skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Willibrorduskerk in Alphen

Op 7 oktober 1944, toen er zwaar om het dorp Alphen werd gevochten, stortte de spits van de toren op de kerk. In 1945 ontplofte er nog eens een V-2 achter de kerk en dit was de genadeklap voor het gebouw. Het werd onherstelbaar beschadigd.

Foto: G.J. Dukker, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 129.384In 1955 werd een nieuwe kerk ingewijd. Tot die tijd was het huidige gemeenschapshuis Den Heuvel in gebruik als kerk. De toren werd hersteld in 1966. Daarmee bleef de toren waarvan de bouw begon in 1500, behouden. De rest van de oorspronkelijke kerk was trouwens al in 1909 gesloopt om plaats te maken voor een ontwerp van J. Cuypers en J. Stuyt.

De Willibrorduskapel (foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant)De kerk is niet toevallig toegewijd aan de H. Willibrord. Het staat vast dat deze apostel van de Lage Landen hier een landgoed had dat hem door een Frankische edelman was geschonken.

Voor die geschiedenis had pastoor W.J.C. Binck (1932-1963) grote belangstelling. Hij was onder meer de grote man achter de oprichting van Brabants Heem. Laat hij nu precies in 1939, toen het 1200 jaar geleden was dat Willibrord stierf, de plaats ontdekken waar de heilige eens op wonderbaarlijke wijze een bron had doen ontspringen! Op die plaats aan de Maastrichtsebaan in Alphen liet pastoor Binck een kapelletje bouwen. Hij hoopte dat Alphen een bedevaartplaats zou worden, maar helaas: de stroom pelgrims is nooit op gang gekomen.

Tot zover het verhaal van de kerk. Wat weet jij nog te vertellen over de geestelijken die het vroeger voor het zeggen hadden in de parochie? Naast de al genoemde pastoor Binck, hieronder op de foto, zou je ook kunnen denken aan de kapelaans die in de loop der jaren aan de Willibrorduskerk verbonden waren. Zo blijkt uit de Piusalmanak dat Binck met ingang van 1949 in zijn pastorale taken werd ondersteund door kapelaan W. Willemen.

En wat herinner jij je bijvoorbeeld nog van pastoor P.F. de Leeuw, die de parochie onder zijn hoede kreeg in de jaren zestig? Je kunt hieronder reageren.

Pastoor De Leeuw (foto: collectie KDC)Pastoor P.F. de Leeuw (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a13806) Pastoor Binck (foto: collectie BHIC)Pastoor W.J.C. Binck (foto: collectie BHIC, id.nr. BHC001009352)

 

 

Reacties (2)

will segers zei op 26 januari 2016 om 12:32
Toen de V1 op het kerkhof viel, was het een grote ravage. De graven werden zo goed mogelijk met zand 'gerestaureerd' Wij als overblijvende kinderen kropen door de kapotte schutting en leggen op de verhoogde zandgraven van gevonden kiezelstenen een kruisje.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 januari 2016 om 14:23
Wat een mooi gebaar Will, van jullie als kinderen. Hoe oud waren jullie toen ongeveer?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!