skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De wonderbaarlijke opstanding uit de dood van Lamberdiena van Rossum (2)

In De Maaskroniek nr. 92 (december 2020) verscheen onder deze titel een artikel, waarin de schrijver verklaart hoe het kan dat er twee overlijdensaktes zijn van Lamberdiena van Rossum. Het eerste deel gaat daarover, in dit deel gaat hij nader in op het veranderen van roepnamen.
Het veranderen van de voornaam, een familietrekje?

Het ziet ernaar uit dat Lamberdina niet tevreden was met haar voornaam en deze hoogstwaarschijnlijk veranderd heeft in Arnolda. Het komt mij voor dat de naam Lamberdina minder boers klinkt dan Arnolda, maar het is me uiteraard niet gegeven me te verplaatsen in de gedachtenwereld van een vrouwelijke puber rondom het jaar 1840. Maar dit is niet de eerste keer dat ik in mijn familie geconfronteerd ben met naamsveranderingen.

Op 7 november 1858 wordt uit het huwelijk van Reinier van Rossum en Wilhelmina Suiker zoon Petrus geboren. Na het overlijden van zijn moeder in 1878 en zijn vader in 1888 worden Memories van Successie opgemaakt. In de MvS van zijn moeder wordt hij vermeld als Piet, nog minderjarig.

Uitsnede uit de Memorie van Successie van Wilhelmina Suikers
Uitsnede uit de Memorie van Successie van Wilhelmina Suikers

In de MvS van zijn vader Reinier is het plotseling Johannes geworden. Het is ook geen verschrijving van de ambtenaar, want voormalige Petrus ondertekent met Johannes.

Handtekeningen onder de Memorie van Successie van Reinier van Rossum
Handtekeningen onder de Memorie van Successie van Reinier van Rossum

Als hij op 13 mei 1889 trouwt met Mechelina van der Linden is het weer Petrus, ik denk alleen maar officieel.

Handtekeningen onder huwelijksakte van Petrus van Rossum en Mechelina van der Linden
Handtekeningen onder huwelijksakte van Petrus van Rossum en
Mechelina van der Linden

In de praktijk is het Johannes gebleven. Dat meen ik af te kunnen leiden uit het feit dat mijn moeder altijd zei dat haar grootvader van moederszijde Hanneske van Rossum was. Zijn drie zonen Martinus, Koos en Marinus hebben de officiële lijn gevolgd: zijn noemden hun oudste zonen Piet.

Ook de jongste broer van mijn moeder veranderde zijn naam, min of meer noodgedwongen. Hij werd op 22 maart 1928 geboren als derde zoon en kreeg de doopnamen Petrus Joannes Jozeph mee. Zijn oudste broer was Willem genoemd naar de grootvader van vaderszijde, Willem de Veer. Volgens het gangbare vernoemingssyteem had eigenlijk de tweede zoon Petrus of Piet moeten heten maar deze werd Henricus Joannes genoemd, waarschijnlijk als eerbetoon aan zijn reeds in 1914 overleden grootmoeder van vaderszijde Henrica van Waardenburg (het 'vermannelijken' van vrouwelijke voornamen en omgekeerd heb ik in Noord-Brabant vaak aangetroffen, in de Limburgse stamboom van mijn vader komt dit nooit voor).

Over hoe zijn roepnaam in zijn jeugd luidde lopen de meningen uiteen. Zijn (half)zus Lies (van Breda-de Reuver) meent zich te herinneren dat zijn moeder hem meteen Johanneke is gaan noemen. Zijn zoon Peter daarentegen zegt van zijn vader gehoord te hebben dat hij aanvankelijk Pietje heette en dat zijn stiefvader hem Johan is gaan noemen. Na het overlijden zijn vader Jos de Veer op 20 november 1928, was zijn moeder Regina van Rossum op 11 oktober 1934 hertrouwd met Adrianus de Reuver. Van lieverlee kreeg hij ook de achternaam 'De Reuver', dus in Lith kende men hem als Johan de Reuver. Maar toen hij zijn toekomstige vrouw Ria van de Koolwijk uit Macharen leerde kennen, zag hij zijn kans schoon en stelde zich daar voor als Piet de Veer. En zo is het altijd gebleven, in Lith kende men hem als Johan de Reuver, in Macharen als Piet de Veer. Zoon Peter vertelde in dit verband nog een vermakelijke anekdote. Een goede vriend uit Lith wilde hem in Macharen opzoeken, maar wist niet precies waar hij woonde. Hij deed navraag, maar niemand kon hem vertellen waar Johan de Reuver woonde, zodat hij overrichter zake naar Lith moest terugkeren. Voor mij is het 'ome Johan' gebleven.

Bevolkingsregister Lith, gezin van Jos de Veer en Regina van Rossum
Bevolkingsregister Lith, gezin van Jos de Veer en Regina van Rossum

 

VERZOEK OM INFORMATIE

Op 20 november 1928 is mijn opa Jos de Veer overleden, slechts 40 jaar oud. Met betrekking tot zijn overlijden bestaan twee versies. Mijn oma heeft altijd verteld dat hij een ongeluk heeft gehad bij een verbouwing van hun boerderijtje aan het Brugpad.

Maar er is ook een ander verhaal. 's Winters zou hij in een fabriek in Oss gewerkt hebben. Daar zou hij ruzie gekregen hebben met Bende-van-Oss-achtige types, dat die hem ter hoogte van Lithoijen opgewacht zouden hebben en hem zodanig toegetakeld zouden hebben dat hij een aantal dagen later aan zijn verwondingen bezweken is.

Mijn moeder Lien de Veer is 20 februari 2020 op 95-jarige leeftijd overleden. Zij herinnerde zich natuurlijk niets want ze was toen pas 3 jaar. Voor haar stond vast dat het een ongeluk was en om die reden ben ik er nooit echt ingedoken. Maar merkwaardig genoeg heeft ze me in het laatste jaar van haar leven tot tweemaal toe gevraagd: “Chris, jij zoekt toch alles uit over de familie, Weet jij hoe mijn vader aan zijn eind is gekomen?” Ik heb haar toen verteld dat er naast de versie van het ongeluk nog een tweede versie bestond en of ze die wilde horen? Ja, dat wilde ze. Vanaf dat moment voelde ik me vrij op zoek te gaan naar de waarheid. Ik heb gezocht in oude krantenberichten, politie- en rechtbankarchieven, maar niets gevonden. Ik heb ook gesproken met Jan Baijens. Zijn grootvader Franciscus Jacobus Baijens woonde toen ook aan het Brugpad en hij was een van de personen die zijn overlijden kwamen aangeven. Hij moet dus geweten hebben wat er gebeurd was. Jan had in zijn familie nooit de details gehoord, maar herinnerde zich wel dat er altijd geheimzinnig gedaan werd als de dood van Jos de Veer ter sprake kwam. In zijn overlijdensaangifte staat dat Jos fabrieksarbeider was, dus dit is in elk geval niet in strijd met de versie van de mishandeling.

Het is nu bijna 100 jaar geleden, dus veel illusies maak ik me niet, maar misschien zijn er in Lith toch nog mensen die iets weten uit de overlevering. Zou dat het geval zijn, dan verzoek ik hen hierover contact op te nemen met de heemkundevereniging.

Bij voorbaat dank.

Reacties (21)

Chris Caanen zei op 15 december 2020 om 12:30
Aanvulling van schrijver: Petrus Johannes van Rossum had ook nog een zoon Johannes (Has) en die had ook een zoon Piet.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 december 2020 om 15:21
Hallo Chris, fascinerend verhaal met een heel interessante vraag: waaraan overleed Jos de Veer in 1928? Een snelle zoektocht door onze oude kranten leverde me niets op:

http://www.bhic.nl/onderzoeken/kranten?mivast=235&miadt=235&mizig=91&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=dt%7Casc&mif2=1928

En ook in de veel omvangrijker Delpher krijg ik het niets boven water:
www.delpher.nl

Je zou je vraag ook nog op ons forum kunnen plaatsen:
http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/nieuw-onderwerp-starten

Daar komen veel genealogen en onderzoekers en mogelijk weet daar iemand meer?

Veel succes met je zoektocht!
Chris Caanen zei op 15 december 2020 om 15:43
Beste Marilou,

Bedankt. Daar had ik ook al zonder succes gezocht. Ik had het Bisdom op de hoogte gesteld met de suggestie Lamberdina tenminste zalig te verklaren, maar ze hebben niet gereageerd, flauw he?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 december 2020 om 10:07
Haha, misschien komt dat nog, Chris? ;)

Hopelijk meldt zich sowieso nog iemand die meer kan vertellen over het overlijden van Jos de Veer. Het zou wel mooi zijn als daar meer duidelijkheid over komt. We wachten af.
Norah zei op 16 december 2020 om 10:39
Hoe zit het met de doodsbriefjes uit de gemeente Lith?
Chris Caanen zei op 16 december 2020 om 11:22
Overigens, mijn tante Lies van Breda-de Reuver zei deze week dat hij aan een 'bezetting' (longontsteking) gestorven was. Kennelijk heeft mijn oma haar dochters verschillende versies verteld. Dat maakt het alleen maar verdachter.
Chris Caanen zei op 16 december 2020 om 11:24
Norah, als je de overlijdensakte bedoelt, daar staat nietss in over de doodsoorzaak. (vorige reactie op dit punt is kennelijk niet doorgekomen).
Norah zei op 16 december 2020 om 11:35
Nee Chris, ik bedoel zuiver en alleen doodsbriefjes > oorzaak van overlijden. Dit weet Marilou wel...

Ik had overigens verwacht dat er ook aangifte op het politiebureau gedaan was; dood ten gevolge van mishandeling.
B.v. bij mijn grootvader's overlijden die overleed door een val van de keldertrap(kolen opgehaald) kwam sowieso politie langs.
Chris Caanen zei op 16 december 2020 om 11:42
Duidelijk, de arts maakt ook een document op. Ik weet niet of die bewaard zijn en waar. Ik weet ook niet of er een archief is van de Lithse politie. Als het zo gegaan is, heeft mijn oma dit zeker geheim willen houden voor haar kinderen, zo was ze.
Chris Caanen zei op 16 december 2020 om 11:48
Wiegersma was in 1928 nog de dokter.
Norah zei op 16 december 2020 om 11:55
Okay, wat ik eruit kan opmaken is dat de doodsbriefjes vielen onder de gemeente.
Maar zoals ik al doorgaf, vanuit het BHIC (hen kennende) geeft men je hier nog antwoord op.
Ik weet niet zeker of 1928 ook aanwezig is.
Chris Caanen zei op 16 december 2020 om 12:02
Ben benieuwd, dit biedt perspectief.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 december 2020 om 14:45
Dat is inderdaad een heel goeie, Norah, daar had ik nog helemaal niet aan gedacht! Dank je wel! Want ja Chris, volgens het overzicht zou dat jaar er wel tussen moeten zitten:

http://www.bhic.nl/onderzoeken/hulp-bij-onderzoek/doodsbriefjes

Het gaat dan om:
7316 Gemeentebestuur Lith, 1810 - 1939
1196-1241 Verklaring van overlijden, ingevolge art. 5 van bovengenoemde wet

Het jaar 1928 is nog niet gescand maar je kunt wel een scan aanvragen, Chris. Hier eerst een linkje naar de inventaris:
https://proxy.archieven.nl/235/8ACA0226A99F451E980E90132B2418F6

En hier vind je hoe het aanvragen van een scan werkt:
http://www.bhic.nl/onderzoeken/hulp-bij-onderzoek/scannen-op-verzoek

Laat je ons weten of je het hebt gevonden, Chris?
Chris Caanen zei op 16 december 2020 om 14:57
Jullie beide zeer hartelijk bedankt. Ik heb al enige ervaring met scannen op verzoek. Ik kende deze bron niet dus ik ga onmiddellijk op zoek naar de briefjes van andere familieleden.
Norah zei op 16 december 2020 om 15:49
Geen dank! Ik hoop dat het je lukt, dit is natuurlijk frustrerend als je de doodsoorzaak van je eigen grootvader niet kent.
Van andere familieleden, de doodsbriefjes wel te verstaan, deze zijn niet altijd bewaard gebleven.
Mvg.
Chris Caanen zei op 16 december 2020 om 16:18
Ik heb gevraagd 1928 te scannen. Ik ben al heel blij met tip, ik heb bv al gevonden dat grootvader van mijn opa, ook Jozef (Joost) de Veer op 11 jan. 1883 aan maagkanker is overleden.
Norah zei op 16 december 2020 om 16:30
Daar bof je mee. Bij ons woonde men in Den Bosch, ik vind niets van mijn overgrootouders terug wat dat betreft.
Chris Caanen zei op 16 december 2020 om 17:01
Ik heb net ook in Alem Maren en Kessel gekeken. Daar kan ik ze ook zo gauw niet vinden. Misschien weet Marilou of ze er zijn.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 december 2020 om 20:07
Niet uit dat jaar, meldt het overzicht:
Alem, Maren, Kessel (toegangsnr. 7314), 1885 en 1938-1957 (inv.nr. 605)

Dus alle hoop nu op die uit Lith. Wordt hopelijk vervolgd!
Chris Caanen zei op 13 januari 2021 om 16:50
Hallo Marilou en Norah,

de doodsbriefjes van 1928 zijn gescand en helaas een grote teleurstelling, het zijn er maar 2, uit de maand februari. Dan zal het misterie wel nooit opgelost worden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 januari 2021 om 09:11
Ah, dat is jammer, Chris. Maar zeg nooit nooit. Mogelijk duikt er van onverwachte kant nog een keer meer duidelijkheid op.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.