skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

De zuinige huisvrouw

Dure tijden zijn van alle tijden. We zitten weer midden in de dure feestmaand, maar ook in de jaren voor de oorlog moesten onze oma’s het zuinig aandoen. Ze werden daartoe door de Stichting voor Huishoudelijke Voorlichting ten Plattelande aangespoord.

uit de Graafsche Courant 18 december 1937In de Graafsche Courant van 18 december 1937 komen we onderstaand recept tegen voor Oliebollen. Je kunt de gescande kranten van het BHIC online inzien.

WENKEN VOOR DE ZUINIGE HUISVROUW

RECEPTEN VOOR DE AANSTAANDE FEESTDAGEN.

Probeert U eens een van de volgende recepten. Ze zijn niet duur en vallen zeker in de smaak.

Oliebollen. 500 gram meel (half tarwebloem, half boekweitmeel), 30 gr. gist, 5 kopjes lauwe melk, 150 gram krenten, halve lepel zout.

Bloem- en boekweitmeel door elkaar mengen in een kom. De gist aanmengen met wat lauwe melk en dit bij het meel doen. Dan al roerende de helft van de melk toevoegen. Kloppen tot er geen kluitjes meer in zijn en de rest van de melk, het zout en de gewassen krenten toevoegen. Het beslag op een lauwe plaats, goed dicht gedekt 1 uur laten rijzen. Een ijzeren potje met vet dampend heet laten worden. Twee lepels in de hete olie dompelen en hiermee bollen beslag in het vet laten glijden. De bollen niet te vlug bruin en gaar bakken. Op een schotel stapelen, waarop een stuk grauw papier en bestrooien met suiker.

Mutsen. Laat U de kinderen in de Kerst vacantie eens mutsen of Haman's oren bakken. Ze zijn vast een hele middag prettig bezig. Mutsen of Haman’s oren. Een ei breken in een kom en hier zoveel bloem doorwerken, tot het een stevig deeg is. lets zout erdoor kneden. Het deeg op een met bloem bestrooide tafel zeer dun uit rollen met een deegrol of flesch. De lap in ruitjes snijden en deze in een pannetje met zeer heet vet vlug lichtbruin bakken. Bestrooien met fijne suiker of fijn zout. Smakelijk.

Oliebollenkraam De Poorter, Den Dungen 1962

 

 

Reacties (3)

Helena zei op 22 december 2015 om 06:06
Interessant Hanneke. Ook in de vroege naoorlogse jaren was het nog best moeilijk voor de meeste families en moest er in de meeste gezinnen toch elk dubbeltje omgedraaid worden. Wat waren we als kinderen al blij met een tulband gebakken in de wonderpan en soms bestrooid met wat poedersuiker. Rini de Groot schreef er al eens over https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-laatste-tulband-uit-de-wonderpan
Of voor de feestdagen dan eigen gebakken brood met kandijsuiker. Mmm...ik ruik nog de geur die uit de oven kwam. En de sigarenrook van je oom (oei oei..) of het advocaatje waarvan je daarna de laatste lepeltjes uit mocht 'drinken'. Dan de bavarois die je tante zo heerlijk kon bereiden..of de rode stoofpeertjes die nergens roder waren ...of de geur van het konijn of de haas die stond te stoven op de kachel. Of de eigengemaakt chocoladepudding mét slagroom of de griesmeelpudding met bitterkoekjes en bessensaus.. Mmm..

https://nl.wikipedia.org/wiki/Haman
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 2 januari 2016 om 12:58
Ik vroeg me af wanneer slagroom als algemeen gebruik op het Brabantse platteland zijn intrede deed? Daar ik me meen te herinneren dat in de 50er jaren er alleen maar boterachtige stijve crême op taart en gebak werd gebruikt . Daardoor bleef gebak ook langer verkoopbaar want zo'n geweldige koelingen waren er toen nog niet als ze er al waren.
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 5 januari 2016 om 09:28
@Gerard, het bederfvrij houden van etenswaren was voor de invoering van de koelkast in het huishouden inderdaad een groot probleem, zowel voor de verkoper als de consument. Maar ieder huis had in die tijd nog een koele kelder!
De zuinige huisvrouw, en dat waren ze allemaal, kocht enkel op verjaardagen en feestdagen gebak. Naast de mokkapunten en nougatinegebakjes werden ook slagroompunten aan de gasten voorgezet.
Ik herinner me wel de aanmoediging van mijn oma, die in de zomer jarig was, om de slagroomgebakjes als eerste te kiezen.
Op het platteland werd van de room van de melk boter gemaakt, en geen slagroom. Daarvoor was de huisvrouw te zuinig.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen