.
Petra zei op 21 juli 2020
Ik ben blij dat jullie de kostschool van de zusters JMJ in Boxmeer hebben opgenomen. Het is mogelijk om verschillende foto's aan te leveren van het jaar 1963. Het was mijn examenjaar van de ULO. Heb mijn album (dat ongeveer uit elkaar valt) opgezocht en wil het graag met je delen.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 21 juli 2020
@Petra: dank voor je reactie en we gaan natuurlijk graag op dat aanbod in. Je kunt de foto's sturen naar internaten@bhic.nl en dan voeg ik ze hier toe.
Hoe heb je jouw verblijf op deze kostschool eigenlijk ervaren?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!