i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Paters en nonnen

vertelde op 12 januari 2018 om 14:29 uur

De congregatie met de welluidende Franse naam Auxiliatrices des Âmes du Purgatoire, ofwel de Helpsters van de Zielen in het Vagevuur, kortweg zusters Auxiliatricen, is een negentiende-eeuwse stichting uit Parijs. In 1856 richtte Eugénie Smet (mère Marie de la Providence) deze sociëteit op, met als doel “de lafenis en verlossing van de zielen in het vagevuur”.

Eugenie Smet. Bron: Wikimedia

Eugenie Smet. Bron: Wikimedia

Dat doel was te bereiken door het doen van liefdewerken, waarmee de zusters een verbinding wilden zijn ‘tussen de uitersten van de sociale ladder’. Concreet kwam dat neer op het kosteloos helpen van de armsten op allerlei terrein: arme gezinnen, zieken, gevangenen, bejaarden. Ze onderhielden patronaten voor meisjes en vrouwen; ze gaven godsdienstonderricht en organiseerden retraites, vooral onder de ‘lagere volksklassen’. En dat alles dus in de hoop daarmee de zielen te helpen die in het vagevuur brandden.

Als kloosterregel volgden de Auxiliatricen een aangepaste versie van de Constituties van de orde der Jezuïeten.

In 1957 verklaarde paus Pius XII de stichteres zalig. In datzelfde jaar betrokken de Auxiliatricen hun eerste en enige klooster in Noord-Brabant, in Eindhoven, om daar hun sociale werk te verrichten. In 2005 overleed de laatste zuster van deze congregatie in Nederland te Heeswijk.

Foto: KDC, fotonr. afbk-2b1436

Auxiliatrice aan het werk. Foto: KDC, fotonr. afbk-2b1436

We zijn erg benieuwd of er nog mensen zijn uit Eindhoven of omgeving die de Auxiliatricen daadwerkelijk meegemaakt hebben en daar nog iets over kunnen en willen vertellen.

In Noord-Brabant was hun enige klooster het klooster bij de kerk van Don Bosco in Eindhoven. In Nederland hadden de Auxiliatricen verder nog kloosters in Amsterdam en Nijmegen. Buiten Nederland heeft de congregatie 58 kloosters over heel de wereld met noviciaten in Japan en Shanghai.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (8)

Bob Bakker zei op 27 september 2018 om 21:14 uur

Ik woonde met mijn ouders bij de Don Bosco kerk in Stratum. Mijn moeder die met andere dames uit de buurt liefdadigheidswerk deed, was bevriend met één van de zusters. Zuster Julia, als ik me goed heinner. Zij kwam af en toe bij ons koffiedrinken. Ze was nog jong. Vooraan in de twintig. Ik was een puber en vroeg mij af wat zo'n knappe jonge meid in het klooster deed. Ik heb het hasr nooit durven vragen.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 september 2018 om 14:01 uur

Bedankt voor je reactie Bob.
Ik zou, mét jou, zeer benieuwd zijn naar haar antwoord. Wellicht had ze veel aan haar vriendschap met jouw moeder. Kwamen jullie ook wel eens in het klooster?

Bob Bakker zei op 1 oktober 2018 om 12:34 uur

Ik weet niet of mijn moeder er wel eens kwam. Ik ben er nooit geweest. Nu stelde dat klooster ook niet veel voor in die tijd: een barak naast de meisjesschool tegenover de kerk.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 oktober 2018 om 16:39 uur

Ah duidelijk Bob, bedankt voor je berichtje. Heeft de vriendschap tussen de zuster en je moeder lang stand gehouden?

Bob Bakker zei op 2 oktober 2018 om 14:09 uur

Ik heb er een hele tijd over zitten peinzen, want ik weet het niet precies. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het in het schooljaar 1957/58 moet zijn geweest. Daarna weet ik het niet. Ik kan me wel herinneren dat ik haar ook niet meer in de buurt heb zien fietsen. Je zag de zuster namelijk iedere dag wel naar hun klanten/patiënten fietsen. Maar Julia was opeens verdwenen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 oktober 2018 om 11:37 uur

Intrigerend, Bob! Wat er precies is gebeurd, zal altijd wel een mysterie blijven... Maar dank voor je reactie!

F Bakkers zei op 31 maart 2020 om 10:47 uur

Ik dacht dat er in Tegelen ook een klooster ( nu verzorging huis) van deze orde is geweest !

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 april 2020 om 13:20 uur

Bedankt voor je bericht, F. Bakkers. Dat klopt inderdaad, ik vind al snel dit:
https://www.dezorggroep.nl/st-julia

En: "Een ander deel van het gebouw is als klooster in gebruik door de Zusters van Onze Lieve Vrouw." Bijzondere constructie, vind je niet?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: